Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

Alimentele permise in diabetul zaharat

09-12-2014

Dieta persoanelor cu diabet zaharat (DZ), alaturi de exercitiul fizic fac parte din planul terapeutic al acestei afectiuni in toate etapele de tratament si in toate stadiile bolii. Planul de alimentatie sau regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa fie cat mai apropiat de cel al unei alimentatii echilibrate si sanatoase cu amendamentul ca hidratii de carbon (HC) sau glucidele (G) sa fie cantarite si calculate pe parcursul unei zile.

Alimentele permise in diabetul zaharat


Dieta persoanelor cu diabet zaharat (DZ), alaturi de exercitiul fizic fac parte din planul terapeutic al acestei afectiuni in toate etapele de tratament si in toate stadiile bolii. Planul de alimentatie sau regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa fie cat mai apropiat de cel al unei alimentatii echilibrate si sanatoase cu amendamentul ca hidratii de carbon (HC) sau glucidele (G) sa fie cantarite si calculate pe parcursul unei zile.

Glucidele se impart in simple (rapid absorbabile) si complexe (lent absorbabile). Se considera o dieta echilibrata daca din totalul glucidelor permise 5-20% sunt glucide simple si 35-40% glucide complexe. In valoare absoluta, pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, aportul de glucide este cuprins intre 150-250g HC/24 ore.

Exista categorii de pacienti (denutriti, copii si tineri cu DZ tip 1 sau adulti a caror munca este prestata cu greu), pentru care cantitatea de hidrati de carbon poate fi crescuta. Din punct de vedere al continutului glucidic, alimentele se clasifica in:

1. Alimente permise fara cantar: [i]Legume cu continut in HC mai mic de 5% pentru 100g de aliment:[/i] loboda, urzica: 1.5% napi, spanac, dovlecei, ridichi, castraveti, andive: 2% ardei gras verde, praz, conopida, anghinare, vinete: 3% rosii, gulii, telina, salata, varza: 4% ciuperci, fasole verde, dovleac crud: 5%

2. Alimente consumate numai cantarite: [i]Painea, fainoasele, produse din cereale, leguminoase uscate, cartofii, orezul, legume cu continut mai mare de 5% HC, lactate.[/i] a) Painea 50%HC adica 100g paine = 50g HC. (Exemplu: 1 felie de Paine=20g=50% HC=10 HC). Painea alba: 54 HC Painea neagra: 48 HC Mamaliga pripita= 12.5 HC b) cartofi, orez, gris, paste fainoase, fasole boabe; 20%HC (cantarite fierte) (Exemplu: 100g cartofi=20HC sau 100g gris= 20HC) c) lactate: iaurt, lapte, chefir, sana, cas, urda, branza de vaci: 5% HC lapte dulce, batut, iaurt: 5%HC branza de vaci: 4% urda, cas: 6% telemea de vaca: 1% telemea de oaie: 1% cascaval: 1% branza topita: 1% d) fructe: pepene verde, capsuni, fragi, avocado: 7% HC pepene galben, grapefruit, lamai: 8% HC cirese: 10% HC mandarine, caise, piersici, kiwi: 11% HC ananas, zmeura, portocale, mure, afine: 12% HC gutui, visine, coacaze negre, nectarine, prune: 14% HC mere, pere: 15% HC rodii: 17% HC banane: 21% HC e) samburi: nuci uscate 10% HC; seminte floarea soarelui 14% HC; arahide 16% HC; seminte de dovleac uscate 18% HC f) legume cu continut mai mare de 5% HC: ceapa: 6% HC ardei gras, gogosar: 7% HC morcov, patrunjel: 8% HC sfecla rosie: 9% HC mazare verde boabe: 14% HC usturoi: 26% HC linte uscata: 49% HC

Nota - toate procentele sunt corespondente pentru 100g produs.

3. Alimente interzise: Zaharul si produsele zaharoase, bomboane, ciocolata, rahat, siropuri, produsele de patiserie si cofetarie, gemuri, dulceturi, prune uscate, smochine, stafide, bauturi racoritoare cu zahar, mierea, zaharul brun, inghetata. Dulciurile destinate persoanelor cu diabet zaharat

Atentie la sucurile si dulciurile pentru diabetici! Ele se pot consuma insa intr-o cantitate mica. Faptul ca sunt destinate persoanelor cu diabet zaharat nu inseamna ca pot fi consumate fara limita. Ele intr-adevar nu contin zahar, dar contin fructoza (un glucid care se absoarbe mai lent) care nu determina cresterea brusca a glicemiei. Dar aceasta nu inseamna ca sunt lipsite de efect pe profilul glicemic.

Rolul fibrelor in alimentatia persoanei cu diabet zaharat

Fibrele sunt o parte a glucidelor complexe. Cele solubile in apa au rol in scaderea absorbtiei glucidelor si grasimilor alimentare. Fibrele insolubile vor absorbi apa si vor contribui la combaterea constipatiei.

Exemple de alimente bogate in fibre: cereale, cartofi, leguminoase, fructe, legume neprelucrate termic, nedecojite. Repartitia HC pe mese: Repartitia glucidelor/mese poate fi facuta astfel: 20% la micul dejun, 30% la pranz, 20% la cina si 10% la cele 2 sau 3 gustari. Repartitia glucidica poate fi adaptata in functie de stilul de viata, dar fara ca echilibrul metabolic sa fie afectat. Dr. Oana Braga Medic rezident Diabet Nutritie si Boli Metabolice Geea Medical (www.geeamedical.ro)




Comentarii

Dima L.
va rog, puteti adauga recomandari despre cum trebuie consumata carnea, pestele si fructele de mare?

Este recomandat ca atat carnea cat si pestele sa nu fie gatite in multa grasime (ulei, unt, untura) si nici acompaniate de maioneza si sosuri grase. Sunt de preferat variantele de preparare in aburi sau pe gratar cu diferite ierburi, verdeeata, condimente, si legume asortate; pestele se va asezona cu lamaie si salata si fara maioneza. Este recomandat ca macar de doua ori pe saptamana sa puteti consuma fie peste gras (somon, macrou, scrumbii) sau cu carnea alba (cod, eglefin, calcan) sau pesti de apa dulce (pastravi), intrucat s-a divedit ca reduc riscul de diabet de tip II cu 25%. In ceea ce priveste fructele de mare, problema consta in modalitatea lor de preparare pentru a capata gust si savoare. De evitat sa le asezonati cu sosuri bogate in unt si ulei, de preferat sosuri de rosii cu condimente, si legume asortate, altele decat cartofii prajiti.

Daniela L.
doresc mai multe informatii despre dieta in diabetul zaharat tip 2

Buna ziua, Veti gasi mai multe articole legate de alimentatia pentru diabetul zaharat de tip 2, pe site, pe bara din partea de jos a paginii web, la rubrica Cluburi de Suport, unde puteti da click pe link-ul Viata cu diabet. La aceasta rubrica veti gasi numai articole legate de diabet. De altfel, am tinut cont de dorinta dumneavoastra si vom continua publicarea, atat in revista Dona Info cat si pe site, de noi articole legate de regimul alimentar si recomandari dietetice pentru persoanele cu diabet zaharat.

Lasa-ne comentariul tau



Aboneaza-te la newsletterul DONA