Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alimentele permise in diabetul zaharat

09-12-2014

Dieta persoanelor cu diabet zaharat (DZ), alaturi de exercitiul fizic fac parte din planul terapeutic al acestei afectiuni in toate etapele de tratament si in toate stadiile bolii. Planul de alimentatie sau regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa fie cat mai apropiat de cel al unei alimentatii echilibrate si sanatoase cu amendamentul ca hidratii de carbon (HC) sau glucidele (G) sa fie cantarite si calculate pe parcursul unei zile.

Alimentele permise in diabetul zaharat


Dieta persoanelor cu diabet zaharat (DZ), alaturi de exercitiul fizic fac parte din planul terapeutic al acestei afectiuni in toate etapele de tratament si in toate stadiile bolii. Planul de alimentatie sau regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa fie cat mai apropiat de cel al unei alimentatii echilibrate si sanatoase cu amendamentul ca hidratii de carbon (HC) sau glucidele (G) sa fie cantarite si calculate pe parcursul unei zile.

Glucidele se impart in simple (rapid absorbabile) si complexe (lent absorbabile). Se considera o dieta echilibrata daca din totalul glucidelor permise 5-20% sunt glucide simple si 35-40% glucide complexe. In valoare absoluta, pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, aportul de glucide este cuprins intre 150-250g HC/24 ore.

Exista categorii de pacienti (denutriti, copii si tineri cu DZ tip 1 sau adulti a caror munca este prestata cu greu), pentru care cantitatea de hidrati de carbon poate fi crescuta. Din punct de vedere al continutului glucidic, alimentele se clasifica in:

1. Alimente permise fara cantar: [i]Legume cu continut in HC mai mic de 5% pentru 100g de aliment:[/i] loboda, urzica: 1.5% napi, spanac, dovlecei, ridichi, castraveti, andive: 2% ardei gras verde, praz, conopida, anghinare, vinete: 3% rosii, gulii, telina, salata, varza: 4% ciuperci, fasole verde, dovleac crud: 5%

2. Alimente consumate numai cantarite: [i]Painea, fainoasele, produse din cereale, leguminoase uscate, cartofii, orezul, legume cu continut mai mare de 5% HC, lactate.[/i] a) Painea 50%HC adica 100g paine = 50g HC. (Exemplu: 1 felie de Paine=20g=50% HC=10 HC). Painea alba: 54 HC Painea neagra: 48 HC Mamaliga pripita= 12.5 HC b) cartofi, orez, gris, paste fainoase, fasole boabe; 20%HC (cantarite fierte) (Exemplu: 100g cartofi=20HC sau 100g gris= 20HC) c) lactate: iaurt, lapte, chefir, sana, cas, urda, branza de vaci: 5% HC lapte dulce, batut, iaurt: 5%HC branza de vaci: 4% urda, cas: 6% telemea de vaca: 1% telemea de oaie: 1% cascaval: 1% branza topita: 1% d) fructe: pepene verde, capsuni, fragi, avocado: 7% HC pepene galben, grapefruit, lamai: 8% HC cirese: 10% HC mandarine, caise, piersici, kiwi: 11% HC ananas, zmeura, portocale, mure, afine: 12% HC gutui, visine, coacaze negre, nectarine, prune: 14% HC mere, pere: 15% HC rodii: 17% HC banane: 21% HC e) samburi: nuci uscate 10% HC; seminte floarea soarelui 14% HC; arahide 16% HC; seminte de dovleac uscate 18% HC f) legume cu continut mai mare de 5% HC: ceapa: 6% HC ardei gras, gogosar: 7% HC morcov, patrunjel: 8% HC sfecla rosie: 9% HC mazare verde boabe: 14% HC usturoi: 26% HC linte uscata: 49% HC

Nota - toate procentele sunt corespondente pentru 100g produs.

3. Alimente interzise: Zaharul si produsele zaharoase, bomboane, ciocolata, rahat, siropuri, produsele de patiserie si cofetarie, gemuri, dulceturi, prune uscate, smochine, stafide, bauturi racoritoare cu zahar, mierea, zaharul brun, inghetata. Dulciurile destinate persoanelor cu diabet zaharat

Atentie la sucurile si dulciurile pentru diabetici! Ele se pot consuma insa intr-o cantitate mica. Faptul ca sunt destinate persoanelor cu diabet zaharat nu inseamna ca pot fi consumate fara limita. Ele intr-adevar nu contin zahar, dar contin fructoza (un glucid care se absoarbe mai lent) care nu determina cresterea brusca a glicemiei. Dar aceasta nu inseamna ca sunt lipsite de efect pe profilul glicemic.

Rolul fibrelor in alimentatia persoanei cu diabet zaharat

Fibrele sunt o parte a glucidelor complexe. Cele solubile in apa au rol in scaderea absorbtiei glucidelor si grasimilor alimentare. Fibrele insolubile vor absorbi apa si vor contribui la combaterea constipatiei.

Exemple de alimente bogate in fibre: cereale, cartofi, leguminoase, fructe, legume neprelucrate termic, nedecojite. Repartitia HC pe mese: Repartitia glucidelor/mese poate fi facuta astfel: 20% la micul dejun, 30% la pranz, 20% la cina si 10% la cele 2 sau 3 gustari. Repartitia glucidica poate fi adaptata in functie de stilul de viata, dar fara ca echilibrul metabolic sa fie afectat. Dr. Oana Braga Medic rezident Diabet Nutritie si Boli Metabolice Geea Medical (www.geeamedical.ro)




Comentarii

Marius S.
Buna seara .Am 36de ani ,2ani am diabet am facut insulina 4 prize pe zi timp de 6luni de un an si 6 luni iau Siofor 500dimineata si 500seara glicemia nu am valori mai mari de 75-100 in contestul in care maninc mai mult eu avind 180 de carbohidrati eu maninc cam 250 de carbohidrati ce ma sfatuiti sa fac .Sa mai iau siofor

Pentru a afla daca diabetul zaharat este bine echilibrat este indicat sa faceti mai multe controale glicemice: precum dimineata pe nemancate, la doua ore dupa o masa, seara inainte de masa, cand va culcatti. De asemenea este recomandat sa faceti o dozare plasmatica a hemoglobinei glicozilate care va da o idee despre media valorilor glicemice din cele 3 luni de dinaintea dozarii. Va recomand sa continuati sa luati siofor ca si inainte, intrucat este medicamentul cel mai eficient pentru diabet si care nu determina hipoglicemie.

Zamfir A.
Buna ziua!Am 56ani,am diabet zaharat tip2,tensiune arteriala,cardiopatie ischemica,de un an de zile m a descoperit cu insuficienta cardiaca gr 2.mi a adaugat Olicard unul pe zi,mai luam telmisartan80unul pe zi,metroprolol50mg unul pe zi,si tertensf in fiecare zi unul,diaprel o jumatate dimineata de 60mg,siofor1000cite o jumatate de trei ori pe zi,tensiunea i tin bine sub control glucemia nu prea,dimuneata este intre 110 si 150seara intre140si200uneori,de un an au aparut si atacuri de panica,mi s a dat xanax unu dimineata si unu seara doar doua luni.Eu il iau de un an dar in doza mica de la inceput an luat o jumatate dimineata,i jumatate seara xanax de 0,5.eu am multe intrebari pt ca am si multe boli.prima intrebare ar fi cu ce sa inlocuiesc xanaxul ca sa scap de el pt ca daca nul iau imi apar palpitatii mi s a dat un alt medicament si mia spus sa scot treptat xanaxul si mi este frica se numeste Coaxil,credeti ca la bolile si medicamentele enumerate acest Coaxil imi poate face rau?nu cunosc ce efecte secundare are.A doua intrebare care este legata de prima,ce se intimpla daca iau in doza mica xanax si sa nu l intrerup pt ca ma simt bine cu el sau pot sa iau si xanax si coaxil pt ca sa ma simt si mai bine?A treia intrebare,este posibil sa fac un infarct din cauza ca an insuficienta cardiaca compensata si mi a zis nici o tigare sa nu mai fumez si eu an redus de multi ani tigarile dar fara patru sau cinci pe zi nu pot ,inainte fumam un pachet,nu beau alcool si nici cafea,niciidata nu am baut sau foarte rar cand eran tinara si sanatoasa.Va nultumesc si poate veniti cu niste sfaturi utile si pt mine!Scuze pt ca am scris atit de mult,am dorit sa va dau date cat mai multe,mai doream defapt si de tertensif sa va intreb pt ca de un an il iau zi de zi si cred ca din cauza lui elimin minerale pierd magneziu mia iesit sub nivel la analize si nu stiu cun sa l iau sa mi reglez si magneziul care poate din cauza lui an si palpitatiile,inca o data va multumesc!

Motivul pentru care nu va simtiti bine daca opriti Xanax este ca l-ati luat mai pentru mai mult timp decat doua luni si ati capatat dependenta. Coaxil este un medicament eficient utilizat in tratarea atacurilor de panica. Va recomand sa urmati sfatul medicului de a renunta la xanax si a lua coaxil in loc. Bineinteles ca la inceput nu veti simit efectul Coaxil deoarece aveati dependenta de xanax, dar in timp veti remarca efectele Coaxil. In ceea ce priveste fumatul numai dumneavoastra si vointa dumenavostra va pot ajuta sa renuntati la fumat. Toate efectele toxice ale fumatului dispar sau diminueaza numai daca opriti complet fumatul. In ceea ce priveste tertensiful si dezechilibrele minerale, va recomand sa revedeti medicatia pentru tensiune si insuficienta cardiaca cu un medic cardiolog pentru a va recomanda un diuretic cu mai putine efecte adverse si suplimente pentru a corecta pierderea de saruri minerale.

Ciprian C.
Buna ziua Stiti ca medicii au medicamente anticoagulante. Branza de vaci din piata,care contine cheag chimic(pastila sau lichid) este daunatoare?Poate duce la scaderea pulsului luat la gat si lesin? Cum depistez prezenta cheag in branza de vaci de la tarani? V a rog sa-mi spuneti cata branza de vaci am voie sa consum intr-o zi? 500GRAME?200GRAME? Multumesc frumos

Branzeturile sunt produse derivate din lapte care sunt obtinute prin coagularea laptelui crud sau fiert sub actiunea fie a unor comprimate de gluconat sau carbonat de calciu, fie sub actiunea unui acid precum sucul de lamaie sau otetul asociat cu produse enzimatice sau biologice. Nu are nici o legatura si nu creste riscul de formare a cheagurilor insangele dumneavoastra si nu are efecte asupra fluiditatii sangelui. Insa, branza cu continut crescut in sare va creste riscul de hipertensiune arteriala sau de dezechilibrare a unei disfunctii cardiace preexistente. Nu exista branza de vaci "neinchegata". va recomand sa consumati branza de vaci de la producatori autorizati, care au aviz de calitate si control al produsului. Pentru o persoana cu diabet este important sa cunoasca continutul in glucide (numite si carbohidrati), in sare si incalorii si grasimi al tipului de branza preferat. cantitatea o alegeti dumneavoastra, in functie de limita de calorii si glucide recomandate si in functie de meniu. Iata continutul in glucide al catorva branzeturi:branza de vaci: 4% urda, cas: 6% telemea de vaca: 1% telemea de oaie: 1% cascaval: 1% branza topita: 1%

Ciprian C.
Buna seara Am diabet. Cumpar lapte de la tarani. La destul de multi ,are gust de margarina,iar branza pe care o fac acasa are gust pronuntat de margarina si nu ma simt bine de la ea in sensul ca incep sa am dureri de stomac si colon. Iar de la un taran anume,daca mananc de la el lapte,respiratie imi miroase a cerneala,nu am gust de cerneala in gura. Ce poate fi? Cum verific daca laptele este curat,fara adaos de margarina si zahar pt gust? Am luat si lapte f dulce si sigur avea zahar in el,caci iaurtul a iesit dulce si imi era rau,nu ma pot tine pe picioare. Altii spala cu pur detergent si eu il simt in lapte si imi face rau la inima. Mama mea,sora ,nu au acest gust si miros ,de ce am eu? E diabetul de vina? Va rog sa-mi trimiteti raspuns si pe email. Multumesc

Proprietatile organoleptice ale laptelui variaza in functie de continutul sau in sare si grasimi si este conditionat si de alimentatia animalului producator. Ceea ce descrieti nu pare a fi legat de o tulburare a gustului si nici de un dezechilibru al diabetului zaharat.

Diana T.
Buna ziua. Ma puteti ajuta cu mai multe informatii legate de diabetul gestational si cum pot tine glicemia sub control doar din alimentatie ? Multumesc.

Diabetul gestational, descoperit in al treilea trimestru de sarcina si aparut in timpul sarcinii poate fi, in functiie de valorile glicemiei de plecare, controlat doar prin regim alimentar. Este recomandat sa luati legatura cu un medic specialist diabetolog pentru a va explica daca dieta este suficienta sau daca este nevoie de initierea unui tratament cu insulina. Recomandarile de baza in ceea ce priveste dieta in timpul sarcinii: -fractionarea meselor in 3 mese prinicpale si 3 gustari: - eliminarea completa a dulciurilor (prajituri, patiserie, ciocoala, chiar si in bautura, inclusiv a bauturilor dulci, chiar si sucurilor de fructe 100% fara zahar); - evitarea consumarii fructelor cu continut crescut de glucide (banane, struguri, stafide, fructul pasiunii) - evitarea consumuui de grasimi animale (unt carne de tip mezeluri sau carne grasa, sau carne gratita in grasime sau mult ulei) - achizitionarea unui lector glicemic si efectuarea de controale periodice ale glicemiei capilare sunt foarte importante pentru stabilirea conduitei terapeutice (controal a se efectua dimineata inainte de a mance, si in timpul zilei ininte si la 2 ore dupa masa) este necesar pentru verifica in ce masura dieta este suficienrta pentru controlul glicemic.

Dima L.
va rog, puteti adauga recomandari despre cum trebuie consumata carnea, pestele si fructele de mare?

Este recomandat ca atat carnea cat si pestele sa nu fie gatite in multa grasime (ulei, unt, untura) si nici acompaniate de maioneza si sosuri grase. Sunt de preferat variantele de preparare in aburi sau pe gratar cu diferite ierburi, verdeeata, condimente, si legume asortate; pestele se va asezona cu lamaie si salata si fara maioneza. Este recomandat ca macar de doua ori pe saptamana sa puteti consuma fie peste gras (somon, macrou, scrumbii) sau cu carnea alba (cod, eglefin, calcan) sau pesti de apa dulce (pastravi), intrucat s-a divedit ca reduc riscul de diabet de tip II cu 25%. In ceea ce priveste fructele de mare, problema consta in modalitatea lor de preparare pentru a capata gust si savoare. De evitat sa le asezonati cu sosuri bogate in unt si ulei, de preferat sosuri de rosii cu condimente, si legume asortate, altele decat cartofii prajiti.

Daniela L.
doresc mai multe informatii despre dieta in diabetul zaharat tip 2

Buna ziua, Veti gasi mai multe articole legate de alimentatia pentru diabetul zaharat de tip 2, pe site, pe bara din partea de jos a paginii web, la rubrica Cluburi de Suport, unde puteti da click pe link-ul Viata cu diabet. La aceasta rubrica veti gasi numai articole legate de diabet. De altfel, am tinut cont de dorinta dumneavoastra si vom continua publicarea, atat in revista Dona Info cat si pe site, de noi articole legate de regimul alimentar si recomandari dietetice pentru persoanele cu diabet zaharat.

Lasa-ne comentariul tau