Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Artrita reumatoida si reumatismul articular acut

04-12-2014

Artrita reumatoida este o boala relativ frecventa ce afecteaza articulatiile. In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile (in articulatii exista niste formatiuni de tesut moale cu rol in stabilitatea si mobilitatea articulara). In timp consecutiv acestei inflamatii (sinovita) se produce distrugerea articulatiei producand disfunctie articulara (articulatia nu mai functioneaza normal). Boala afecteaza de obicei sexul feminin - femeile sunt afectate de 2 ori mai frecvent ca barbatii varsta medie fiind de 40-60 de ani (debutul bolii poate fi la orice varsta dar cel mai frecvent apare in intervalul descris mai sus).

Artrita reumatoida si reumatismul articular acut


Artrita Reumatoida Artrita reumatoida este o boala relativ frecventa ce afecteaza articulatiile. In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile (in articulatii exista niste formatiuni de tesut moale cu rol in stabilitatea si mobilitatea articulara). In timp, consecutiv acestei inflamatii (sinovita) se produce distrugerea articulatiei, producand disfunctie articulara (articulatia nu mai functioneaza normal). Boala afecteaza de obicei sexul feminin - femeile sunt afectate de 2 ori mai frecvent ca barbatii, varsta medie fiind de 40-60 de ani (debutul bolii poate fi la orice varsta, dar cel mai frecvent apare in intervalul descris mai sus).

Cauza bolii nu este cunoscuta in totalitate, cel mai probabil fiind implicata o anomalie genetica mostenita de la parinti. Aceasta mostenire genetica face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului sa atace tesutul din articulatiile corpului. Pe de alta parte, mai exista o ipoteza conform careia sunt implicate bacterii, virusi sau alte substante straine. Acest mecanism imun declanseaza producerea unei inflamatii cronice a sinovialei, o distrugere a cartilajului articular si o slabire a ligamentelor si tendoanelor ce sustin articulatia.

Desi simptomul precoce este cel de durere articulara, acesta nu este caracteristic afectiunii. In artrita reumatoida simptomele se dezvolta, in mod frecvent, pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Oboseala si anchiloza sunt de asemenea simptome ce apar precoce in artrita reumatoida, pacientul scade in greutate si are stari de subfebrilitate (temperaturi cuprinse intre 37 si 37,9 grade celsius). Simptomatologia intalnita in artrita reumatoida nu este specifica bolii, ea regasindu-se si in alte afectiuni. Artrita reumatoida poate afecta mainile, picioarele, gleznele, coloana vertebrala sau gatul, iar, de obicei, sunt afectate simetric articulatiile corpului si mai mult de trei seturi de articulatii deodata.

La nivelul altor organe: inima, plamani, piele, vase de sange, nervi si ochi, manifestarile se resimt mai tarziu in evolutia bolii. Testele de laborabor care se efectueaza sunt: functia renala, analiza enzimelor hepatice si musculare, densitatea osoasa pentru detectarea precoce a osteoporozei, examinarea oftalmologica. Pacientului i se recomanda sa efectueze miscare pentru a pastra tonusul muscular, flexibilitatea. Medicii mai pot recomanda si fizioterapia. Exercitiile fizice imbunatatesc functionalitatea articulatiilor la pacientii cu artita reumatoida.

Trei forme de miscari sunt recomandate: intinderile, intarirea si "calirea" articulatiilor, iar ridicarea greutatilor imbunatateste si mentine calitatea vietii pacientilor cu artrita reumatoida. In functie de care articulatie este afectata se recomanda un anumit tip de activitate, fie innotul care este sportul indicat pacientilor cu afectiuni localizate la nivelul articulatiilor membrelor inferioare: genunchi, glezne sau picioare, fie ciclismul si mersul pe jos, acestea din urma fiind recomandate persoanelor cu membrele inferioare fara manisfestari caracteristice artritei.

Pacientilor cu artrita reumatoida le este recomandata o dieta bazata pe cantitati mici de grasimi saturate, colesterol si sare, dar cantitati mari de fibre si carbohidrati (cereale integrale, fasole, fructe, legume), cat si de produse cu un continut ridicat in acizi omega-3 care au un anumit efect in reducerea proceselor inflamatorii din organism. De asemenea, pacientului i se recomanda sa aiba un aport normal de calciu si vitamina D, pentru a fi astfel, protejat impotriva osteoporozei, iar acelora care sufera de obezitate, scaderea in greutate.

Bolnavilor cu artrita reumatoida li se recomanda schimbarea stilului de viata prin efectuarea de acitivitati fizice in masura posibilitatilor si administrarea medicatiei care ajuta la usurarea simptomatologiei si la prevenirea evolutiei nefavorabile a bolii.Deoarece pacientul prezinta dureri, stare de oboseala si redoare a articulatiilor, anumite activitati fizice pot duce la agravarea simptomelor, iar altele le pot ameliora pe acestea, de aceea este foarte importanta informarea pacientului asupra bolii, exercitiilor fizice permise, a schimbarilor in dieta alimentara si a altor elemente ce ajuta bolnavul in a ramane pe cat de activ posibil si sa duca o viata cat mai aproape de normal. In ceea ce priveste prevenirea bolii, inca nu se cunoaste o modalitatea eficace, deoarece nu este identificata cauza exacta a artritei reumatoide.

Trebuie cunoscut faptul ca nu exista medicamente eficiente sau schimbari ale stilului de viata care sa previna declansarea bolii. Singurele masuri pe care pacientul le poate lua sunt cele de dupa stabilirea diagnosticului prin care se controleaza oarecum evolutia ulterioara a bolii.

Deoarece artrita reumatoida are drept consecinte distrugeri articulare importante si dezvoltarea unui anumit grad de handicap, se recomanda evaluarea regulata de catre un specialist pentru a se stabili eficacitatea tratamentului si eventualele ajustari ale acestuia. La debut, pentru identificarea si diagnosticarea artritei reumatoida, pacientul se poate adresa medicului de familie, internist, reumatolog, chirurg ortoped, iar tratamentul poate fi indicat de medicul de familie sau internistul in colaborare cu reumatologul, reumatolog (specializat in boli articulare inflamatorii) si ortoped, in cazul in care se opteaza pentru un tratament chirurgical.

Tratamentul de intretinere si recuperare poate fi realizat de fizioterapeut (prin crearea unui program de exercitii fizice favorabile pacientului), ergoterapeut (terapie ocupationala) si psihoterapie (pentru managementul problemelor de ordin emotional).

Reumatismul Articular Acut

Reumatismul articular acut (RAA) este o boala inflamatorie acuta a tesutului conjunctiv, datorata infectiei cu streptococul Beta-hemolitic, grup A, localizata la nivelul faringelui. Ea are drept consecinte afectarea cordului, articulatiilor, sistemului nervos central, tegumentelor si tesuturilor subcutanate, avand tendinta spre o evolutie cronica cu exacerbari si la consecinte grave din cauza carditei reumatismale (in cursul puseului acut) sau a cardiopatiei reumatismale.

RAA este o boala a copilariei, fiind observata in peste 90% din cazuri la copiii cu varsta cuprinsa intre 5-15 ani, fara a exista o predilectie clara a bolii in functie de sex. RAA afecteaza preponderent tesutul conjunctiv al sistemului cardiovascular si locomotor si apare la 0,1-2% din populatie. Factorii determinanti ai acestei afectiuni sunt nutritia deficitara: carentele vitaminelor C, A si D si deficitul de calciu si fosfor, predispozitie ereditara, conditii insalubre de viata, racire, aglomeratii umane (camine de copii, scoli, familii numeroase), unde exista conditii de raspandire a infectiei streptococice.

Simptomele caracteristice sunt: artrita ce afecteaza pe fondul unui sindrom febril infectios articulatiile mari de la nivelul membrelor superioare si inferioare fiind precedata in 50% din cazuri de angina streptococica si cardita reumatismala acuta - este un proces imuno-inflamator manifestat prin prezenta semnelor de miocardita, insuficienta cardiaca, diminuarea zgomotelor cardiace. Investigatiile instrumentale ce trebuie realizate sunt: electrocardiograma, ecocardiografia si examenul radiologic. Complicatiile posibile ce pot aparea sunt: insuficienta cardiaca, tromboza intracavitara, endocardita infectioasa. Si in cazul acestei afectiuni este recomandat un regim ce cuprinde repausul absolut la pat pentru bolnavii ce sufera de cardita severa si insuficienta cardiaca si se va mentine pana la compensarea cardiaca.

La bolnavii cu artrita, fara cardita, repausul la pat este indicat pana la ameliorarea simptomelor, apoi se trece la repaus relativ pana la disparitia semnelor de activitate a procesului reumatismal. Dupa solutionarea procesului acut, nivelul activitatii fizice va depinde de starea cordului.

Dieta trebuie sa fie hidrica si usoara, dar bogata in calorii, cu un continut proteic normal pentru continuarea cresterii si dezvoltarii copilului, asigurarea necesarului zilnic de vitamine, cantitatea de lichid trebuie sa atinga 2 500 -3 000 ml/zi pentru acoperirea pierderilor cauzate de febra, iar ratia trebuie sa fie bogata in fructe, legume, sucuri. Pacientul trebuie informat despre necesitatea depistarii si tratarii precoce a infectiei streptococice (faringita, amigdalita, carie dentara etc.), pentru prevenirea bolii, precum si necesitatea de a indeplini cu strictete schema profilaxiei secundare dupa primul atac de reumatism in favoarea evitarii recurentelor si a complicatiilor.

Cu cat programul de educatie pentru RAA incepe mai devreme, cu atat complianta bolnav - familie pentru acceptarea schemelor terapeutice si profilactice va fi mai buna.

Farmacist drd. Georgeta Ionica
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau