Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin

04-12-2014

Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin


Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).

Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col, deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase, precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul citologic consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala, prelevata in momentul unui control gynecologic obisnuit.

Cand trebuie facut testul?

Este recomandat ca fiecare femeie activa din punct de vedere sexual, indiferent de varsta, sa efectueze un control ginecologic si testul Babes-Papanicolau cel putin o data pe an. Pentru obtinerea unui rezultat de calitate trebuie respectate cateva conditii: recoltarea se face in afara perioadei menstruale, intre ziua 10 si 20 de la ultimul ciclu menstrual, in absenta oricarui tratament local sau al infectiilor;

nu se face spalatura intravaginala cu 48 de ore inainte de examinare, nu se foloseste spermicid sau lubrifiant;

testul trebuie efectuat la 48 de ore de un raport sexual.

Rezultatele testului

In functie de gradul de deviere citologica de la normal se descriu 5 clase:

[i]clasa I[/i] - celule normale

[i]clasa II[/i] - celule cu modificari atipice benigne. Rezultatul sugereaza prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, histiocite si celule polimorfonucleare. In acest caz, exista doar inflamatie sau infectie, fara suspiciune. Se recomanda tratarea infectiei sau inflamatiei si urmarirea evolutiei de catre medic.

[i]clasa III[/i] - citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect!). Incepand cu aceasta clasa trebuie efectuate mai multe investigatii pentru a determina cauza si natura modificarilor celulare.

[i]clasa IV[/i] - citologie puternic sugestiva pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne, insa acestea sunt in numar redus).

[i]clasa V[/i] - citologie concludenta pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne in numar crescut).

Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat cancer. Daca pe frotiu sunt prezente celule anormale este firesc sa va ingrijorati, dar trebuie sa stiti ca rezultate pozitive pot aparea si din cauza inflamatiei, iritatiei sau a unor imperfectiuni tehnice datorate procedurii de recoltare.

De multe ori, aceste anomalii atrag atentia asupra existentei unei infectii cu HPV (human papillomavirus). In acest caz este necesara efectuarea unui test pentru papilomavirus, care permite aflarea tipului de HPV. Orice test anormal (modificari de gradul III, IV, V) va indica necesitatea efectuarii unei colposcopii si a unei biopsii pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine.

Colposcopia consta in vizualizarea cu ajutorul unui colposcop a mucoasei vaginale, evidentiind astfel zonele colului unde sunt cele mai severe modificari si permite orientarea biopsiei spre zona de maxima suspiciune. Biopsia presupune recoltarea unui fragment foarte mic de tesut de la acest nivel si examinarea in laborator, stabilind astfel diagnosticul de certitudine. In concluzie, pentru a ne mentine o stare de sanatate optima, vizita regulata la medicul ginecolog si efectuarea anuala a unui test Papanicolau este obligatorie pentru orice femeie de varsta adulta.

Testarea cu ajutorul frotiurilor este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor cervicale, care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin. Doua teste negative si absenta unei patologii a colului uterin permit efectuarea examenului citologic la un interval de timp mai mare, respectiv, la 2-3 ani. Foarte important de retinut este faptul ca: frotiul nu este un mijloc de diagnostic, ci de depistare a existentei unor celule anormale.

Dr. Anca Chitan
Comentarii

ICS D.
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Consultatia ginecologicapoate fi considerata de unele femei jenanta, datorita pozitiei pe masa de consultatie. Pe de alta parte, in momentul in care o femeie solicita o cinsultatie ginecologica si doreste sa fie insotita de partener, este dreptul ei si de obicei, cu exceptia actului de examinare (tuseu vaginal, examen colposcopic, prelevari, care necesita conditii de sterilitate si asepsie, si care se fac in mediu medical restrans) consultatia si discutia pe care o poarta sotia dumneavoastra cu ginecologul este binevenita a se defasura in prezenta dumneavoastra. Sunt pe deplin de acord ca la o nastere pe cale naturala, viitorul tata, atunci cand doreste sa poata fi alaturi de partenera in momentul travliului, sa i se permita acest lucru. Pe de alta parte, in momentul unei interventii chirurgicale, de tip cezariana, din motive de conditii de sterilitate si asepsie, prezenta dumneavoastra este bine sa fie evitata.Spre binele partenerei dumneavoastra.

Adina L.
Am fost diagnosticata cu C3 ASCUS la testul papanicolau. Am cancer? O sa mor?

Buna ziua, Va recomand sa solicitati mai multe detalii medicului ginecolog. Clasa 3 reflecta modificari non univoce ale celuleleor colului uterin, fara a putea preciza cu siguranta daca este vorba despre o inflamatie sau o leziune suspecta de a fi cancer. Sunt necesare mai multe explorari, de tip colposcopie, etc pentru a preciza despre ce este vorba.

Lasa-ne comentariul tauAboneaza-te la newsletterul DONA