Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin

04-12-2014

Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin


Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).

Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col, deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase, precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul citologic consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala, prelevata in momentul unui control gynecologic obisnuit.

Cand trebuie facut testul?

Este recomandat ca fiecare femeie activa din punct de vedere sexual, indiferent de varsta, sa efectueze un control ginecologic si testul Babes-Papanicolau cel putin o data pe an. Pentru obtinerea unui rezultat de calitate trebuie respectate cateva conditii: recoltarea se face in afara perioadei menstruale, intre ziua 10 si 20 de la ultimul ciclu menstrual, in absenta oricarui tratament local sau al infectiilor;

nu se face spalatura intravaginala cu 48 de ore inainte de examinare, nu se foloseste spermicid sau lubrifiant;

testul trebuie efectuat la 48 de ore de un raport sexual.

Rezultatele testului

In functie de gradul de deviere citologica de la normal se descriu 5 clase:

[i]clasa I[/i] - celule normale

[i]clasa II[/i] - celule cu modificari atipice benigne. Rezultatul sugereaza prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, histiocite si celule polimorfonucleare. In acest caz, exista doar inflamatie sau infectie, fara suspiciune. Se recomanda tratarea infectiei sau inflamatiei si urmarirea evolutiei de catre medic.

[i]clasa III[/i] - citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect!). Incepand cu aceasta clasa trebuie efectuate mai multe investigatii pentru a determina cauza si natura modificarilor celulare.

[i]clasa IV[/i] - citologie puternic sugestiva pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne, insa acestea sunt in numar redus).

[i]clasa V[/i] - citologie concludenta pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne in numar crescut).

Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat cancer. Daca pe frotiu sunt prezente celule anormale este firesc sa va ingrijorati, dar trebuie sa stiti ca rezultate pozitive pot aparea si din cauza inflamatiei, iritatiei sau a unor imperfectiuni tehnice datorate procedurii de recoltare.

De multe ori, aceste anomalii atrag atentia asupra existentei unei infectii cu HPV (human papillomavirus). In acest caz este necesara efectuarea unui test pentru papilomavirus, care permite aflarea tipului de HPV. Orice test anormal (modificari de gradul III, IV, V) va indica necesitatea efectuarii unei colposcopii si a unei biopsii pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine.

Colposcopia consta in vizualizarea cu ajutorul unui colposcop a mucoasei vaginale, evidentiind astfel zonele colului unde sunt cele mai severe modificari si permite orientarea biopsiei spre zona de maxima suspiciune. Biopsia presupune recoltarea unui fragment foarte mic de tesut de la acest nivel si examinarea in laborator, stabilind astfel diagnosticul de certitudine. In concluzie, pentru a ne mentine o stare de sanatate optima, vizita regulata la medicul ginecolog si efectuarea anuala a unui test Papanicolau este obligatorie pentru orice femeie de varsta adulta.

Testarea cu ajutorul frotiurilor este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor cervicale, care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin. Doua teste negative si absenta unei patologii a colului uterin permit efectuarea examenului citologic la un interval de timp mai mare, respectiv, la 2-3 ani. Foarte important de retinut este faptul ca: frotiul nu este un mijloc de diagnostic, ci de depistare a existentei unor celule anormale.

Dr. Anca Chitan
Comentarii

Mariana I.
Buna,daca se scaote uterul mai poti face cancer de col?

Daca s-a scos tot uterul, bineinteles ca nu. Colul uterin a fost extirpat.

Ionescu C.
va rog sa ma ierta ti ca va deranjez sint din canada vreu sa intreb daca se poate am facut testul papa nicolau si mi a iestit bun dar au gasit niste celule numite endometriale sau celule glandulare atipice si ma u trimis la ginecolog sa imi faca o biopsie va rog mult de tot sa im spuneti daca sa mi fac probleme sau nu va multumesc sa aveti o zi frumoasa

Nu trebuie sa va faceti problemene. Asteptati rezultatul biopsiei. Prezenta celulelor endometriale atipice poate fi legata fie de o inflamatie, fie de o infectie fie de un proces canceros. Citologia vaginala nu poate transa intre cele 3. Doar biopsia poate aduce informatii mai clare.

Maria M.
Buna ziua.Am fost depistata la testul papa cu grad 4.Este vb.de cancer sau poate fi o infectie mare?

Testul Papanicolau grad 4 inseamna leziune suspecta cu risc inalt de cancer. Poate fi si vorba de o infectie importanta, dar pentru a infirma cancerul este necesara biopsia.

Alina V.
Ce este PAP 4 ....este periculos?. Multumesc

Testul Papanicolau de grad 4 seminifica un risc inalt pentru leziune suspecta pentru cancer. Sunt necesare investigatii suplimentare gen biopsie pentru a confirma un diagnostic.

Vasilica B.
Buna seara. Acum 3 sapt am avut o sarcina oprita in evolutie si am facut chiuretaj. Am facut testul citologic si astazi am primit rezultatele, iar doctorul mi-a zis ca e de rau. Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce inseamna rezultatul AGC-NOS. E de rau? Multumesc mult.

Nu neaparat. Inseamna ca s-au decelat atipii celulare care pot fi in context inflamator. Vi se va recomanda un control. AGC-NOS inseamna celule glandulare atipice cu forma a nucleului variabila.

Ion P.
Buna ziua am gacut un test papa nicolau si mi-a iesit clasa 2 3 si scrie si ca e suspect . Este vorba de cancer si la analize mi-a iesit infectie de stafilococ alb hemolitic

Un test Papanicolau clasa 2 arata ca sunt anomalii ale celulelor cervicale dar ca in peste 90% din cazuri aceste anomalii sunt nespecifice, legate de o inflamatie sau o infectie, cum est cazul dumneavoastra. In sub 10% din cazuri poate fi vorba de cancer. Din acest motiv, banuiesc ca vi s-a recomandat un tratament al infectiei si un control Papanicolau cateva luni mai tarziu.

Nicoleta Alexandra G.
Buna Ziua.... Am facut un test Papanicolau... insa prima oara nu mi.a reusit asa ca doctorita a dorit sa repetam testu.... Astazi mi.au iesit analize si mi.a iesit ca am celule andocervicale prezente si anomalii ale celulelor epiteliale. Si dansa a zis ca observa niste modificari deloc normale.... Si peste 3 luni mi.a recomandat din nou repetarea testului. Inclusiv Celule Scuamoase Atipice de-Semnificatie Nedetermimata-ASC-UD. Imi poate spune si mie ce inseamna sunt foarte speriata.

ASC-US: inseamna ca natura celulelor prelevate nu permite medicului anatomo-patolog sa afirme cu certitudine ca totul este normal sau ca exista o displazie uterina de grad scazut. Probablitatea ca totul sa fie normal este de 90%. Intrucat in marea majoritate a cezurilor evolutia este favorabila se recomanda repetarea citologiei dupa cateva luni. Daca acest aspect persista, este recomandata colposcopia sau un nou control. Colposcopia permite decelarea si confirmarea sau infirmarea unei leziuni displazice, cu risc de cancerizare.

Adriana D.
Am fost la test papnicolau si scrie Sistem bethesda 2001 rezultat Frotiu satisfacatorpt interpretare\celule endocervicale prezente Inflamatie marcata Foarte numeroase hematii Nilm neg pt leziuni intraepiteliale sau maligne Frotiu papanicolau tip 2 Control dupa tratament Si mi a dat niste ovule Ce inseamna asta? Va rog sa imi explicati tot multumesc

inseamna ca sunt modificari ale celulelor de tip inflamator, semn ca exista o inflamatie la nivelul colului uterin. Ovulele care au fost prescrise vor ameliora inflamatia. Nu s-au decelat celule suspecte pentru cancer.

Popescu I.
am facut papanicolaus si mia iesit infectie.iar ovaru drept are marimea48iar stang28din ce cauza sunt asa va rog frumos ajutati-ma.ce tratament trebuie sa urmez

Daca testul Papanicolau a evidentiat modificari inflamatorii este indicat un tratament el inflamatiei sau infectiei. Asimetria de volum a ovarelor trebuie interpretata in functie de etapa ciclului menstrual si de prezenta folicului doiminant in preajma ovulatiei sau a corpului restant dupa ovulatie care pot crea valori mai mari ale diametrelor.De asemenea este improtant de evaluat daca ovarele au aspect de ovare polichistice Nu ezitati sa cereti mai multe informatii medicului ginecolog.

Daniela_cristina C.
Buna ziua. Vreau sa va intreb daca este posibil sa vina rezultatul de la papanicolau in 4 zile. ??? Sunt putin contrariata pt ca toti imi spun ca normal rezultatul vine dupa 14 zile.ca trebuie sa stea intr-un mediu o sapt. Am facut acum un an jumatate pap si mi-a iesit clasa a 2-a. Proces inflamator reparator. Rezulatul dupa4 zile. Acum am facut iar.ast rezultatul. Ma gandesc daca chiar se lucreaza proba mea.:( multumesc

Citologia vaginala presupune recoltarea cu periuta a celulelor din regunea cervico-vaginala si introducere in mediu lichid Proba este spalata si curatata de detritusuri si intinsa pe lame sau de la inceput etalata pe lame# Procesarea si colorarea lamelor se face in laboratoarele mari automatizat. procedeul dureaza mai putin. Patru zile sunt suficiente pentru a vi se trimite un rezultat corect. Bineinteles ca probele se lucreaza si se interpreteaza . termenul de 14 zile este legat de intarzierea preluarii lamei sau mediului de lichid de catre laborator si timpul cat proba asteapta pana sa fie marcata si apoi citita de medicul anatomo-patolog.

Daniela -cristina C.
Buna ziua. Vreau sa va intreb daca este posibil sa vina rezultatul de la papanicolau in 4 zile. ??? Sunt putin contrariata pt ca toti imi spun ca normal rezultatul vine dupa 14 zile.ca trebuie sa stea intr-un mediu o sapt. Am facut acum un an jumatate pap si mi-a iesit clasa a 2-a. Proces inflamator reparator. Rezulatul dupa4 zile. Acum am facut iar.ast rezultatul. Ma gandesc daca chiar se lucreaza proba mea.:( multumesc

Da, este posibil sa vina rezultatul in 4 zile.

Wonerth E.
Buna ziua am făcut testul papa nicolau si am fost diagnosticata cu ASC-H va rog să îmi spuneți dacă este cancer

Dupa diagnosticarea la testul Papanicolau de ASC-H este indicat sa fie urmata de colopscopie si biopsie. Examenul indica modificari ale celulelor colului uterin care intr-i treime pana la jumatate din cazuri pot fi secundare unei infectii cu papiloma virus.Acest examen ca atare nu permite de a spune daca aveti cancer. Este necesara biopsia.

Chivu E.
Buna seara ..Am facut de curand Papanicolau si mi a iesit 4A e grav ? Multumesc..

Inseaman ca sunt detectate celule displazice. Colposcopia si biopsia cu analiza anatomo-patologica sunt necesare pentru a preciza daca este vorba de cancer sau de o afctiune inflamatorie sau infectioasa.

Simona I.
Rezultat pap cu modificari reactive celulare asociate inflamatiei si citoliza. Ce inseamna? Multumesc

Inseamna ca ati avut o infectie sau o inflamatie. Va recomand sa solicitati mai multe informatii medicului ginecolog care va urmareste, intrucat acesta cunoaste problemele dumneavoastra de sanatate si calitatea sau particularitatile actului sexual (in caz de posibile leziuni de col uterin).

Stancu A.
Eu am vph din luna mai 2016, am facut testul papanicolau si scrie " modificari celulare atribuite inflamatiei " la diagnostic. Precizez ca rezultatul testului l.am luat intr.o luna de la recoltare ( sunt in alta tara) iar in acest timp am folosit si niste ovule plus imiquimod pt verugile aparute care mi.au trecut acum. Ce inseamna modificarile acelea celulare? Medicul mi.a zis ca ii apare ca fiind normala citologia si sa ma mai duc peste un an sa fac testul.... multumesc.

Verucile aparute sunt o infectie virala care determina o inflamatie. Aceasta inflamatie se reflecta in testul de citologie vaginala pe care l-ati realizat. Acum ati tratat infectia, este recomandat sa mergeti periodic, anual la control ginecologic.

Stela B.
Mie imi scrie pap 3 asc us, si tratament antiinflamator

Va recomand sa urmati tratamentul. Sunt leziuni de risc nedeterminat cu componenta inflamatorie. Sunt recomandate controale periodice. Frecventa lor este data si de varsta dumneavoastra.

Paulina P.
Buna seara! Am facut testul papanicolau si rezultatul a iesit celule scumoase cu segnificatie nedeterminata ASCUS.ginecologul mi a recomandat tratament antibiotic si ovule.Dupa terminarea tratamentului la cateva zile am inceput din nou sa sangerez.Poate sa fie cancer?Va rog sa mi raspundeti si mie

Probabilitatea de a fi cancer este mica. Este recomandabil sa discutati cu medicul ginecolog. Acesta, in functie de varsta dumneavoastra si de antecedentele personale poate stabili acest risc.

Mariana gabriela G.
buna ziua am facut papanicolau si mia iesit tip 2 tip 3, si mai jos este bifat Displazie usoara CIN 1iar pe spate scrie CN 2.va ros astept rasp.pana repet analizele din nou .este cancer?

Riscul de a avea cancer este foarte mic. Este probabil sa aveti o inflamatie sau infectie. Asteotati sa vedeti ginecologul care va va spune daca va fi nesesar sa refaceti analizele.

Cristina D.
Buna ziua!Am realizat un test Papanicolau al carui rezultat este:Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne,prezenta ASC-H.Se recomanda colposcopie.E grav?Tb sa.mi fac griji?Multumesc!

Nu trebuie sa fiti ingrijorata. Colposcopia este indicata pentru a elimina riscul unei boli cronice sau al unei leziuni la risc care poate fi bopsiata precis, ceea ce permite un diagnostic si o conduita corecte.

Mihaela L.
Buna ziua! Am facut de 2 ori testul papanicolau D3 in germania si deja este a 3-a oara cand ma pune sa il repet dupa 4-6 luni..!Imi poate explica cineva exact ce inseamna sectiunea asta D3 ??sunt f speriata....

Buna ziua, este recomandabil sa intrebati direct medicul ginecolog de riscul pe care il are faptul de a vea modificari inflamatorii la risc. Depinde de varsta pe care o aveti si de rezultatul celorlalte analize de evaluare a unei infectii cu papiloma virus sau alti germeni. Daca testul se repeta si rezultatul este mereu in acelasi stadiu se recomanda colposcopia pentru a cauta daca exista leziuni pe colul uterin si pentru a le biopsia.

Moldovan M.
Buna ziua.Am cateva nalamuriri si as dori cateva raspunsuri din partea medicilor...in urma unui control ginecologic +pap, am o "mica" rana pe col (cervicita precum zice dna dr si inflamatie precum scrie pe rezultat, fara alte modificari patologice).am facut tratament cu ovule polygynax, iar apoi inca un examen pap care a iesit la fel (pap II cu inflamatie).dna dr a spus ca nu este nimic grav, ca nu poate avansa "boala" si sa nu imi fac probleme.ce ma sfatuiti sa fac? Sa mai merg si la alt medic? Este nevoie de cauterizare? Poate avansa "rana" sa duca chiar la cancer? Va multumesc

Puteti cere oricand o alta recomandare de specialitate. Leziunile celulare inflamatorii pot sau nu pot degenera spre leziuni displazice de col uterin si spre cancer de col uterin. Exista mai multi factori care pot predispune spre cancer de col uterin. Medicul specialiste pe baza mai multor analize sangvine asociate testului Papanicolau si examenului clinic poate stabili riscul de degenerare a leziunii si indica daca este nevoie de cauterizare.

Pop M.
Buna am fost diagnosticata cu "inflamatie usoara.PAP II"...Ce inseamna?

Nu aveti o leziune de col uterin care sa fie in acest moment de natura canceroasa.

Cornelia B.
Buna ziua am facut un test papanicolau iar ca rezultat a fost clasa a v a.va rog sa imi spuneti daca e foarte grav si ce imi recomandati.

Clasa a 5 a indica prezenta unor celule canceroase. Va recomand sa lauti rapid legatura cu un medic specialist ginecolog cu expeienta in ginecologie oncologica.

Siminic I.
Buna ziua! Acum cateva zile am primit rezultatul testului papanicolau . Din cate inteleg este vorba de o inflamatie. Mi.am facut si o programare la ginecologie dar nu ma pot gandi decat la ce a provocat inflamatia respectiva. Mentionez ca am facut analize pt bts inclusiv pt clamydia si gonoree dar tot ce descopar este candida cu care ma lupt de ceva ani.

Aspectul inflamator este fie rezultatul traumatismelor mecanice care apar in timpul actului sexual si cel mai frecvent sunt cauzate de infectii micotice bacteriene sau virale in sfera genitala. Va recomand sa asteptati avizul ginecologului. Ati facut si testul de detectare de infectii cu Papiloma virus (HPV)?

Sanziana C.
buna ziua am facut un test papanicolau si la diagnostic scrie screening la sistem BETHESDA 2001/Frontiu conventional :gradul de adecvare al frontiului: satisfacator pt evaluare:celule endocervicale/componente celulare din zona de transformare prezente. Interpretare : frontiu cu leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt H-SIL. Comentarii : celule metaplaziate cu nuclei mariti in volum,contur nuclear neregulat, raport N/C inversat. Este grav nu ? am cancer de col uterin?? am o nastere in anul 2006 iar in anul 2008, 2013 si 2015 am facut intrerupere de sarcina.Va rog sa imi raspundeti ! multumesc

Examenul Papanicoalu este un test de screening si nu de diagnostic. Poate fi vorba de o displazie moderata sau severa. Sunt necesare examen complementare cu o biopsie adecvata a leziunii pentru a avea o certitudine diagnostica. va recomand sa cereti sfatul ginecologului dumneavoastra care in functie de varsta dumenavoastra si de dorinta de a mai avea un copil va decide ce este ami adecvat ca tratament.

Cristina F.
Buna ziua! Am efectuat testul Papanicolau acum o luna,insa acum sunt plecata din tara,iar "doamna doctor" refuză sa mi dea un rezultat clar. Imi spune ca am diagnosticul C3M5.. O leziune suspecta. Exista asa ceva? Mentionez ca am recurs la acest test deoarece aveam o scurgere albicioasa timp de cateva luni. Multumesc

Buna ziua, Imi pare rau, dar nu v apot lamuri mai mult. Va recomand insa , sa efectuati din nou un consult ginecologic, si daca medicul va recomanda, sa refaceti testul Papanicolau in tara in care va aflati.

Elena M.
Buna ziua va rog sami spuneti ma stiu cu o cervicita de ani de zile am urmat en tratamente si testul papanicolaus e pozitv e grav ca eu am refuzat un test de facut

Buna ziua, Bolile inflamatorii pelvine, gen inflamatiile sau cervicitele afecteaza in mod continuu celulele de la nivelul granitei dintre endocol si exocol cu risc crescu de aparitie a cancerului de col uterin. Daca in mod repetat testul Papanicolau este pozitiv si va indica un risc crescut pentru cancer de col uterin, chiar daca nu aveti cancer de col uterin, va recomand ferm sa continuati investigatiile cerute de medicul ginecolog (colposcopie, etc). Este de preferat sa preveniti un cancer de col uterin decat sa ajungeti sa il tratati. In mod paradoxal, printre tarile Uniunii Europene, Romania este tara cu cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin. Cred ca este din cauza mentaltitatii noastre de a ne neglija si de a nu efectua controale ginecologice anuale si de anu urma tratamentele si investigatiile recomandate de specialistii ginecologi.

Fflorycyca@yahoo.com G.
Buna ziua! Am facut testul papanicolau si a rezultat a fi 3 A in Engleza mi-au spus ca am mild dysplasia . Si dupa 3 luni sa repet papanicolau . Va rog sa-mi explicati ,sunt cu moralul la pamat, intr-o Tara straina . Spune-ti este grav sau trebuie sa astept cele 3 luni ? Medici de aici imi spun ca sunt multe femei care au fost in situatia mea si dupa cele 3 luni rezultatul a iesit 2 si dupa alte 3 luni a iesit normal. Va multumesc

Anumite boli pelvine inflamatorii pot determina in mod tranzitoriu aparitia unor rezultate de citologie vaginala sau test Papanicolau 3A, fara a semnifica o leziune care sa necesite o interventie. Indicatia de a repeta in timp citologia vaginala pentru a verifica daca rezultatele se repeta si apoi a fi indrumata pentru noi investigatii precum colposcopie, RM pelvin sau altele, reprezinta o optiune medicala corecta.

ICS D.
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Consultatia ginecologicapoate fi considerata de unele femei jenanta, datorita pozitiei pe masa de consultatie. Pe de alta parte, in momentul in care o femeie solicita o cinsultatie ginecologica si doreste sa fie insotita de partener, este dreptul ei si de obicei, cu exceptia actului de examinare (tuseu vaginal, examen colposcopic, prelevari, care necesita conditii de sterilitate si asepsie, si care se fac in mediu medical restrans) consultatia si discutia pe care o poarta sotia dumneavoastra cu ginecologul este binevenita a se defasura in prezenta dumneavoastra. Sunt pe deplin de acord ca la o nastere pe cale naturala, viitorul tata, atunci cand doreste sa poata fi alaturi de partenera in momentul travliului, sa i se permita acest lucru. Pe de alta parte, in momentul unei interventii chirurgicale, de tip cezariana, din motive de conditii de sterilitate si asepsie, prezenta dumneavoastra este bine sa fie evitata.Spre binele partenerei dumneavoastra.

Adina L.
Am fost diagnosticata cu C3 ASCUS la testul papanicolau. Am cancer? O sa mor?

Buna ziua, Va recomand sa solicitati mai multe detalii medicului ginecolog. Clasa 3 reflecta modificari non univoce ale celuleleor colului uterin, fara a putea preciza cu siguranta daca este vorba despre o inflamatie sau o leziune suspecta de a fi cancer. Sunt necesare mai multe explorari, de tip colposcopie, etc pentru a preciza despre ce este vorba.

Lasa-ne comentariul tau