Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin

04-12-2014

Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul Papanicolau si rolul sau in depistarea cancerului de col uterin


Cancerul de col uterin este cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cel mamar. Acest lucru se datoreaza utilizarii pe scara redusa a testelor de screening (examenul citologic Babes-Papanicolau).

Testul Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col, deoarece poate identifica modificarile de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase, precum si diferite tipuri de infectii.

Examenul citologic consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala, prelevata in momentul unui control gynecologic obisnuit.

Cand trebuie facut testul?

Este recomandat ca fiecare femeie activa din punct de vedere sexual, indiferent de varsta, sa efectueze un control ginecologic si testul Babes-Papanicolau cel putin o data pe an. Pentru obtinerea unui rezultat de calitate trebuie respectate cateva conditii: recoltarea se face in afara perioadei menstruale, intre ziua 10 si 20 de la ultimul ciclu menstrual, in absenta oricarui tratament local sau al infectiilor;

nu se face spalatura intravaginala cu 48 de ore inainte de examinare, nu se foloseste spermicid sau lubrifiant;

testul trebuie efectuat la 48 de ore de un raport sexual.

Rezultatele testului

In functie de gradul de deviere citologica de la normal se descriu 5 clase:

[i]clasa I[/i] - celule normale

[i]clasa II[/i] - celule cu modificari atipice benigne. Rezultatul sugereaza prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, histiocite si celule polimorfonucleare. In acest caz, exista doar inflamatie sau infectie, fara suspiciune. Se recomanda tratarea infectiei sau inflamatiei si urmarirea evolutiei de catre medic.

[i]clasa III[/i] - citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate (frotiu suspect!). Incepand cu aceasta clasa trebuie efectuate mai multe investigatii pentru a determina cauza si natura modificarilor celulare.

[i]clasa IV[/i] - citologie puternic sugestiva pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne, insa acestea sunt in numar redus).

[i]clasa V[/i] - citologie concludenta pentru malignitate (sunt prezente celule tumorale maligne in numar crescut).

Un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat cancer. Daca pe frotiu sunt prezente celule anormale este firesc sa va ingrijorati, dar trebuie sa stiti ca rezultate pozitive pot aparea si din cauza inflamatiei, iritatiei sau a unor imperfectiuni tehnice datorate procedurii de recoltare.

De multe ori, aceste anomalii atrag atentia asupra existentei unei infectii cu HPV (human papillomavirus). In acest caz este necesara efectuarea unui test pentru papilomavirus, care permite aflarea tipului de HPV. Orice test anormal (modificari de gradul III, IV, V) va indica necesitatea efectuarii unei colposcopii si a unei biopsii pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine.

Colposcopia consta in vizualizarea cu ajutorul unui colposcop a mucoasei vaginale, evidentiind astfel zonele colului unde sunt cele mai severe modificari si permite orientarea biopsiei spre zona de maxima suspiciune. Biopsia presupune recoltarea unui fragment foarte mic de tesut de la acest nivel si examinarea in laborator, stabilind astfel diagnosticul de certitudine. In concluzie, pentru a ne mentine o stare de sanatate optima, vizita regulata la medicul ginecolog si efectuarea anuala a unui test Papanicolau este obligatorie pentru orice femeie de varsta adulta.

Testarea cu ajutorul frotiurilor este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor cervicale, care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin. Doua teste negative si absenta unei patologii a colului uterin permit efectuarea examenului citologic la un interval de timp mai mare, respectiv, la 2-3 ani. Foarte important de retinut este faptul ca: frotiul nu este un mijloc de diagnostic, ci de depistare a existentei unor celule anormale.

Dr. Anca Chitan
Comentarii

Mihaela L.
Buna ziua! Am facut de 2 ori testul papanicolau D3 in germania si deja este a 3-a oara cand ma pune sa il repet dupa 4-6 luni..!Imi poate explica cineva exact ce inseamna sectiunea asta D3 ??sunt f speriata....

Buna ziua, este recomandabil sa intrebati direct medicul ginecolog de riscul pe care il are faptul de a vea modificari inflamatorii la risc. Depinde de varsta pe care o aveti si de rezultatul celorlalte analize de evaluare a unei infectii cu papiloma virus sau alti germeni. Daca testul se repeta si rezultatul este mereu in acelasi stadiu se recomanda colposcopia pentru a cauta daca exista leziuni pe colul uterin si pentru a le biopsia.

Moldovan M.
Buna ziua.Am cateva nalamuriri si as dori cateva raspunsuri din partea medicilor...in urma unui control ginecologic +pap, am o "mica" rana pe col (cervicita precum zice dna dr si inflamatie precum scrie pe rezultat, fara alte modificari patologice).am facut tratament cu ovule polygynax, iar apoi inca un examen pap care a iesit la fel (pap II cu inflamatie).dna dr a spus ca nu este nimic grav, ca nu poate avansa "boala" si sa nu imi fac probleme.ce ma sfatuiti sa fac? Sa mai merg si la alt medic? Este nevoie de cauterizare? Poate avansa "rana" sa duca chiar la cancer? Va multumesc

Puteti cere oricand o alta recomandare de specialitate. Leziunile celulare inflamatorii pot sau nu pot degenera spre leziuni displazice de col uterin si spre cancer de col uterin. Exista mai multi factori care pot predispune spre cancer de col uterin. Medicul specialiste pe baza mai multor analize sangvine asociate testului Papanicolau si examenului clinic poate stabili riscul de degenerare a leziunii si indica daca este nevoie de cauterizare.

Pop M.
Buna am fost diagnosticata cu "inflamatie usoara.PAP II"...Ce inseamna?

Nu aveti o leziune de col uterin care sa fie in acest moment de natura canceroasa.

Cornelia B.
Buna ziua am facut un test papanicolau iar ca rezultat a fost clasa a v a.va rog sa imi spuneti daca e foarte grav si ce imi recomandati.

Clasa a 5 a indica prezenta unor celule canceroase. Va recomand sa lauti rapid legatura cu un medic specialist ginecolog cu expeienta in ginecologie oncologica.

Siminic I.
Buna ziua! Acum cateva zile am primit rezultatul testului papanicolau . Din cate inteleg este vorba de o inflamatie. Mi.am facut si o programare la ginecologie dar nu ma pot gandi decat la ce a provocat inflamatia respectiva. Mentionez ca am facut analize pt bts inclusiv pt clamydia si gonoree dar tot ce descopar este candida cu care ma lupt de ceva ani.

Aspectul inflamator este fie rezultatul traumatismelor mecanice care apar in timpul actului sexual si cel mai frecvent sunt cauzate de infectii micotice bacteriene sau virale in sfera genitala. Va recomand sa asteptati avizul ginecologului. Ati facut si testul de detectare de infectii cu Papiloma virus (HPV)?

Sanziana C.
buna ziua am facut un test papanicolau si la diagnostic scrie screening la sistem BETHESDA 2001/Frontiu conventional :gradul de adecvare al frontiului: satisfacator pt evaluare:celule endocervicale/componente celulare din zona de transformare prezente. Interpretare : frontiu cu leziune scuamoasa intraepiteliala de grad inalt H-SIL. Comentarii : celule metaplaziate cu nuclei mariti in volum,contur nuclear neregulat, raport N/C inversat. Este grav nu ? am cancer de col uterin?? am o nastere in anul 2006 iar in anul 2008, 2013 si 2015 am facut intrerupere de sarcina.Va rog sa imi raspundeti ! multumesc

Examenul Papanicoalu este un test de screening si nu de diagnostic. Poate fi vorba de o displazie moderata sau severa. Sunt necesare examen complementare cu o biopsie adecvata a leziunii pentru a avea o certitudine diagnostica. va recomand sa cereti sfatul ginecologului dumneavoastra care in functie de varsta dumenavoastra si de dorinta de a mai avea un copil va decide ce este ami adecvat ca tratament.

Cristina F.
Buna ziua! Am efectuat testul Papanicolau acum o luna,insa acum sunt plecata din tara,iar "doamna doctor" refuză sa mi dea un rezultat clar. Imi spune ca am diagnosticul C3M5.. O leziune suspecta. Exista asa ceva? Mentionez ca am recurs la acest test deoarece aveam o scurgere albicioasa timp de cateva luni. Multumesc

Buna ziua, Imi pare rau, dar nu v apot lamuri mai mult. Va recomand insa , sa efectuati din nou un consult ginecologic, si daca medicul va recomanda, sa refaceti testul Papanicolau in tara in care va aflati.

Elena M.
Buna ziua va rog sami spuneti ma stiu cu o cervicita de ani de zile am urmat en tratamente si testul papanicolaus e pozitv e grav ca eu am refuzat un test de facut

Buna ziua, Bolile inflamatorii pelvine, gen inflamatiile sau cervicitele afecteaza in mod continuu celulele de la nivelul granitei dintre endocol si exocol cu risc crescu de aparitie a cancerului de col uterin. Daca in mod repetat testul Papanicolau este pozitiv si va indica un risc crescut pentru cancer de col uterin, chiar daca nu aveti cancer de col uterin, va recomand ferm sa continuati investigatiile cerute de medicul ginecolog (colposcopie, etc). Este de preferat sa preveniti un cancer de col uterin decat sa ajungeti sa il tratati. In mod paradoxal, printre tarile Uniunii Europene, Romania este tara cu cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin. Cred ca este din cauza mentaltitatii noastre de a ne neglija si de a nu efectua controale ginecologice anuale si de anu urma tratamentele si investigatiile recomandate de specialistii ginecologi.

Fflorycyca@yahoo.com G.
Buna ziua! Am facut testul papanicolau si a rezultat a fi 3 A in Engleza mi-au spus ca am mild dysplasia . Si dupa 3 luni sa repet papanicolau . Va rog sa-mi explicati ,sunt cu moralul la pamat, intr-o Tara straina . Spune-ti este grav sau trebuie sa astept cele 3 luni ? Medici de aici imi spun ca sunt multe femei care au fost in situatia mea si dupa cele 3 luni rezultatul a iesit 2 si dupa alte 3 luni a iesit normal. Va multumesc

Anumite boli pelvine inflamatorii pot determina in mod tranzitoriu aparitia unor rezultate de citologie vaginala sau test Papanicolau 3A, fara a semnifica o leziune care sa necesite o interventie. Indicatia de a repeta in timp citologia vaginala pentru a verifica daca rezultatele se repeta si apoi a fi indrumata pentru noi investigatii precum colposcopie, RM pelvin sau altele, reprezinta o optiune medicala corecta.

ICS D.
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Consultatia ginecologicapoate fi considerata de unele femei jenanta, datorita pozitiei pe masa de consultatie. Pe de alta parte, in momentul in care o femeie solicita o cinsultatie ginecologica si doreste sa fie insotita de partener, este dreptul ei si de obicei, cu exceptia actului de examinare (tuseu vaginal, examen colposcopic, prelevari, care necesita conditii de sterilitate si asepsie, si care se fac in mediu medical restrans) consultatia si discutia pe care o poarta sotia dumneavoastra cu ginecologul este binevenita a se defasura in prezenta dumneavoastra. Sunt pe deplin de acord ca la o nastere pe cale naturala, viitorul tata, atunci cand doreste sa poata fi alaturi de partenera in momentul travliului, sa i se permita acest lucru. Pe de alta parte, in momentul unei interventii chirurgicale, de tip cezariana, din motive de conditii de sterilitate si asepsie, prezenta dumneavoastra este bine sa fie evitata.Spre binele partenerei dumneavoastra.

Adina L.
Am fost diagnosticata cu C3 ASCUS la testul papanicolau. Am cancer? O sa mor?

Buna ziua, Va recomand sa solicitati mai multe detalii medicului ginecolog. Clasa 3 reflecta modificari non univoce ale celuleleor colului uterin, fara a putea preciza cu siguranta daca este vorba despre o inflamatie sau o leziune suspecta de a fi cancer. Sunt necesare mai multe explorari, de tip colposcopie, etc pentru a preciza despre ce este vorba.

Lasa-ne comentariul tau