Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

MEDICAMENTELE ANTIINFLAMATOARE

04-12-2014

Unele dintre cele mai prescrise si utilizate medicamente sunt cele antiinflamatoare. Acestea sunt antiinflamatoare nesteroidiene (acid acetilsalicilic, ibuprofen, diclofenac, nimesulid, celecoxib etc.) si antiinflamatoare steroidiene, cunoscute si sub numele de corticosteroizi (prednison, hidrocortizon, dexametazona etc), derivati sintetici ai corticosteroizilor naturali, hormoni secretati de glandele suprarenale.

MEDICAMENTELE ANTIINFLAMATOARE


Unele dintre cele mai prescrise si utilizate medicamente sunt cele antiinflamatoare. Acestea sunt antiinflamatoare nesteroidiene (acid acetilsalicilic, ibuprofen, diclofenac, nimesulid, celecoxib etc.) si antiinflamatoare steroidiene, cunoscute si sub numele de corticosteroizi (prednison, hidrocortizon, dexametazona etc), derivati sintetici ai corticosteroizilor naturali, hormoni secretati de glandele suprarenale.

Spectrul de actiune este destul de variat, astfel antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi utilizate in: reumatisme inflamatorii (artroze, tendinite, dureri si inflamatii postoperatorii);

afectiuni care evolueaza cu inflamatie, durere sau febra (otite, abcese dentare, nevralgii, dureri menstruale, afectiuni la nivelul ochiului);

profilaxia accidentelor ischemice cerebrale si cardiace (indicatii particulare ale acidului acetilsalicilic, care administrat oral in doze reduse are efect anticoagulant si antitrombotic) etc. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi conditionate sub forma de comprimate, pulberi si comprimate efervescente, supozitoare, creme, geluri, unguente, sprayuri pentru uz local, colire, fiole injectabile, siropuri (ibuprofen). Se gasesc disponibile ca atare sau in combinatii cu alte substante medicamentoase: analgezice (cafeina, codeina, paracetamol) sau decongestionante (pseudoefedrina).

Corticosteroizii sunt utili terapeutic in:

afectiuni reumatologice severe (poliartrita reumatoida, pusee acute ale bolilor artrozice, manifestarile acute ale gutei); afectiuni dermatologice (dermatoze alergice, psoriazis agravat, lupus eritematos);

astm bronsic cronic rezistent la medicatia uzuala;

afectiuni oculare, rinite alergice etc. Se gasesc sub forma de comprimate, fiole injectabile,unguente, pulberi inhalatorii, picaturi nazale si colire, singure sau asociate cu decongestionante, vasoconstrictoare sau antibiotice.

REACTII ADVERSE

Se recomanda prudenta in utilizarea lor din cauza reactiilor adverse. Incidenta, gravitatea si tipul de reactie adversa depinde de medicamentul utilizat, doza, durata tratamentului, varsta pacientului, factorii favorizanti si asocierea cu alte medicamente. Cele doua grupe de antiinflamatoare au cateva reactii adverse comune, dar care sunt mai potentate in cazul corticosteroizilor:

afectare gastrica: greata, voma, ulceratii gastrice pana la hemoragii digestive. Protectia gastrica poate fi rezonabil obtinuta prin administrarea medicamentului dupa ce se serveste masa si, eventual, asociat cu un protector gastric (inhibitor de secretie gastrica).

retentie hidrosalina cu consecinte nedorite: hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca. Corticosteroizii pot produce in plus si hipokaliemie cu risc de aritmii. Ca masura de preventie se recomanda un regim hiposodat si aport suplimetar de potasiu in cazul terapiei cu corticosteroizi.

afectare hepatica si renala. Pe langa aceste efecte neplacute, antiinflamatoarele nesteroidiene mai pot produce: stari alergice (rinite, urticarie, criza de astm bronsic), efecte hematologice (anemie,trombocitopenie), risc hemoragic datorita efectului anticoagulant.

Corticosteroizii se caracterizeaza printr-un risc mare de reactii adeverse, inclusiv corticodependenta, probabil datorita "originii" lor hormonale. Pot produce: tulburari endocrine si metabolice: scaderea tolerantei la glucoza, activarea diabetului latent sau agravarea celui manifest (se previne printr-un regim sarac in glucide, ajustarea dozei de antidiabetic), intarzierea cresterii la copii (se prefera tratamentul de scurta durata, inclusiv cel pe cale inhalatorie sau cutanat), menstruatii neregulate;

tulburari osteomusculare: atrofie musculura, fracturi, osteoporoza (se recomanda cresterea aportului de calciu si vitamina D); tulburari oculare: glaucom, cataracta, scaderea imunitatii, candidoze bucale in cazul administrarii inhalatorii (se indica spalaturile bucale).

Cele doua clase de antiinflamatoare cuprind compusi cu spectru de actiune comun: efect antiinflamator, analgezic si antipiretic, de intensitati diferite de la un medicament la altul.

EFECTE ALE ASOCIERII ANTIINFLATOARELOR CU ALTE MEDICAMENTE

Pacientul trebuie sa informeze medicul sau farmacistul daca urmeaza si alte terapii medicamentoase, deorece asocierile dintre antiinflamatoare si alte medicamente pot fi uneori periculoase:

afectare gastrica la asocierea a doua antiinflamatoare (de evitat aceaste combinatii);

antiinflamatoarele scad efectul antidiabeticelor orale si insulinei (este necesara monitorizarea glicemiei);

al antihipertensivelor, datorita retentiei hidrosaline (evitare prin regim hiposodat); potenteaza actiunea anticoagulantelor cu risc de hemoragii.

Efectul corticosteroizilor poate fi diminuat de: carbamazepina, fenitoina, rifampicina, iar in asociere cu medicamente cu efect hipokaliemiant (diuretice, purgative) determina aparitia aritmiilor. In cazul in care pacientul sufera deja de una dintre afectiunile enumerate ca reactii adverse sau utilizeaza alte medicamente cu care antiinflamatoarele ar putea interactiona nefavorabil, este necesara aprecierea raportului risc potential/beneficiu terapeutic de catre medic, in urma caruia acesta stabileste daca pacientul poate urma sau nu tratamentul cu antiinflamatoare, astfel incat acesta sa nu aiba de suferit.

SFATURI UTILE:

Medicamentele antiinflamatoare se administreaza numai la recomadarea medicului, exceptie facand cateva forme farmaceutice de antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi cele utilizate in tratarea simptomelor gripei si racelii (acid acetilsalicilic, ibuprofen) ca medicatie orala sau locala (diclofenac, fenilbutazona etc.) in afectiunile reumatismale inflamatorii. Acestea intra in categoria medicamentelor ce se pot elibera fara prescriptie medicala, dar nu inainte ca pacientul sa-i comunice farmacistului daca sufera de alte afectiuni sau daca isi administreaza si alte medicamente.

Pentru a limita manifestarea reactiilor adverse, se recomanda ca tratamentul cu medicamente antiinflamatoare sa fie de scurta durata (3-5 zile), sa fie respectate schemele si dozele de administrare, restrictiile sau recomandarile alimentare si/sau medicamentoase indicate de catre medic sau farmacist.

Farm. ALINA BUNOARA




Comentarii

Dumitrel O.
Buna ziua! Am si eu o nelamurire acuma 4 saptamani am fost dus de urgenta la spital , iar in urma investigatiilor am fost diagnosticat cu ulcer duodenal. In prezent ma doare o masea ce pastile pot lua ca sa imi dispara durerea?

va recomand sa mergeti de urgenta la medicul stomatolog. orice tratament cu antiinflamatoare per os va va dauna ulcerului. este recomandat sa fie administrate antialgicele sau antiinflamatoarele pe cale injectabila.

Olga P.
Buna ziua !.Sunt cu poliartrita reumatica de trei luni ...am - autoimunitate test AC ANTICCP =200 U /mL... scrie ca normal ar fi ,<5u /ml si imunochimie F.R. imunochimie =1284,8 in loc de 14 . Durerile de incheieturi maini ,genunchi ,si tot corpul ,imi sunt insuportabile !.. tratamentul dat de dr reumat. ,nu mi au redus din dureri . ..va rog sa mi dati un sfat !.. 2 : va rog sa mi raspundeti acest diagnostic , imi poate da si acel venit de handicap 2 ,de 270 lei ?cand ? absolut toate analizele le am facut cu bani ca nu au fonduri ptr, gratuit ! MULTUMESC anticipat !.. o zi superba !

pentru stabilirea gradului de handicap trebuie sa fiti evaluata de un medic de medicina muncii. penru tratamentul poliartirtei reumatoida va recomand o reevaluare reumatologica a tratamentului.

Cristina C.
Vă rog să îmi spuneți dacă un tratament cu supozitoare antiinflamatoare de genul indometacin, diclofenac se face și cu protecție gastrică. Vă mulțumesc.

In mod normal antiinflamatoarele administrate sub forma injectabila si supozitoare ajung in sange fara a mai trece prin stomac. In consecinta nu aveti nevoie de protectia gastrica.

Luca M.
Buna ziua. Mama mea a făcut in urma cu 5 ani soc anafilactic la tratul. Ce antiinflamatoare ar putea lua. A mai folosit local ibutop gel si fenilbutazona si nu a mai avut nici o reacție alergica. Va mulțumesc .

Va recomand sa mergeti la un medic reumatolog care va putea recomanda teste de sensibilitate la antiinflamatoare si in urma rezultatelor, va putea sa va recomande un tratament adecvat problemei de sanatate, fara risc alergic.

Vasile L.
Dacă sunt alergic la acidacetilsalicilic e posibil sa fiu alergic la toata clasa de antiinflamatori nesteroidieni? De exemplu am luat si aspirina si ketonal si ibuprofen si am cam aceleasi reactii adverse (Am rinita alergică si astm bronsic). Pentru durere de măsea ce pot sa iau din categoria coritcosteroizilor?

Ati incercat paracetamol sau acupan? Mai raman antialgicele morfinice de tip Tramadol.

Luminita-Florentina C.
Buna ziua, De aprox o luna de zile mi se umfla ochii. Initial se umfla doar ochiul stang,treptat a inceput sa se umfle si dreptul. Atunci cand umflatura este usoara cedeaza in cursul zilei dupa administrarea de paracetamol si nurofen. In urma cu circa 10 zile m-am trezit,dimineata umflata f tare si cu durere in zona sinusurilor si a maxilarului ,am luat nurofen si intrucat in decursul zilei,uflatura nu a cedat deloc,am luat zinat timp de 5 zile,pe parcursul tratamentului umflatura a cedat. Mentionez ca inainte sa debuteze umflatura,simt o jena pe pleoapele ochilor, asta insemnand o umflatura locala care ingreuneaza miscarea normala a pleopelor,mai accentuata la stangul. In dimineata zilei de astazi m-am trezit din nou umflata,la ambii ochi,la fel sau chiar mai mult ca data anterioara. Precizez faptul ca vederea nu imi este afectata,uneori,seara mi se inrosesc ochii,probabil si de la obiseala. Mentionez ca momentan nu sunt in tara,sunt in Anglia la fica mea si nu am posibilitatea sa ajung la un medic specialist,aici astfel de probleme fiind mai greoi de rezolvat. Va rog sa imi spuneti ce tratament as putea lua pentru aceasta problema astfel incat sa fie eficient macar pana ajung in tara.

Ne se poate recomanda un tratament la distanta, fara a vedea cum arata problema. Poate fi vorba de o reactie alergica cu inflamatie. De aceea diminueaza umflatura sub nurofen.

Gheorghe G.
La exRMN a ieşit inflamaţie cronică a prostatei.Ce antiinflamator pot lua?

Va recomand sa solicitati un consul urologic. In fucntie de examenul clinic si de starea globala de santate, precum si de rezultatele analizelor de sange vi se ve recomanda un tratament daca acesta se va considera necesar.

Dumitru M.
Buna ziua, Nurofen Forte se administreaza cu un protector gastric sau pot sa-l iau fara?

Nurofen forte este un antiinflamator cu doza puternica. Nu este obligatorie protectia gastrica dar este recomandat sa o utilizati daca lauti acest medicament pentru mai mult de 5 zile. De asemenea este indicat sa il luati dupa masa.

Elena O.
Buna ZIUA de anul trecut tot ,merg PE la doctori ,am FOST la.medicul DE FAMILIE NU SE AUZEA LA PLAMINI NIMIK FACUT FILM AM FOST PINA LA URMA LA UN PNEOMOLOG SI MIA SPUS CA M AVUT O PNEOMONIE URITA CARE MIAM TRATATO EU SINGURA ,PENTRU CA LA FILM NU SE VEDEA NIMIK EU NU TUSEAM NU AM FACUT FEBRA SI AM FACUT SI TOMOGRAF SI NU SE VEDE NIMIK DR MIE IMI EZTE UMFLAT IN PIEPT AM O UMFLATUR SI MA DORE TARE RAU HBR NU AM CE I DACA EI NU VAD NIMIK EU CA OM CE SA STIU .

Dupa o a anumite infectii virale ale cailor respiratorii puteti ramane cu tuse persistenta sau cu o tuse productiva. In privinta haraitului va recomand ceaiuri de tip ceai de tei sau de soc, inhalatii de bai de vapori (aerosoli). Umflatura -nu pot sti despre ce este vorba -doar un medic care va examineaza va poate fi de folos.

Lasa-ne comentariul tau