Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Medicamentele de pe internet: fereste-te de cele contrafacute!

04-12-2014

Intr-un recent comunicat, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atragea atentia ca 10% din totalul medicamentelor comercializate la nivel mondial sunt contrafacute, marea majoritate a acestora fiind comercializate online. Preturi mult reduse, discretie maxima, procurare fara prescriptie medicala, livrare rapida. Cu astfel de oferte isi momesc magazinele virtuale clientii, iar acestia nu intarzie sa cada in capcana.

Medicamentele de pe internet: fereste-te de cele contrafacute!


Intr-un recent comunicat, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atragea atentia ca 10% din totalul medicamentelor comercializate la nivel mondial sunt contrafacute, marea majoritate a acestora fiind comercializate online. Preturi mult reduse, discretie maxima, procurare fara prescriptie medicala, livrare rapida. Cu astfel de oferte isi momesc magazinele virtuale clientii, iar acestia nu intarzie sa cada in capcana.

Se estimeaza ca anual, la nivel mondial, se realizeaza aproximativ 200 de miliarde de dolari din medicamentele contrafacute, cele mai multe vandute prin intermediul internetului. Analizele efectuate au relevat ca aproape jumatate dintre aceste produse fie nu contin substanta activa, fie o au intr-un procent mult mai mic decat cel necesar, fie, mai grav, sunt constituite din elemente profund nocive organismului uman.

Reprezentantii OMS sustin ca problemele falsificarii produselor farmaceutice si a distribuirii lor online sunt tot mai greu de gestionat din pricina globalizarii si a lipsei de cooperare de care dau dovada unele tari. Pilule de slabit Modificarea in sens negativ a metabolismului, diareea severa, insomnia cronica, pierderea parului, deshidratarea masiva si scaderea capacitatii de concentrare ar fi probabil efectele adverse comune, minore, ale unor medicamente contrafacute, iar piata virtuala abunda in acest moment de genul acesta de medicamente. Recomandam sa cumperati medicamentele din farmacii sau, daca nu va puteti deplasa sau timpul/activitatile nu va permit acest lucru, sa recurgeti la site-uri de la care puteti solicita informatii, de la care puteti avea feeb-back din partea clientilor care au cumparat deja.

Calmante Un grup de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh a descoperit 35 de siteuri care vand analgezice extrem de puternice fara sa solicite clientilor retete. Multe dintre aceste medicamente, administrate in mod eronat, pot provoca moartea. Investigatorii au aflat ca s-au inregistrat peste 100 de astfel de cazuri in Marea Britanie. Doar cativa dintre distribuitorii online au cerut prescriptiile medicale, dar au acceptat copii transmise prin fax sau mail, lesne de falsificat. Majoritatea produselor contin extracte de opiu, riscul de deces fiind cu atat mai mare daca sunt combinate cu alte doctorii sau cu bauturi alcoolice. Rolul unei prescriptii medicale nu este acela de a restrictiona accesul la medicatie, ci de a rationaliza consumul, de a evita reactiile adverse ce pot sa apara daca se administreaza medicamentele fara un consult de specialitate.

Viagra Concernul farmaceutic Pfizer a identificat la nivel mondial contrafaceri a peste 40 dintre produsele sale. Anul trecut, 88% din totalul acestor medicamente reproduse fraudulos erau reprezentate de celebra pilula albastra destinata corectarii disfunctiilor erectile (produsul care, de altfel, detine suprematia si la comercializarea online), restul fiind hipocolesterolemiante, analgezice, adjuvante in terapia Alzheimerului s.a.m.d. S-a evaluat ca, in 2010, s-au vandut la nivel global medicamente falsificate de 75 de miliarde de dolari, din care 10,5 numai in Europa. Pe piata autohtona, s-au comercializat asemenea preparate in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Marii producatori sunt China, India, Pakistan si Ucraina.

Sursa acestor informatii este chiar directorul Pfizer Global Security, Steve Allen, in cadrul conferintei regionale anti-contrafacere sustinuta de Pfizer.

DE RETINUT! Daca totusi va hotarati sa cumparati un medicament de pe internet, tineti cont de urmatoarele aspecte: siteul trebuie sa afiseze un numar de telefon activ, la care sa sunati in cazul in care doriti informatii suplimentare, iar in momentul livrarii produsului sa vi se solicite o reteta eliberata de medic. Daca aceste minime masuri nu sunt respectate, cel mai bine este sa renuntati la achizitionarea virtuala a medicamentului.

La noi in tara nu exista farmacii online, asadar, cel putin teoretic, nu puteti sa cumparati medicamente de pe site-urile din Romania, nici macar OTC-uri, doar suplimente sau produse pentru ingrijirea corporala.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau