Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Modificarile induse de menopauza in viata unei femei

04-12-2014

Menopauza este o etapa importanta in viata unei femei, atat datorita faptului ca ii cuprinde o treime din viata, cat mai ales datorita faptului ca este marcata de o serie de schimbari fundamentale ale organismului, culminand cu disparitia menstrelor si incheierea perioadei fertile. In medie, menopauza se instaleaza in jurul decadei a cincea de viata, putand debuta cu doi ani mai devreme in cazul femeilor fumatoare. Este rezultatul scaderii capitalului folicular si in consecinta, a hormonilor ovarieni: estrogeni si progesteron. Procesul de instalare a menopauzei cu toate schimbarile sale evolueaza lent, pe parcursul a doua decenii.

Modificarile induse de menopauza in viata unei femei


Menopauza este o etapa importanta in viata unei femei, atat datorita faptului ca ii cuprinde o treime din viata, cat mai ales datorita faptului ca este marcata de o serie de schimbari fundamentale ale organismului, culminand cu disparitia menstrelor si incheierea perioadei fertile. In medie, menopauza se instaleaza in jurul decadei a cincea de viata, putand debuta cu doi ani mai devreme in cazul femeilor fumatoare. Este rezultatul scaderii capitalului folicular si in consecinta, a hormonilor ovarieni: estrogeni si progesteron.

Procesul de instalare a menopauzei cu toate schimbarile sale evolueaza lent, pe parcursul a doua decenii. Primul semn de intrare in procesul complex de definitivare a tranzitiei spre menopauza, este neregularitatea ciclului menstrual - initial durata ciclului se scurteaza, pentru ca mai tarziu sangerarea sa devina din ce in ce mai putin abundenta, la un interval de timp mai lung, pana la disparitia completa. Afectarea fertilitatii Atunci cand ovulatia devine neregulata, exista mai putine sanse de a se obtine o sarcina.

Cu toate acestea, sarcina mai poate fi posibila (desi, in mod exceptional) in anul ce urmeaza alungirii duratei ciclului menstrual si pana la un an de la instalarea menopauzei. Deficitul de estrogeni afecteaza elasticitatea si hidratarea mucoasei vaginale, ceea ce duce la dispareunie (raporturi sexuale dureroase), la disconfort, prurit si la cresterea riscurilor de infectii ale tractului urinar sau vaginului. Bufeurile (senzatie de caldura insotita uneori de inrosirea pielii, care incepe de la nivelul fetei si gatului) reprezinta cel mai remarcat si, probabil, cel mai neplacut simptom al menopauzei, afectand 20-30% din femei. Structura si textura pielii sunt influentate de hormonii sexuali si de modificarile biologice generale legate de imbatranire.

Dupa menopauza, pielea devine mai fina si fragila, si se pot observa mai bine ridurile de expresie ale fetei. La femeile care au suferit de acnee in perioada adolescentei pot aparea firisoare de par pe fata, piept si abdomen, sub influenta nivelurilor mai crescute de testosteron circulant.

Carenta in estrogeni si progesteron determina o modificare in repartizarea grasimii, care se acumuleaza mai frecvent la nivelul abdomenului si in jurul taliei, decat pe solduri si fese. Apar si modificari ale dintilor si gingiilor - productia scazuta de estrogen afecteaza tesuturile de legatura ceea ce creste riscul de pierdere a dintilor si de afectiuni gingivale (parodontoza, gingivite, infectii dentare). Fluctuatiile hormonale care apar in aceasta perioada determina iritabilitate, oboseala, scaderea memoriei si a puterii de concentrare.

Menopauza instalata artificial post-chirurgical, prin chemoterapie sau radioterapie se poate asocia cu simptome ca depresia, anxietatea, tulburarile de somn sau iritabilitate de intensitate marcata, mai severa decat de obicei. Carenta indelungata de estrogeni si progesteron (incepand din al cincilea an de menopauza) determina afectarea metabolismului lipidelor si a elasticitatii vaselor sanguine, crescand riscul problemelor cardiovasculare. Densitatea minerala si arhitectura osoasa sunt si ele afectate odata cu aparitia osteoporozei si a unui risc crescut de fracturi de fragilitate. De aceea, toate femeile de 65 de ani si peste aceasta varsta ar trebui sa efectueze periodic un bilant serologic (dozari de colesterol, ionograma, hemoleucograma, coagulograma) si sa fie supuse unui examen de evaluare a densitatii osoase pentru screeningul osteoporozei (fie ultrasonografic cu evaluarea densitatii osoase de la nivelul calcaiului, fie prin absorbtiometrie duala cu raze X la nivel de coloana vertebrala si de sold).

Daca femeia are factori de risc pentru osteoporoza, testele screening trebuie facute precoce, in jurul varstei de 55-60 de ani. Daca persoana a urmat un tratament hormonal estroprogestativ (pentru menopauza precoce), este foarte important sa se ia in considerare screeningul osteoporozei in momentul intreruperii acestui tratament. Menopauza in sine nu este o boala, ci o perioada fiziologica din viata unei femei.

De aceea, masurile de prevenire ale simptomelor si problemelor ce apar se incadreaza, de fapt, in adoptarea unui stil de viata sanatos, cuprinzand o alimentatie echilibrata, cu aporturi suplimentare de calciu si vitamina D (atat din alimentatie, cat mai ales din preparatele farmaceutice), exercitiu fizic regulat, evitarea fumatului, a cofeinei si a abuzului de alcool. Terapia hormonala (exista diferite combinatii si optiuni de administrare a estrogenilor, ca atare sau in asociere cu progestative) este o optiune in primii ani de la instalarea menopauzei, cu o foarte buna eficienta in ameliorarea bufeurilor si a disconfortului vaginal. Este recomandat a se apela la un medic specialist, endocrinolog care sa va confirme daca puteti beneficia de un tratament hormonal si pentru a gasi impreuna o formula optima pentru confortul si sanatatea dumneavoastra. In concluzie, menopauza este doar o arie din marea opera a vietii pe care orice femeie are dreptul sa o petreaca cu seninatate si in bune conditii de sanatate si confort, in compania familiei si a celor dragi, cu sprijinul avizat al medicilor de familie sau specialisti. Dr. Lavinia Vija [i]Medic specialist endocrinologie, Institutul C.I. Parhon[/i]
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau