Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Regimul alimentar in diabetul zaharat

04-12-2014

Dieta este elementul terapeutic primordial constant intalnit in toate formele de boala. Aproape o treime din diabeticii tip2 nou descoperiti pot fi echilibrati initial numai prin dieta. Dieta pacientului diabetic se apropie cat mai mult de dieta oricarui om sanatos fiind caracterizata de un aport crescut de fructe si legume si de evitarea consumului exagerat de sare si grasimi animale.

Regimul alimentar in diabetul zaharat


Dieta este elementul terapeutic primordial, constant intalnit in toate formele de boala. Aproape o treime din diabeticii tip2 nou descoperiti pot fi echilibrati initial numai prin dieta. Dieta pacientului diabetic se apropie cat mai mult de dieta oricarui om sanatos, fiind caracterizata de un aport crescut de fructe si legume si de evitarea consumului exagerat de sare si grasimi animale. O dieta corect stabilita trebuie individualizata in functie de greutatea pacientului si de afectiunile asociate.

Astfel, se recomanda o dieta normocalorica la normoponderali , hipocalorica la hiperponderali si hipercalorica la subponderali; glucidele trebuie sa reprezinte 55% din aportul caloric, 30% grasimi, din care 10% mononesaturate ( ulei de masline), 10% polinesaturate (ulei de floarea soarelui, margarina, macrou, sardine, etc), 15% proteine. Astfel, o caracteristica a dietei in diabetul zaharat o reprezinta stabilirea unei cantitati fixe de glucide, cantitate stabilita de medic, ce oscileaza intre 120 si 200 de grame pe zi. Restrictia facuta la glucide se compenseaza caloric cu alte alimente .care nu contin glucide (albumine, grasimi, verdeturi) din care bolnavul poate manca atat cat sa se sature.

Pentru a fi sigur ca respecta regimul alimentar, diabeticul este obligat sa cantareasca zilnic alimentele care contin glucide. Orice depasire a prescriptiei medicului la alimentele din aceasta categorie, duce la decompensarea diabetului.

Regimul alimentar in diabet este format din doua grupe de alimente, dupa cum urmeaza:

A) Alimente care nu contin glucide si nu trebuie cantarite zilnic

Carne: vaca, vitel, pasare, miel, mezeluri (parizer, cremwursti, sunca),

Peste: proaspat sau conservat ( salau, stiuca, cod, hering, crap, biban, pastrav, etc)

Oua: proaspete .

Grasimi: unt, untdelemn, margarina

Smantana: proaspata

Nuci, alune: (4-5 bucati).

Bauturi: ceai, cafea, apa minerala.

De asemenea vin alb, tuica sau coniac, dar cu moderatie, abuzul fiind daunator oricui si cu atat mai mult diabeticului.
Zarzavaturi: rosii, vinete, spanac, ciuperci, ardei gras, varza alba, bame, varza rosie, conopida, castraveti, dovlecei, fasole verde, ridichi, andive, stevie, loboda, papadie, untisor, salata verde (800 - l 000 g).

B) Alimente care contin glucide si trebuie socotite si cantarite zilnic pe cantar

Fructe proaspete: fragi, capsuni, zmeura, agrise, mure, piersici, mere, cirese timpurii, caise, visine, portocale (fara coaja, gutui, prune nu prea dulci (contin 10% glucide).

Lactate: branza de vaci, iaurt (contin 4% glucide) lapte dulce ( 5%glucide)

Fainoase: paste fainoase, cartofi, orez sau gris, toate cantarite fierte (contin 20% glucide).

Paine: proaspata, indiferent de calitate (contine 50% glucide) - painea va fi impartita pe felii si mese, cat mai exact; mesele se vor repartiza la ore cat mai precise; (dimineata, ora 11, pranz, ora 17 si seara). Ultima masa sub forma unei mici gustari va fi luata la orele 22.

Painea prajita va fi cantarita inainte de prajire, deoarece prin deshidratare cresc glucidele;


Mamaliga pripita, la fel si fasolea boabe cantarita fiarta (contin 12% glucide). Alimentele cu continut glucidic permise diabeticului se pot inlocui unele cu altele ( in cantitati echivalente). Astfel: 20 g paine ( o felie paine) = 200 ml lapte (o cana ) sau 200 g (iaurt, branza de vaci) = 50 g cartofi (doua linguri) = 50 g orez sau gris fiert = 50 g paste fainoase fierte = 100 g fructe permise = 80 g mamaliga pripita = 100 g morcovi=100 g sfecla rosie= 120g mazare= 150 g fasole verde. Mai precis putem exemplifica cu o foaie de echivalente, frecvent utilizata in stabilirea dietelor in Institutul de Diabet si boli de nutritie N . Paulescu

Foaie de echivalenta Continutul in zahar a 20 g paine este egal cu zaharul continut in cantitatile indicate, din alimentele de mai jos. Deci in loc de 20 g de paine se poate lua cantitatea indicata in alimentul corespunzator, asa cum se vede pe lista urmatoare: 20 g paine = 15 g faina de grau 20 g paine = 15 g faina de porumb 20 g paine = 86 g mamaliga 20 g paine = 18 g macaroane 20 g paine = 65 g macaroane fierte 20 g paine = 250 g lapte 20 g paine = 350 g lapte acru sau iaurt 20 g paine = 60 g cartofi 20 g paine = 20 g mazare, fasole, linte uscata boabe 20 g paine = 70 g mazare, fasole linte fierte 20 g paine = 120 g mazare verde 30 g paine = 220 g fasole verde 20 g paine = 140 g mere, pere 10 g paine = 170 g portocale 20 g paine = 190 g pepene 20 g paine = 195 g fragi (de pamant) 20 g paine = 225 g afine 20 g paine = 135 g cirese, visine 20 g paine = 130 g prune 20 g paine = 80 g nuci.

Dupa cum se vede, greutatea pastelor fainoase, a grisului si a orezului se socoteste dupa fierbere.

Alimentele interzise

Diabeticului ii sunt oprite fainurile, biscuitii, castanele, zaharul, ciocolata, bomboanele, prajiturile, rahatul, dulceata, inghetata, berea, vinul dulce, mustul, siropurile, lichiorurile, smochinele, stafidele, curmalele, prunele uscate, perele pergamute. Reguli privitoare la regimul de viata:

Dati multa atentie igienei personale, in special pastrati cu strictete curatenia pielii si a gurii. Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa si tratati-va eventualele focare dentare.

Ingrijiti-va picioarele, prin spalarea lor zilnica cu apa si sapun precum si prin evitare frigului si a incaltamintei necorespunzatoare.

Evitati viata, zbuciumata, cu incordare nervoasa permanenta care stanjeneste echilibrarea diabetului.

Luati masa mereu la aceleasi ore si respectati orele de somn.

Evitati viata sedentara si supraalimentatia care predispun la obezitate. Obezitatea agraveaza diabetul si inlesneste aparitia complicatiilor vasculare.

Pentru o mai buna ardere a glucozei va este folositoare o activitate musculara, insa fara eforturi intense. De aceea va recomandam plimbari, mici excursii, gimnastica si sporturi usoare: tenis de masa, ciclism, canotaj, vanatoare, scurte ascensiuni etc.

Cu speranta ca aceste informatii va vor fi de folos va doresc multa sanatate si... Pofta buna!

dr. Lavinia Vija




Comentarii

Simona A.
Bună ziua As dori,va rog,sa-mi spuneți dacă la analiza glicozilata am 6.4 înseamnă ca am diabet sau este o faza prediabetica , și, dacă este o faza reversibila. Va mulțumesc mult.

In functie de laborator si metoda de dozare limitele de normal ale hemoglobinei glicozilate pot varia. Hemoglobina glicozilata va da o medie a valorilor glicemiilor in cele trei luni premergatoare testului. Nu este un test de depistare a diabetului zaharat. Pentru a afla daca aveti diabet zaharat sau o intoleranta la glucoza va recomand sa va adresati unui centru de diabetlogie sau medicului de familie. Diagnosticul de diabet zaharat este pus de depistarea a cel putin unei sau doua valori ale glicemiei dimineata pe nemancate de peste 126 mg/dl, sau a unei sau doua valori la 2h dupa o masa de peste 200 mg/dl. De asemenea un teste de toleranta orala la glucoza paote da mai multe informatii despre riscul de a vea diabet, daca dozarile de mai sus sunt negative.

Florin M.
Buna ziua, am o nelamurire legata de cantitatile de alimente permise zilnic. La cele permise fara restrictii si la cele interzise este totul clar. Nu imi este foarte clar insa cum sa procedez in leg. cu cele permise doar in anumite cantitati. Ca idee, sa zicem ca am voie 50g-paine, 100g-orez, 80g-cartofi etc. Intr-o zi pot consuma toate alimentele in cantitatile respective, sau imi aleg: fie 50g-paine,fie 100g-orez fie 80 g-cartofi? Multumesc.

Conform recomandarilor medicului diabetolog sau nutritionist vi s-a recomandat ca in alimentatia dumneavoastra zilnica s anu depasiti un anumit gramaj de glucide. Sa zicem 150g pe zi. Cele trei mese principale si doua gustari cuprind alimente variate, fructe, legume, lactate si carne. Puteti consuma intr-o zi, de preferat divizat la fiecare masa aceste glucide. De exmeplu la pranz mancati 100 g de orez ( 20 g glucide)+ 80 g cartofi (20 g glucide) (in mancare)+ 200 g pui prajit (o glucide)+doua felii de paine 50 g (25 g glucide)= 65 g glcucide la masa. La gustare mancati doua mere 300g de fructe care totalizeaza 20 g de glucide). La cina mancat 250g de fasole verde cu peste (aprox 15 g glucide din fasole verde si 0 g glucide din peste). La miculdjun ati mancat 2 felii de paine (25 g glucide) cu unt si dulceata (20 g glucide). La gustarea de la 11 ati mancar si 50 g de biscuiti (25 g glucide). Ati totalizat pe toata ziua 150 g glucide.

AURORA G.
Buna ziua! O ruda foarte apropiata a fost depistata cu diabet tip 2. Din produsele de carne care nu contin glucide si nu trebuiesc cantarite, este si carnea de miel? poate fi consumata si cea de ied? S-au eu am inteles gresit. Multumesc!

Buna ziua, Tot ceea ce inseamna carne cruda(in afara anumitor mezeluril) de peste ,d e miel, de porc, de pasare, etc, nu contine glucide. carnea contine doar proteine, iar grasimea alaturi de carne contine lipide. Nu sunt glucide in carne. De aceea, nu trebuie cantarite in calcularea ratiei de glucide.

Paun A.
Buna am mai scris la dumneavoastra si am primit si rasp acum vreau sa va intreb Mamaliga e buna sa o mananc in loc de paine va precizez ca am diabet va multumesc

Buna seara. 100 de grame de paine contin 50 g de carbohidrati sau glucide 100 g de mamaliga (pripita) contin 15 g de carbohidrati sau glucide. Puteti inlocui painea cu mamaliga, intrucat mamaliga are un continut glucidic mai mic. Insa va recomand sa fiti atent la cantitatea consumata.

Paun A.
Buna de cateva luni am aflat ca am diabet de tip 2 si iau tratament medicamentos si incerc sa am un regim alimentar echilibrat imi iau mereu glicemia cateodata mai depasesc si 150 cateodata cand mananc legume sau ce am voie am glicemia mare si cand mai sar calu atunci o am mai mica nu stiu cum sa fac sa imi reglez regimul alunentar va rog sfatuitima cum sa am un regim cat mai bun

Va recomand sa solicitati medicului generalist sau endocrinolog sau diabetolog care ve prescrie tratamentul sa va faciliteze internare intr-un centru specializat pentru pacienti diabetici unde, la cerere veti beneficia de informatii persoanlizate, in care veti invata sa apreciat repede cate g de glucide exista in alimentele pe care le consumati si cum puteti evita hiper sau hipoglicemiile. este o optiune de educatie personalizata, pe care v-o recomand cu toata caldura.

Cornelia maria B.
Foarte utile informatiile dumneavoastra! Multumesc!!!
Constantin G.
Informaţiile primite, le consider foarte utile pentru un diabetic.Ele sunt concentrate, la obiect şi nu lasă loc de interpretare.Dacă se poate, aş dori să mai primesc informaţii în acest sens !

Buna ziua, Va multumesc pentru aprecieri. Pe site-ul Framciilor Dona apar periodic o serie de articole legate de dianvetul zaharat, o pagina speciala fiind dedicata acestui subiect. Va invit sa cititi articolele din aceasta rubrica si va rog sa ne comunicatii sugestiile dumneavoastra, cat si noi subiecte legate de viata unei persoane cu diabet, care v-ar putea interesa si care nu au fost inca dezbatute in articolele Dona info.

Lasa-ne comentariul tau