Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Scleroza multipla

17-12-2014

Scleroza multipla (SM) este o afectiune inflamatorie neurologica cronica, potential invalidanta, care afecteaza sistemul nervos central (in special creierul, maduva spinarii, nervii optici) determinand scaderea fortei musculare, tulburari de coordonare, tuburari de vedere, tulburari de echilibru, tulburari ale sensibilitatii si functiilor mentale.

Scleroza multipla


Scleroza multipla (SM) este o afectiune inflamatorie neurologica cronica, potential invalidanta, care afecteaza sistemul nervos central (in special creierul, maduva spinarii, nervii optici) determinand scaderea fortei musculare, tulburari de coordonare, tuburari de vedere, tulburari de echilibru, tulburari ale sensibilitatii si functiilor mentale. Creierul, maduva spinarii si nervii optici sunt conectati prin fibre nervoase.

Fibrele nervoase sunt inconjurate de teaca de mielina (invelis proteic). Cand mieleina se inflameaza sau este distrusa (demielinizare), fluxul normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos este interupt. Incidenta: Incidenta sclerozei multiple in randul femeilor este de doua ori mai ridicata decat in randul barbatilor. SM este o boala a adultului tanar, primele semne si simptome apar de obicei intre 20 si 40 ani.

Etiologie:

Etiologia bolii este inca necunoscuta. SM este considerata a fi o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca celulele propriului organism ca si cum ar fi straine. Ar putea fi implicati: un factor genetic (riscul e usor crescut al persoanele ce au unul din parinti cu aceasta boala), unii factori de mediu, precum infectiile virale si unele boli infectioase.

Simptome:

Manifestarile din SM variaza de la o persoana la alta, in functie de zona din creier sau maduva spinarii care este afectata. Nu exista un tipar al sclerozei multiple.

Simptome initiale:

deficite motorii (slabiciune musculara, tendinta de a scapa lucrurile din mana, lipsa coordonarii miscarilor) vertij (ameteala) tulburari vizuale (vedere incetosata, durere la miscarea globilor oculari, diplopie (vedere dubla) nevrita optica-pierderea brusca a vederii, insotita de dureri ocular miscarea involuntara rapida a ochilor furnicaturi, amorteli (caracteristic este faptul ca aceste amorteli sunt pe o parte a corpului, apar la un membru superior si inferior de acceasi apret a corpului, apoi pot trece pe cealalta parte a corpului), senzatie de arsura in unele parti ale corpului

Simptome in stadii avansate: accentuarea deficitelor motorii (scaderea capacitatii de miscare si deplasare, se poate ajunge chiar la deplasarea cu ajutorul unui scaun cu rotile) incontinenta urinara (infectii urinare frecvente) dereglari intestinale, constipatie pierdere de memorie, scaderea atentiei, dificultati de concentare depresie, anxietate, tulburari nervoase necontrolate

Diagnostic: Nu exista teste specifice pentru aceasta boala. Pentru a putea pune diagnosticul de SM este nevoie de o serie de teste si procedure medicale, ce includ: examen clinic-antecedentele pacientului (semnele si simptomele prezente, tipul simptomelor) examen neurologic RMN (rezonanta magnetica nucleara) este cea mai importanta investigatie, pentru stabilirea diagnosticului analize de sange potentiale evocate auditive si vizuale

Forme de SM: Exista 4 forme distincte: SM cu puseuri-25% din cazuri SM benigna-20% din cazuri SM progresiva secundara-40% din cazuri SM progresiva primara-15% din cazuri Majoritatea persoanelor cu SM nu au o evolutie care sa urmeze una din aceste cai.

Tratament: Nu exista un medicament care sa vindece boala. Exista un numar mare de produse care pot influenta evolutia bolii. Unele medicamente reduc frecventa si intensitatea atacurilor, altele incetinesc evolutia bolii.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau