Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Sa ne educam copiii sa manance sanatos

04-12-2014

In educarea comportamentului alimentar cel mai important moment este initierea respectiv cum introducem masa respectiva in alimentatia copilului.

Sa ne educam copiii sa manance sanatos


In educarea comportamentului alimentar cel mai important moment este initierea, respectiv cum introducem masa respectiva in alimentatia copilului. Copilul trebuie obisnuit, inca din primii ani de viata, cu un regim alimentar sanatos care sa cuprinda tot necesarul unei cresteri si dezvoltari psiho-fizicearmonioase. Modelul initial creat de parinti este usor deurmat. Astfel, daca in alimentatia copilului exista inca de la inceput o masa care sa contina si fructe, copilul se va obisnui cu acestea. Daca nu se realizeaza acest lucru inca din primii ani ai micutului si obisnuim copilul sa manance intremese chipsuri, biscuiti, ciocolata etc., introducerea fructelor in alimentatie va fi mai dificila ulterior.

De regula, dulciurile care reprezinta o adevarata ispita pentru toti copiii, trebuie sa fie un fel de recompensa pentru micuti. Nu este bine sa interzicem in totalitate dulciurile pentru ca stim ca tot ceea ce este interzis este dorit, ci doar trebuie sa fie administrate intr-un mod sanatos. In cazul in care copilul refuza sa manance fructe si/sau legume trebuie sa stabilim un program, pe care sa-l respectam cu strictete.

Copilul poate fi obisnuit cu un program de mese in care una pe zi sa fie reprezentata de fructe, spre exemplu, intr-o zi sa i se ofere o masa cu fructe sau la desert sa manance fructe, iar a doua zi o prajitura. In niciun caz nu ne abatem de la aceasta regula, ba, mai mult, daca refuza, nu i se mai da portia de dulciuri, pufuleti etc., care ar urma.

Foarte important este sa fim noi insine model pentru copilul nostru. Micutii imprumuta comportamentele parintilor incepand de la unele gesturi, cuvinte pana la alimentatia zilnica. Daca noi vom manca fructe si legume alaturi de copilul nostru acesta va urma modelul si va consuma si el.

Daca veti consuma o fructa uitandu-va la televizor sau in timp ce aveti o conversatie cu copilul dvs., cu siguranta ca acesta va va urma. E foarte greu sa impunem copiilor nostri sa consume fructe si legume daca noi ca parinti nu respectam aceasta masa, acest lucru fiind simtit in cele din urma de catre copil ca un soi de impunere, fapt care va duce, evident, la respingere.

De altfel, putem face diferite jocuri cu copiii pentru a-i determina sa manance fructe si legume. De multe ori, au succes exemplele cu personajul preferat din desenele animate; spre exemplu "hmm cu siguranta Scooby Doo mananca portocale, mere, kiwi, ca sa fie vesel, vioi si in forma" sau "Spyder Man mananca fructe si legume ca sa poata sa fie prezent acolo unde e nevoie de el, sa fie puternic, rapid; cred ca si tu trebuie sa mananci daca vrei sa fii ca el, ce zici?".

Daca impunem copilului sa manance si nu explicam de ce e nevoie sa consume si fructe nu numai dulciuri acesta este un comportament gresit. Copiilor e nevoie sa le spunem de ce e bine sa manance anumite alimente si nu altele. Daca spunem ceva de genul "trebuie sa mananci pentru ca trebuie sau ca asa a spus mama, doctoral etc.", explicatia nu va ajunge la nivelul de intelegere a copilului si evident ca va respinge comportamentul.

Atentie, copiii dvs. sunt "mici omuleti" ca si dvs. care au capacitate de intelegere, important este sa gasiti calea prin care sa va faceti intelesi, astfel incat mesajul pe care doriti sa-l transmiteti sa fie inteles si urmat de catre copil. Psiholog clinician MONICA NAE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau