Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 alimente pentru sănătatea ochilor

07-08-2018

O vedere slabă nu este doar rezultatul inevitabil al înaintării în vârstă sau al oboselii oculare (astenopie). Un stil de viață sănătos poate reduce în mod semnificativ riscul de apariție a unor probleme de sănătate la nivelul ochilor

10 alimente pentru sănătatea ochilor


Un studiu privind bolile oculare asociate vârstei (Age-Related Eye Disease Study - AREDS), publicat în 2001, a constatat că anumiți nutrienți - zinc, cupru, vitamina C, vitamina E și beta-caroten - pot reduce riscul declinului stării de sănătate a ochilor cu 25%. Acest studiu a fost actualizat în 2013, după ce oamenii de știință au testat versiuni diferite ale formulei originale. Variațiile au inclus consumul de acizi grași omega 3, zeaxantină, luteină și beta-caroten. Potrivit concluziilor rapoartelor AREDS - pe baza cărora organizații precum Asociația Optometrică Americană (AOA) și Academia Americană de Oftalmologie (AAO) recomandă anumite substanțe nutritive pentru sănătatea ochilor - unele combinații de alimente sunt mai eficiente decât altele pentru acuitatea vizuală.

În plus, cercetări suplimentare au evidențiat faptul că acizii grași omega 3 (inclusiv DHA, unul din cei doi principali acizi grași polinesaturați de tip omega 3), cuprul, luteina și zeaxantina sunt vitale pentru sănătatea ochilor.

Iată cele mai importante zece alimente bogate în nutrienți importanți pentru menținerea sănătății ochilor.

1 Peștele

Mulți pești sunt surse bogate de acizi grași omega 3. Cei a căror carne grasă conține cele mai benefice niveluri de omega-3 sunt: ton, somon, păstrăv, macrou, sardine, anșoa și hering.

Unele studii au constatat că uleiul de pește poate ajuta contra sindromului ochilor uscați.

2 Nucile și legumele

Nucile sunt importante surse de acizi grași omega 3. De asemenea, conțin o cantitate importantă de vitamina E, care contribuie la protejarea ochilor de deteriorarea asociată înaintării în vârstă. Cele mai bune sunt: nucile, caju, alunele, arahidele și lintea.

3 Semințele

Ca și nucile și unele dintre legume, semințele sunt la rândul lor bogate în acizi grași omega 3 și vitamina E. Semințele de chia, de in și de cânepă sunt cele mai bune pentru ochi și vedere.

4 Citricele

Citricele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant recomandat de oftalmologi pentru că poate întârzia deteriorarea vederii asociată cu înaintarea în vârstă. Recomandate sunt lămâile, portocalele și grepfrutul. Alte surse importante de vitamina C sunt măceșele, cătina, ardeiul gras, fructele de pădure, ananasul sau kiwi.

5. Frunzele

Legumele cu frunze verzi sunt bogate atât în luteină și zeaxantină cât și în vitamina C. Cele mai bogate în această vitamină deosebit de importantă sunt: pătrunjelul, frunzele de kale, spanacul, frunzele de mangold și cele de sfeclă.

6. Morcovii

Un adevărat rezervor beta-caroten, morvocii conțin și doze importante de vitamina A, care joacă un rol esențial în calitatea vederii.

7. Cartofii dulci

Un alt aliment cu un conținut important de vitamina A, vitamina E și beta-caroten este cartoful dulce, cultivat încă de pe vremea incașilor.

8 Carnea de vită

Carnea de vită are un conținut important de zinc, asociat cu sănătatea ochilor deorece poate ajuta la întârzierea diminuării acuității vizuale și a degenerării maculare. De altfel, în structura sa, ochiul conține niveluri importante de zinc, în special la nivelul retinei și în țesutul vascular care o înconjoară, iar deficitul de zinc are un efect important asupra dezvoltării oculare și a vederii.

9 Ouă

O sursă excelentă de luteină și zeaxantină, care reduc riscul de diminuare a vedere asociată cu îmbătrânirea, o reprezintă ouăle. De asemenea, ouăle sunt și o importantă sursă de vitamine C și E, dar și de zinc.

10. Apa

Poate părea surprinzător, dar apa este un fluid esențial vieții și de asemenea pentru vedere. Consumul unei cantității suficiente de apă, în fiecare zi, previne deshidratarea, dar și sindromul ochilor uscați.

* Pentru menținerea unei vederi bune cât mai mult timp trebuie adoptate și alte măsuri, precum purtarea ochelarilor de protecție solară, stoparea fumatului, efectuarea controalelor anuale pentru verificarea sănătății ochilor, efectuarea exercițiilor de vedere specifice în cazul lucrului prelungit la computer, purtarea ochelarilor de vedere recomandați de medicul oftalmolog, gestionarea corectă a diabetului și odihna.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau