Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 analize recomandate barbatilor

13-07-2015

De cele mai multe ori se vorbeste despre analizele recomandate femeilor mai mult decat despre cele dedicate special barbatilor. Acest lucru este lesne de inteles tinand cont de rolul deosebit al femeilor in ceea ce priveste reproducerea si de particularitatile organismului lor, insa si corpul unui barbat, in special daca acesta a trecut de 30 de ani, trebuie investigat periodic pentru a evita aparitia anumitor boli ce puteau fi foarte usor prevenite. Iata care sunt zece dintre cele mai importante analize recomandate barbatilor:

10 analize recomandate barbatilor


1. Analizele de colesterol si trigliceride se fac anual daca valorile se situeaza in limite normale sau o data la doi-trei ani daca rezultatele sunt bune. Se recomanda analiza defalcata a colesterolului, respectiv colesterolul total, colesterolul rau (LDL) si colesterolul bun (HDL).

2. Tensiunea arteriala trebuie evaluata la intervale periodice, la fiecare sase luni in cazul in care anterior aceasta s-a aflat in limitele recomandate si chiar in fiecare saptamana daca valorile indica o hipotensiune sau o hipertensiune.

3. Analizele pentru depistarea diabetului sunt esentiale pentru persoanele care au antecedente in familie, insa sunt recomandate tuturor persoanelor. In acest sens, se evalueaza glicemia pe nemancate, glicemia la orice ora de masa si toleranta orala la glucoza. Pe langa alte efecte negative ale acestei boli, s-a descoperit ca diabetul de tipul 1 contribuie la infertilitatea masculina. Specialistii recomanda persoanelor sanatoase trecute de 45 de ani sa-si evalueze nivelul glucozei din sange o data la 3 ani.

4. Analizele pentru verificarea densitatii osoase sunt recomandate tinand cont de faptul ca dupa varsta de 20 de ani masa osoasa a barbatilor intra in declin. Astfel, la recomandarea medicului, se masoara densitatea oaselor. Investigatia este recomandata in special daca exista antecedente de osteoporoza in familie, daca persoana respectiva este fumatoare si daca nu face sport.

5. Testele pentru prostata sunt unele dintre cele mai importante pentru sanatatea unui barbat. Oamenii de stiinta au subliniat faptul ca bolnavii de cancer la prostata care au depistat boala in jurul varstei de 30 de ani au avut o evolutie mai buna decat cei care au descoperit-o mai tarziu. Cancerul de prostata este afectiunea maligna cu cea mai mare prevalenta in randul barbatilor cu varsta de peste 50 de ani. De altfel, tumorile la acest nivel ocupa peste 15% din cancerele ce apar la sexul masculin si aproximativ 10% din decesele cauzate de afectiuni maligne in randul barbatilor, conform Centrului Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes”. Din fericire, cancerul de prostata diagnosticat precoce poate fi vindecat in 85-90% din cazuri, prin tratament chirurgical efectuat inainte de progresia bolii. Iata un motiv intemeiat pentru efectuarea unui examen medical regulat. Screeningul cancerului prostatic include determinari anuale ale antigenului specific prostatic, precum si tuseu rectal si ecografia in cazul depistarii unor modificari. Determinarea antigenului specific prostatic poate fi de ajutor inclusiv in depistarea metastazelor sau in monitorizarea tratamentului. Analizele specifice sunt recomandate in special daca apar simptome precum: urinari frecvente, in special noaptea, urinari sau ejaculari dureroase, probleme de erectie si dificultati in a elibera jetul de urina sau in a-l opri. Dupa varsta de 50 de ani, analiza sangelui pentru antigenul specific al prostatei (PSA) se analizeaza anual.

6. Analizele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS) sunt deosebit de importante si sunt indicate in special celor care au partenere ocazionale si care nu se protejeaza folosind prezervativ. In acest sens, medicul de familie poate recomanda o analiza din secretiile uretrale, cultura si antibiograma. Acestea se efecteaza la medicul urolog. In functie de necesitate, specialistul poate recomanda si antifungigrama sau spermocultura cu antibiograma. Este bine de stiut ca testele pentru BTS sunt recomandate ambilor parteneri de viata inainte de a avea relatii sexuale.

7. Controlul cardiac este recomandat in special dupa varsta de 35 ani, o data la 5 ani. Cu ajutorul acestuia medicul de specialitate poate depista eventuale anomalii ce se manifesta tacit si pot conduce in final la atac de inima.

8. Controlul testiculelor este o operatiune ce nu trebuie ignorata, aceasta putand ajuta la depistarea din timp a unor probleme cum ar fi cancerul la acest nivel. Pentru aceasta se recomanda auto-examinarea lunara. Cancerul testicular reprezinta cea mai comuna forma de cancer la barbatii cu varste intre 15 si 35 de ani, conform Institului National de Sanatate al SUA.

9. Analiza colonului este si ea deosebit de importanta dupa varsta de 50 de ani, atat prin teste asupra materiei fecale, teste de sange specifice cat si prin colonoscopie. Investigatiile se repeta la 5-10 ani sau la recomandarea medicului. Totodata, pentru aceasta categorie de varsta este indicat si examenul rectal pentru a depista de timpuriu eventuale tumori.

10. Alte analize ce trebuie efectuate periodic de orice barbat, la orice varsta, sunt: masurarea capacitatii auditive, controlul stomatologic, controlul alunitelor si controlul oftalmologic.

Pe langa toate aceste analize, se recomanda anual efectuarea de analize ale sangelui si cate un control medical general.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau