Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 cauze posibile ale gazelor intestinale

25-02-2019

Gazele intestinale fac parte din procesul de digestie a alimentelor ingerate și este normal - și chiar indicat - ca acestea să fie eliminate din organism, prin eructație sau flatulență. Însă, atunci când acest simptom se repetă frecvent și se manifestă senzația de balonare trebuie investigate și eliminate cauzele.

10 cauze posibile ale gazelor intestinale


Motivul principal al apariției gazelor intestinale acestora o constituie o dietă dezordonată, în care alimentele sunt combinate fără a se ține cont de timpul lor specific de digestie. De asemenea, gastrita, sindromul de colon iritabil, o boală a veziculei biliare și ulcerul peptic pot provoca și ele acumularea excesivă de gaze intestinale.

Pe lângă aceste motive există însă și unele cauze mai puțin cunoscute, precum:

1 Aerofagia - Deși multe persoane care se simt balonate cred că au gaze intestinale, se confruntă de fapt cu aerofagia, cunoscută și sub denumirea generică de ''aer înghițit'', potrivit Prevention. Pentru a elimina această cauză este indicat să se acorde mai multă atenție respirației și să se limiteze cantitatea de aer introducă în corp odată cu alimentele sau băuturile.

2 Guma de mestecat - În cazul în care nu poate fi eliminat, obiceiul de a mesteca gumă este indicat după masă și numai cu gura închisă. În caz contrar există un risc mare de a introduce în stomac și intestine o importantă cantitate de aer.

3 Consumul băuturilor cu paiul - Odată cu băutura consumată cu paiul se ''bea'' și aer, astfel creându-se condițiile perfecte pentru balonare și gaze intestinale.

4 Fumatul - La fel ca și utilizarea paielor la băuturi, fumatul - fie țigări cu tutun, fie țigări electronice - provoacă înghițirea unei cantități de aer care se acumulează în intestine.

5 Mâncatul pe fugă - Și modul în care se consumă alimentele poate duce la acumularea de gaze intestinale. Astfel, persoanele care nu mestecă suficient sau care vorbesc în timp ce mănâncă înghit aer împreună cu alimentele.

6 Antibiotice în exces - Această problemă poate fi provocată și de administrarea prelungită a antibioticelor, ce modifică temporar sau distrug echilibrul normal al microorganismelor din abdomen (flora intestinală), esențiale pentru o digestie sănătoasă.

7 O sensibilitate alimentară - Persoanele care sunt sensibile la anumiți compuși din alimente, precum glutenul sau lactoza, se pot confrunta cu ușurință cu apariția gazelor intestinale și balonarea. Așadar, se recomandă investigarea acestui aspect.

8 Îndulcitorii artificiali - Unii îndulcitori artificiali prezenți în prăjituri, sucuri din comerț, gemuri și dulcețuri, compoturi, sosuri sau bomboane pot provoca gaze intestinale, conform Prevention. Cel mai bine este să se evite consumul frecvent al unor astfel de produse și să se opteze pentru variante similare, preparate în casă, cu mai puțin zahăr, preferabil brut.

9 Multe fibre într-un timp prea scurt - O dietă bogată în fructe și legume este, desigur, indicată, însă prea multe fibre alimentare consumate într-o perioadă prea scurtă de timp pot conduce la producția excesivă de gaze intestinale. Alimente precum conopida, mazărea, fasolea, varza sau cartofii pot duce la balonare și crampe. Acestea trebuie consumate într-un ritm lent, singure sau însoțite de proteine gătite cât mai simplu, fără carbohidrați precum pâine albă, zahăr, produse de patiserie, prăjituri etc.

10 Stresul - Un factor mai puțin cunoscut al gazelor intestinale în exces este chiar stresul care poate avea o influență negativă multiplă. În primul rând, persoanele stresate tind să mănânce pe fugă, să aibă o alimentație dezordonată și să facă mai multe lucruri în timp ce mănâncă și astfel să înghită mai mult aer. De asemenea, stările de tensiune se răsfrâng asupra întregului corp, a sistemului muscular, a articulațiilor, a creierului, inimii, ficatului și celorlalte organe, dar și a aparatului digestiv.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau