Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 efecte negative ale sedentarismului

15-05-2018

Problemele de sănătate declanşate sau agravate de sedentarism sunt preţul plătit de omul modern pentru viaţa confortabilă la care a râvnit generaţii la rând. Aceste efecte negative sunt numeroase, printre ele numărându-se boli cardiovasculare, tulburări metabolice, supraponderalitate şi obezitate, neplăceri la nivelul coloanei vertebrale, reducerea fertilităţii şi chiar şi tulburări mintale.

10 efecte negative ale sedentarismului


Sedentarismul este un stil de viață nesănătos, caracterizat printr-un nivel scăzut de activitate fizică. Potrivit studiilor ştiinţifice şi sondajelor, omul modern îşi petrece cel puţin opt ore pe zi stând în faţa ecranelor, iar copiii au început şi ei, la rândul lor, să fie din ce în ce mai puţin activi fizic, unii dintre ei stând aşezaţi cel puţin şase ore pe zi.

Iată câteva dintre problemele ce pot apărea din cauza stilului de viaţă sedentar şi cum pot fi acestea contracarate:

1 Dăunează sănătăţii inimii

Odată cu evoluţia tehnologiei, oamenii sunt din în ce mai „ţintuiţi” în scaune, ore în şir, în fiecare zi. În urma unui studiu privind efectele sedentarismului asupra sănătăţii, efectuat pe două grupuri de persoane - unul alcătuit din şoferi de cursă lungă şi un altul compus din lucrători care munceau în picioare - s-a descoperit că persoanele sedentare prezentau un risc de circa două ori mai mare de a dezvolta boli de inimă.

2 Slăbeşte sistemul imunitar, favorizează apariţia cancerului şi poate scurta viaţa

Persoanele care stau aşezate cea mai mare parte din timp au un risc mai mare de deces prematur în comparaţie cu cele care fac zilnic exerciţii fizice şi care se mişcă oricât de des pot. Potrivit unui studiu efectuat pe 8.000 de adulţi, cu cât perioada de timp petrecută stând jos a fost mai mare, cu atât a crescut riscul de deces prematur. De asemenea, riscul de cancer este mai ridicat în cazul oamenilor care îşi petrec mare parte din timp aşezate, parţial deoarece sistemul imunitar are de suferit ca urmare a lipsei de activitate fizică.

3 Un risc mai mare de demenţă

Un comportament sedentar (între trei şi 15 ore petrecute stând jos) manifestat pe perioade îndelungate afectează sănătatea creierului prin subţierea cortexului cerebral, conform unui studiu realizat recent în Statele Unite.

4 Creşte probabilitatea de a dezvolta diabet

Potrivit statisticilor, o mare parte dintre persoanele cu diabet de gradul II sunt sedentare. Medicii bănuiesc faptul că stilul de viaţă sedentar poate schimba modul în care corpul reacţionează la insulină, un hormon secretat de pancreas ce reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

5 Contribuie la îngrăşare

Orele petrecute stând pe scaun la locul de muncă, pe canapeaua de acasă sau în maşină au, în general, consecinţa neplăcută a acumulării kilogramelor în plus. Astfel se poate explica epidemia de obezitate la care asistăm în ziua de azi în ţările dezvoltate în care tehnologia avansată a redus efortul fizic depus de oameni.

6 Creşte riscul de tromboză venoasă profundă şi de vene varicoase

Tromboza venoasă profundă se manifestă prin formarea unui cheag de sânge – numit tromb - în venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrele superioare, iar cauza principală este statul prea mult timp în şezut. Această afecţiune poate duce la complicaţii grave în cazul în care cheagul circulă în corp prin vasele de sânge.

7 Un nivel mai mare de anxietate

Persoanele care petrec mult timp stând jos manifestă un nivel mai ridicat de anxietate, pe de o parte din cauza faptului că tind să se izoleze cu ochii în ecrane, pe de alta deoarece în lipsa activităţii fizice scade nivelul de serotonină, endorfine şi dopamină, neurotransmiţători benefici pentru starea de spirit, ce primesc un impuls prin exerciții fizice.

8 Dăunează spatelui

Multe persoane care petrec ore în şir aşezate se plâng de dureri la nivelul coloanei vertebrale (în general în partea de jos a acesteia) deoarece muşchii care o susţin nu sunt întăriţi prin activitatea fizică. Pentru a contracara acest lucru, este important ca o dată la 30 de minute să ne ridicăm de pe scaun şi să facem mişcări de întindere şi, în plus, să urmăm un program zilnic de exerciţii fizice care să cuprindă majoritatea grupelor musculare.

9 Favorizează instalarea osteoporozei

Adulţii în vârstă care nu desfăşoară o activitate fizică regulată au un risc mai mare de osteoporoză şi pot ajunge în scurt timp să nu mai poată efectua sarcini simple, de zi cu zi, din cauza creşterii riscului de fracturi.

10 Afectează fertilitatea

Statul jos perioade îndelungate poate afecta fertilitatea, în special în cazul bărbaţilor. Conform unui studiu realizat la Universitatea Harvard, bărbaţii tineri care petreceau trei ore pe zi în faţa televizorului aveau o cantitate înjumătăţită de spermă în comparaţie cu cea a persoanelor de aceeaşi vârstă care nu aveau un stil de viaţă sedentar. Potrivit aceluiaşi studiu, bărbaţii care efectuau exerciţii fizice moderate timp de 15 ore sau mai mult pe săptămână aveau o cantitate de spermatozoizi cu 73% mai mare faţă de cea a celor care practicau exerciţii fizice mai puţin de cinci ore pe săptămână.

Ce este de făcut:

* după o noapte în care corpul s-a relaxat, începeţi dimineaţa cu o sesiune de exerciţii viguroase, care să activeze circulaţia şi toate grupele musculare importante şi, în plus, să stimuleze metabolismul.

* întrerupeţi activitatea sedentară de peste zi la fiecare 30 de minute, ridicaţi-vă, atingeţi-vă vârful pantofilor, plimbaţi-vă prin jur câteva minute, priviţi pe geam în depărtare, întindeţi-vă coloana vertebrală şi braţele.

* în măsura în care este posibil, instalaţi un birou la care se poate lucra în picioare.

* amplasaţi în faţa televizorului o bicicletă staţionară sau eliptică ori o bandă de alergare şi exersaţi în timp urmăriţi emisiunea preferată.

* plimbaţi-vă cel puţin o oră pe zi, preferabil seara înainte cu culcare.

* indiferent de vârstă, nu uitaţi să vă jucaţi activ cu prietenii, cu animalele de companie sau cu copiii.

* cultivaţi hobby-uri care implică mişcare fizică, precum grădinăritul, acvaristica, dansul, drumeţiile, gătitul sau fotografia.

* un abonament la o sală de fitness reprezintă o investiţie pe termen lung şi vă poate motiva să nu amânaţi exerciţiile fizice.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau