Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 lucruri bine de stiut despre diabet

05-01-2018

Diabetul afecteaza aproximativ 415 milioane de persoane din toata lumea, aceasta boala nefacand abstractie de zona geografica, de sex si nici chiar de varsta. Incidenta diabetului la nivel mondial este din ce in mai mare, numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune crescand de aproape patru ori din 1980, chiar si la copii, ceea ce in urma cu cateva decenii era o raritate.

10 lucruri bine de stiut despre diabet


Se estimeaza ca, la nivel mondial, diabetul ucide o persoana la fiecare 6 secunde si peste 5 milioane anual, conform informatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). De asemenea, studiile sugereaza ca pana in anul 2040 circa 642 de milioane de oameni vor fi vizate de aceasta epidemie globala.

Iata zece lucruri despre aceasta boala care este bine sa fie cunoscute atat de cei care sufera direct din cauza ei, cat si de cei afectati in mod indirect:

1 Exista mai multe tipuri de diabet, nu numai doua, asa cum se cunoaste in mod comun. Tipul 1, numit si insulino-dependent, este o boala cronica ce determina sistemul imunitar al unei persoane sa atace celulele producatoare de insulina, acest lucru insemnand ca aceasta nu va avea suficienta insulina pentru a ajuta corpul sa absoarba si sa proceseze glucidele (zaharurile). In schimb, ea se acumuleaza in corp si poate cauza probleme grave de sanatate. In acest caz, pacientii sunt total dependenti de administrarea prin injectii a insulinei.

Diabetul de tip 1 nu este cauzat de excesul de greutate sau de stilul de viata si este, de obicei, diagnosticat in prima parte a vietii.

Diabetul de tip 2, insa, este asociat in mod indisolubil cu alimentatia insuficienta sau nesanatoasa ┼či cu un stil de viata dezordonat. Celulele producatoare de insulina ale persoanei afectate nu raspund in mod corespunzator la insulina astfel incat corpul lor nu poate utiliza insulina produsa de pancreas pentru a echilibra nivelul zaharului din sange.

Aceasta boala se manifesta in general la adulti cu varste de peste 40 de ani, in special la cei care sunt supraponderali si obezi, dar, in ultima vreme, si la copii, de asemenea pe fondul sedentarismului si al obezitatii care joaca un rol crucial, potrivit datelor OMS.

90% dintre persoanele afectate de diabet sunt diagnosticate cu diabet de tip 2.

Diabetul secundar se poate declansa si atunci cand pancreasul este afectat din diverse cauze si are loc distrugerea celulelor producatoare de insulina.

Diabetul gestational apare in exclusivitate in timpul sarcinii, la unele femei in cazul carora corpul nu produce o cantitate adecvata de insulina, iar nivelul de glucoza din sange este crescut.

2 Pentru diagnosticarea diabetului trebuie cunoscute valorile glicemiei, masurate pe stomacul gol.

Cele normale sunt de 80-110 mg/dl.

Toleranta scazuta la glucoza numita si prediabet apare la valori de 110-125 mg/dl.

La valori de peste 126 mg/dl se poate vorbi despre diabet.

Un nivel al glicemiei mai mic de 70 mg/dl necesita consultatie medicala deoarece riscul de hipoglicemie este foarte mare.

3 Simptomele evidente ale diabetului apar dupa ce au fost distruse mare parte din celulele beta ale pancreasului si pot de multe ori sa treaca neobservate, in special in cazul diabetului de tip 2 care are evolutia cea mai lenta.

Printre semnele si simptomele care trebuie luate in calcul se numara foamea si setea exagerata, urinarea mai frecventa, pierderea din greutate, senzatie mai accentuata de oboseala si vindecarea lenta a ranilor.

4. Persoana diagnosticata cu diabet care nu se informeaza, nu respecta tratamentul recomandat de medic si are un stil de viata nesanatos (alimentatie bogata in grasimi animale, consum de alcool, fumat, stres, lipsa de odihna, sedentarism) se poate confrunta cu complicatii cum ar fi afectiuni ale inimii sau ale rinichilor, risc de accident vascular cerebral, gastropareza, coma, hipertensiune, pierderea vederii, disfunctii sexuale, probleme dermatologice, depresie si altele.

5 Diabetul de tip 2 este o boala ce poate fi complet reversibila daca este diagnosticata precoce si este gestionata corespunzator.

Acesta se trateaza printr-o combinatie de medicamente, alimentatie sanatoasa si un program de exercitii fizice.

6 Valoarea glicemiei trebuie verificata periodic in special de persoanele supraponderale sau obeze, sedentare, care au rude de gradul 1 cu diabet, care au o tensiunea arteriala ≥140/90 mmHg, care au prediabet, de cele cu un nivel al colesterolului HDL sub 35 mg/dl si/sau al trigliceridelor de peste 250 mg/dl.

De asemenea, valoarea glicemiei trebuie evaluata periodic de catre toate persoanele asimptomatice cu varsta de peste 45 de ani.

7 Cele doua tipuri de diabet au simptome similare. Cand glicemia depaseste 160-180 mg/dL, incepe eliminarea de glucoza in urina, iar in cazul unei concentratii si mai mari rinichii vor excreta cantitati suplimentare de apa pentru a dilua glucoza. Astfel apare urinarea frecventa, sete intensa, scaderea din greutate si cresterea poftei de mancare, dar si tulburari oftalmologice, stare de moleseala, greata si reducerea capacitatii de efort fizic si intelectual.

8 Unul dintre cele mai importante riscuri in caz de diabet este scaderea prea mare a glicemiei, o urgenta medicala in care trebuie intervenit rapid prin administrarea de tablete de glucoza, recipiente cu glucoza dizolvata, apa cu zahar, suc de fructe, fructe dulci sau administrarea de glucagon, in situatii de urgenta.

9 Atunci cand sunt recomandate de medic, dozele zilnice de insulina, de obicei administrate prin injectie, sunt vitale pentru supravietuirea pacientului.

10 Persoanele diagnosticate cu diabet este indicat sa poarte la mana o bratara medicala care sa indice acest lucru personalului medical care poate interveni intr-o situatie de urgenta.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau