Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 lucruri bine de ştiut despre cancerul pancreatic

11-04-2018

Cancerul pancreatic este o boală nemiloasă, a cărei depistare precoce este deosebit de importantă pentru creşterea şanselor de vindecare şi prelungirea vieţii. Însă, din păcate, aceasta este totodată o problemă de sănătate care este descoperită deseori prea târziu. Cauza principală a acestei realităţi este necunoaşterea simptomelor comune şi a factorilor de risc ai acestei afecţiuni grave.

10 lucruri bine de ştiut despre cancerul pancreatic


Pancreasul este o glandă situată în zona abdominală care se află în spatele stomacului şi în faţa splinei şi îndeplineşte două funcţii de bază, în procesul de digestie şi în reglarea nivelului de glicemie din sânge.

Cancerul pancreatic debutează cu dezvoltarea unor celule anormale care se înmulţesc şi formează o tumoare.

Iată zece lucruri bine de ştiut despre acest tip de cancer:

1 Cancerul pancreatic are cea mai scăzută rată de supravieţuire dintre toate tipurile de tumori. Spre exemplu, în Marea Britanie, mai puţin de 5% dintre pacienţi ajung să trăiască cinci ani sau mai mult după diagnosticare. Potrivit jurnalului ştiinţific Prevention, la nivel mondial rata de supravieţuire de cinci ani în cazul acestui tip de cancer este de doar 7,2%.

2 În fiecare zi, peste 1.000 de persoane din lumea întreagă sunt diagnosticate cu tumori pancreatice şi, conform estimărilor, aproximativ 985 dintre acestea vor muri din această cauză.

3 Simptomele cancerului pancreatic includ distensie abdominală, dureri în zona mediană şi superioară a abdomenului, pierdere inexplicabilă din greutate, icter, diabet, probleme digestive printre care se pot număra scăderea apetitului, greaţă, indigestie, oboseală persistentă şi vomă.

4 Cauza majorităţii cazurilor de cancer pancreatic nu este cunoscută deplin, însă studiile ştiinţifice au identificat următorii factori de risc ce pot creşte probabilitatea ca o persoană să dezvolte această afecţiune gravă: antecedente de cancer pancreatic în familie, existenţa altor tipuri de tumori în familie, diabetul, pancreatita, fumatul, obezitatea, vârsta şi dieta.

5 Deşi se presupune că dezvoltarea cancerului pancreatic este cauzată în mare parte de factori genetici, pentru a micşora riscul de a apariţie a acestuia sunt esenţiale stoparea fumatului, menţinerea unei greutăţi normale şi a unei activităţi fizice zilnice riguroase, adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei alimentaţii bazate pe fructe şi legume proaspete şi variate coloristic, evitarea produselor intens procesate, eliminarea stresului şi traiul într-un mediu cât mai puţin poluat.

6 Tumorile pancreatice pot fi exocrine și endocrine. Cele exocrine reprezintă cel mai comun tip de cancer pancreatic, iar tumorile pancreasului endocrin sunt mult mai puțin frecvente (circa 4% din toate cazurile de cancer pancreatic). Acest din urmă tip de cancer pancreatic l-a răpus pe fondatorul Apple, Steve Jobs, diagnosticat în 2003 şi decedat în 2011. Şi actorul actorul american Patrick Swayze a murit în urma cancerului pancreatic, însă acesta a suferit de forma exocrină, cea mai răspândită.

7 În condiţiile în care numărul cazurilor de cancere comune, precum cel pulmonar, colorectal, de sân şi de prostată, a scăzut în ultimii ani, după cum notează Societatea Americană de Cancer, cel al deceselor ca urmare a cancerului pancreatic se menţine la nivel îngrijorător de ridicat nefiind observată nicio îmbunătăţire semnificativă în acest sens în ultimii 40 de ani.

8 În prezent nu există niciun test pentru detectarea precoce a cancerului pancreatic şi, deşi sunt efectuate în permanenţă studii prin care se încearcă înţelegerea acestei afecţiuni şi sunt testate diverse metode pentru depistarea apariţiei sale, o bună cunoaştere a simptomelor şi a factorilor de risc continuă să fie elementele principale pentru diagnosticarea sa în timp util.

9 Cercetările au demonstrat că persoanele care sunt diagnosticate cu cancer pancreatic într-o fază optimă pentru a fi supuse intervenţiilor chirurgicale au mai multe şanse de a trăi cinci ani şi peste această perioadă.

10 Cercetările în domeniul cancerului pancreatic beneficiază de mai puţin de 2% din totalul fondurilor alocate pentru cercetare la nivel european, informează Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer (European Cancer Patient Coalition - ECPC).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau