Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 motive pentru care e bine să transpirăm

03-08-2018

Transpiraţia reprezintă un proces normal prin care corpul se adaptează la temperaturile ridicate eliminând o anumită cantitate de căldură în funcţie de nivelul de efort fizic, de mediul ambiant şi de alţi factori.

10 motive pentru care e bine să transpirăm


Din păcate, de multe ori această secreție naturală a glandelor sudoripare este blamată din cauza mirosului neplăcut, neţinându-se însă seama de faptul că nu transpiraţia este cauza principală a acestuia, ci igiena precară în zonele nearisite, precum subrațul, unde se acumulează bacterii.

Aşadar, acest proces natural trebuie încurajat, în condiții igienice corespunzătoare, spre exemplu prin activități sportive ori saună, deoarece prezintă numeroase beneficii pentru organism. Iată câteva dintre acestea:

1 Transpirația are rolul de a ne menține temperatura corporală cât mai apropiată de valoarea normală, adică 37 grade Celsius (cu unele variații, în procesul natural de termoreglare). Însă, în timpul activităților fizice susținute, fluxul sanguin crește pentru a furniza mai mult oxigen mușchilor ridicând temperatura și activând glandele sudoripare. Odată cu picăturile de transpirație este eliminată căldura, iar temperatura internă este reglată. În caz contrar s-ar putea ajunge la leșin, accident vascular cerebral, probleme renale și chiar deces.

2 Transpirația este și un bun detoxificant. Fie că este vorba despre ședințe de saună sau de exerciții fizice - preferabil este ca cele două să fie combinate - corpul va elimina prin transpirație toxinele acumulate. În urma acestui proces va avea de câștigat întregul corp, de la inimă, plămâni și creier până la piele, dar mai ales ficatul, care își va îndeplinii mai eficient cele peste cinci sute de funcții după ce va scăpa de substanțele nocive acumulate în această „uzină”.

3 Atunci când transpirăm crește rata metabolică și fitnessul cardiovascular, respectiv capacitatea inimii, a celulelor sângelui și a plămânilor de a oxigena țesutul muscular activat.

4 În timpul transpirației ca urmare a creșterii nivelul de activitate fizică sunt activate proteinele de șoc termic ce protejează alte proteine împotriva deteriorării, se dă semnalul pentru producția de proteine noi, sănătoase și, în plus, studiile au arătat că acestea blochează celulele care activează inflamația în organism.

5 Tranpirația ajută la slăbit prin eliminarea toxinelor acumulate în organism și stimularea metabolismului și a arderii grăsimilor.

6 Un alt efect secundar al transpirației este prevenirea tumorilor în urma eliminării substanțelor nocive din corp, inclusiv a metalelor grele, substanțe cu efect cancerigen.

7 Transpirația, considerată pe nedrept un fenomen neplăcut, contribuie și la un aspect fizic mai plăcut. Astfel, sunt eliminate toxinele care blochează porii, scade riscul de apariție a acneei și a punctelor negre, iar pielea capătă un aspect fin.

8 Sudoarea are și efect antimicrobian, foarte puțin cunoscut. În anul 2001, o echipă de cercetători de la Universitatea Tbingen din Germania a descoperit că o proteină exprimată doar în glandele sudoripare, secretată apoi în transpirație și care ajunge astfel pe suprafața pielii, numită dermicidină, acționează împotriva unei plaje largi de organisme patogene, ca un antibiotic.

9 În perioadele de efort sau în cele caniculare, transpirația stimulează dilatarea vaselor de sânge și circulația sangvină ajutând astfel la scăderea tensiunii arteriale.

10 Prin transpirație sunt eliminate săruri minerale din organism diminuându-se astfel riscul de acumulare a acestora în rinichi, factor de risc important în formarea calculilor renali. În plus, în urma tranpirației este ingerată o cantitate mai mare de apă, fapt ce ajută la rândul său la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

* Atenție! Transpirația în exces poate avea efecte negative prin deshidratare și eliminarea unei cantități importante de săruri minale în cazul în care corpul nu este suficient hidratat și hrănit. De asemenea, transpirația excesivă în lipsa efortului fizic sau a unor temperaturi ridicate poate fi un simptom al unor afecțiuni, situație care trebuie investigată de medic.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau