Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

10 porunci pentru piciorul diabetic

04-12-2014

Piciorul diabetic (PD) reprezinta una din cele mai importante complicatii ale diabetului zaharat. Termenul de "picior diabetic" include leziunile aparute la nivelul membrelor inferioare la pacientii cu diabet. Leziunile intereseaza concomitent pielea, tesutul subcutanat nervii vasele si tesutul osos. Este intalnit la 1-5% dintre diabetici la care de regula boala este de durata si adesea neglijata.

10 porunci pentru piciorul diabetic


Piciorul diabetic (PD) reprezinta una din cele mai importante complicatii ale diabetului zaharat. Termenul de "picior diabetic" include leziunile aparute la nivelul membrelor inferioare la pacientii cu diabet. Leziunile intereseaza concomitent pielea, tesutul subcutanat, nervii, vasele si tesutul osos. Este intalnit la 1-5% dintre diabetici, la care, de regula, boala este de durata si adesea neglijata.

Prevenirea piciorului diabetic poate fi realizata cand persoana cu diabet, alaturi de un bun control glicemic, va respecta urmatoarele zece sfaturi (asa-numite "Cele 10 porunci pentru piciorul diabetic") de autoobservare si autoingrijire a picioarelor: Inspectati-va zilnic picioarele, folositi o oglinda sau rugati o alta persoana sa va ajute. Spalati-va zilnic picioarele cu grija. Stergeti-va picioarele cu atentie; nu lasati umed spatiul dintre degete.

Umezeala favorizeaza aparitia micozelor.
Aplicati pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii; pe pielea uscata apar fisuri si in felul acesta se produc infectii. Unghiile trebuie taiate drept, nu prea scurt. Folositi pile de carton pentru a nu avea colturi ascutite. Folositi numai incaltaminte adecvata. Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare. Nu umblati descult sau doar cu ciorapi.

Folositi ciorapi care absorb transpiratia, care permit picioarelor sa se aeriseasca si sa se mentina uscate. Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic si nicidecum prin incalzirea lor cu sticle, caramizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave. Adresati-va imediat medicului daca apar dureri in picioare sau, din contra, daca remarcati ca si-au pierdut sensibilitatea, daca apar deformari, vezicule, ulceratii, fisuri, roseata, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.Dr. Ionelia Chiru
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau