Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

11 ”combustibili” care sporesc agerimea minţii

17-07-2018

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar şi sub efectul stresului sau al unui stil de viaţă nesănătos, capacitatea ”de lucru” a creierului poate scădea până la nivelul la care se observă o afectare a capacităţii de memorare, a coeficientului de inteligenţă şi a agerimii minţii.

11 ”combustibili” care sporesc agerimea minţii


Vestea bună este că acest fenomen poate fi reversibil şi chiar prevenit cu uşurinţă, respectând câteva obiceiuri benefice şi adăugând în dietă câteva alimente și băuturi "inteligente".

1 Cafeina

Nu există un glonț magic care să stimuleze coeficientul de inteligenţă, însă anumite substanțe, cum ar fi cofeina, un alcaloid extras din boabele de cafea, prezent însă şi în frunzele de ceai şi cola, pot oferi energie și pot ajuta la concentrare, după cum notează webmd.com. Găsită în comerţ în cafea, ciocolată, băuturi energizante și unele suplimente, cofeina oferă acel impuls inconfundabil, însă efectele sale sunt pe termen scurt. Atenţie! Cafeina nu este recomandată persoanelor sensibile la aceasta, copiilor şi cardiacilor, iar excesul poate avea efecte adverse.

2 Zahărul

Zahărul sub formă de glucoză este sursa de combustibil preferată a creierului - nu zahărul de masă, ci glucoza, pe care organismul o prelucrează din zaharuri şi carbohidraţii din alimentaţie. De aceea, un pahar cu suc de portocale proaspăt stors sau alt suc de fructe poate oferi un impuls pe termen scurt pentru memorie, gândire și concentrare. Ca şi în cazul cafeinei, însă, excesul poate fi nociv.

3 Peştele

O sursă de proteine asociată cu stimularea creierului este peştele, bogat în acizi graşi omega-3 care sunt esenţiali pentru sănătatea creierului. Aceste grăsimi sănătoase au o putere uimitoare asupra creierului - o alimentaţie cu niveluri mai ridicate a acestor acizi a fost asociată cu un risc mai scăzut de demență și de accident vascular cerebral dar și de declin mental. În plus, omega-3 joacă un rol vital în îmbunătăţirea memoriei, mai ales în contextul înaintării în vârstă. Pentru o mai bună sănătate a creierului și inimii se recomandă săptămânal cel puţin două porții de pește.

4 Nucile şi seminţele

Nucile și semințele crude sunt surse bune de acizi graşi sănătoşi, dar şi de vitamina E, un antioxidant al cărui efect de reducere a riscului de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă a fost dovedit printr-o serie de studii. Se recomandă consumul zilnic a 25-30 grame de nuci şi seminţe neprocesate termic, în special dacă are adaos redus de zahăr.

5 Ciocolata neagră

La fel ca şi nucile şi seminţele, ciocolata neagră are proprietăţi antioxidante dovedite, dar conţine şi stimulente naturale precum cofeina, ce pot spori capacitatea de concentrare. Se recomandă consumul a două-trei pătrăţele de ciocolată neagră pe zi, fără teama de îngrăşare deoarece aceasta conţine puţine calorii.

6 Avocado

Fiecare organ din corp depinde de fluxul sanguin, în special de inimă și de creier. O dietă bogată în fructe, printre care se numără avocado, a cărui popularitate a crescut considerabil în ultimii ani datorită grăsimilor mononesaturate pe care le conţine, poate reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, dar şi nivelul de colesterol rău. Astfel, un flux de sânge optim oferă un mod simplu și gustos de a hrăni celulele creierului.

7 Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt surse importante de fibre alimentare, complex de vitamine B şi vitamina E, toate acestea fiind esenţiale pentru activitatea sănătoasă a creierului.

8 Afinele

Studiile efectuate pe animale au demonstrat că afinele pot contribui la protecţia creierului de efectele negative ale radicalilor liberi şi pot reduce riscul de afecţiuni asociate înaintării în vârstă precum boala Alzheimer sau demenţa. De asemenea, cercetările au relevat că o alimentaţie bogată în afine poate menţine ”tinereţea” muşchilor şi capacitatea de învăţare.

9 Micul dejun şi o cantitate optimă de calorii

Aveţi tendinţa de a sări peste micul dejun? Potrivit studiilor, micul dejun poate îmbunătăți memoria și atenția pe termen scurt. Elevii şi studenţii care iau regulat micul dejun tind să aibă performanțe şcolare mai bune decât cei care nu fac acest lucru. Alimentele aflate în fruntea listei cercetătorilor cu cei mai buni ”combustibili” pentru creier include cerealele integrale cu un conținut ridicat de fibre, produsele lactate, preferabil fermentate, și fructele. Însă, micul dejun trebuie să fie unul frugal deoarece, pe de altă parte, oamenii de ştiinţă au descoperit că o cantitate prea mare de alimente consumate dimineaţa poate perturba concentrarea.

De asemenea, cantitatea optimă de calorii este extrem de importantă. În cazul unui deficit caloric mintea îşi va pierde ”ascuţimea”, iar dacă se mănâncă prea multe calorii va interveni senzaţia de oboseală generală şi de ”moleşeală intelectuală”.

10 Vitamine, minerale şi suplimente

Pentru agerimea minţii sunt recomandate de asemenea vitaminele B, C, E, beta-caroten şi magneziu, în special dacă alimentaţia este săracă în aceşti nutrienţi. De asemenea, se poate apela şi la efectul benefic al suplimentelor cu ginseng şi ginkgo biloba.

11 Odihna

Odihna este deosebit de importantă pentru toate funcţiile corpului, printre acestea numărându-se şi cea intelectuală. După şapte-ore de somn odihnitor în fiecare noapte creierul va face faţă cu brio provocărilor de peste zi.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau