Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

14 posibile cauze ale menstruației neregulate

17-09-2018

Ciclul menstrual este un fenomen normal, caracteristic femeilor aflate la vârsta reproductivă, ce pregătește corpul pentru o posibilă sarcină. Lunar, pe peretele intern al uterului se formează un epiteliu (endometru) care pregătește uterul pentru fixarea ovulului fecundat. În cazul în care ovulul nu este fecundat acest epiteliu este eliminat apărând fenomenul de sângerare numit menstruație, prezent la femei începând de la vârsta adolescenței până la menopauză.

14 posibile cauze ale menstruației neregulate


Ciclul menstrual se calculează începând din prima zi a ultimei perioade de sângerare până în ziua întâi a următoarei menstruații și în general durează 28 de zile.

Ciclul menstrual este considerat neregulat dacă depășește 38 de zile sau dacă durata variază considerabil de la o lună la alta.

Ciclurile neregulate pot avea o multitudine de cauze, de la dezechilibre hormonale până la diverse afecțiuni și ar trebui investigate de medic. Iată câteva dintre posibilele motive pentru care durata menstruației poate să varieze și simptomele asociate acestora:

1. Sarcina

Sarcina poate cauza întreruperea menstruației. Această situație este destul de ușor de identificat dacă este asociată cu simptome precum greață matinală, vomă, sensibilitate la mirosuri, dureri de sâni, stare de oboseală, ori lipsă de energie, notează Medical News Today.

Pe de altă parte, în primele săptămâni ale sarcinii pot fi observate sângerări care nu au legătură cu menstruația ci sunt determinate de implantare - momentul în care ovulul fertilizat se implantează în mucoasa uterină - sau de actul sexual în condițiile în care în această perioadă cervixul este foarte sensibil.

Orice sângerare anormală sau lipsa menstruației trebuie investigate de medicul specialist.

2. Anticoncepționale

Anticoncepționalele orale și dispozitivele intrauterine hormonale pot provoca menstruații neregulate ori mai abundente sau sângerări între menstruații.

3. Alăptarea la sân

Prolactina este un hormon responsabil de producția de lapte matern. Acesta suprimă hormonii reproductivi ceea ce duce la menstruații mai puțin abundente sau la dispariția acestora în timpul alăptării la sân. În acest caz, menstruația va reveni la normal la scurt timp după încetarea alăptării naturale.

4. Perimenopauza

Perimenopauza este faza de tranziție dinainte de menopauză. În general, aceasta începe în jurul vârstei de 40 de ani, însă poate avea loc și mai devreme.

Femeile aflate în această situație pot resimți semne și simptome care durează între patru și opt ani, care încep cu schimbări ale ciclului menstrual. În această perioadă apar fluctuații ale nivelului de estrogen și pot duce la prelungirea sau scurtarea menstruației.

Alte semne și simptome ale perimenopauzei sunt bufeurile, transpirații nocturne, schimbări bruște ale stării de spirit, dificultăți la adormire sau uscăciune vaginală.

5. Sindromul ovarelor polichistice

Menstruațiile neregulate reprezintă cel mai comun simptom al sindromului ovarelor polichistice.

Femeile afectate de această formă de disfuncție ovariană au menstre neregulate, uneori absente, alteori abundente.Sindromul ovarelor polichistice poate cauza de asemenea infertilitate, pilozitate în exces pe față și pe corp, rarirea podoabei capilare și creștere în greutate.

6. Probleme tiroidiene

O tiroidă mai puțin activă poate provoca menstruații prelungi și mai abundente. Potrivit concluziilor unui studiu efectuat în 2015 și citat de Medical News Today, 44% dintre participante care aveau cicluri neregulate manifestau de asemenea tulburări la nivelul tiroidei.

Hipotiroidismul, sau o glandă tiroidă care nu produce suficienți hormoni, poate cauza sângerări mai abundente și care se prelungesc mai mult decât de obicei, o întețire a crampelor menstruale, dar și srare de oboseală, sensibilitate la frig și creștere în greutate.

Pe de altă parte, nivelurile ridicate ale hormonilor tiroidieni - hipertiroidism - pot duce la menstruații mai scurte și mai puțin abundente, dar și la scădere inexplicabilă din greutate, anxietate, stare de anxietate, palpitații sau umflătură la baza gâtului.

7. Uter fibromatos

Fibroamele sunt excrescențe care se formează în țesutul conjunctiv fibros ce alcătuiește peretele uterului, însă pot apărea și la sân sau intestin.

Majoritatea acestor formațiuni sunt benigne și pot varia în dimensiuni, de la cele mici cât o sămânță de măr până la volumul unui grepfrut.

Fibroamele pot provoca dureri menstruale și sângerări abundente care pot duce la anemie. De asemenea, femeile afectate se pot confrunta cu neplăceri în zona pelviană, dureri lombare, la nivelul membrelor inferioare și în timpul contactului sexual.

În general, fibroamele nu necesită tratament, iar simptomele neplăcute pot fi gestionate cu medicamente antiinflamatoare și suplimente cu fier pentru a se preveni anemia. Însă, formațiunile trebuie monitorizate de medicul specialist.

8. Endometrioza

Endometrioza afectează circa 1 din 10 femei aflate la vârsta reproductivă. Aceasta este o afecțiune în cazul căreia elementele epiteliale care căptușesc în mod normal uterul se dezvoltă în țesuturi din afara acestuia.

Endometrioza provoacă crampe menstruale acute, dar și sângerare abundentă, menstruații prelungite și sângerări între menstruații. De asemenea, pot apărea și alte simptome precum dureri gastrointestinale și în timpul actului sexual, dar și infertilitate.

Laparoscopia exploratorie este metoda de diagnosticare a endometriozei. Simptomele pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor sau a terapiei hormonale.

9. Greutatea corporală excesivă

Supraponderalitatea și obezitatea pot cauza cicluri neregulate. Cercetările au demonstrat că greutatea excesivă are efect negativ asupra nivelurilor hormonilor și insulinei, care pot interfera cu ciclul menstrual.

10. Tulburările alimentare

Anumite tulburări alimentare, precum anorexia, provoacă o scădere dramatică din greutate, ceea ce poate duce la perturbarea ciclului menstrual sau stoparea acestuia. Practic, un aport deficitar de substanțe nutritive ca urmare a unei diete restrictive sau a unei alimentații nesănătoase poate perturba producția hormonilor necesari pentru ovulație.

11. Activitate fizică intensă

Sportivele sau persoanele cu o activitate fizică intensă se pot confrunta cu întârzieri ale ciclului menstrual sau cu stoparea acestora (amenoree).

12. Stresul

Rezultatele unor studii au demonstrat că stresul poate perturba frecvența menstruațiilor în urma afectării temporare a zonei din creier care controlează hormonii care reglementează ciclul menstrual. În urma eliminării factorilor de stres sau a unei mai bune gestionări a perioadelor solicitante ciclurile menstruale în general se reglează.

13. Medicamentele

Anumite tratamente pot interacționa negativ cu ciclul menstrual. Printre acestea se numără terapia de substituție hormonală, medicamentele anticoagulante, pentru tiroidă, pentru epilepsie sau antidepresive, dar și chimioterapia și altele.

Persoanele care urmează astfel de tratamente și prezintă cicluri neregulate este indicat să consulte medicul.

14. Cancerul cervical și endometrial

Tumorile cervicale sau de endometru pot cauza schimbări la nivelul ciclului menstrual, alături de sângerări între menstruații, sângerări abundente sau în timpul actului sexual.

* Medicul ginecolog ar trebui consultat dacă: menstrele încetează timp de peste trei luni în lipsa unei sarcini; ciclul devine brusc neregulat; sângerarea durează mai mult de șapte zile; tampoanele trebuie schimbate la fiecare oră la sau două ore; apar dureri acute în timpul menstruației; perioada dintre menstruații este mai mică de 21 de zile sau depășește 35 de zile; se observă sângerări între menstruații; apar alte simptome neplăcute în timpul menstruației cum ar fi scurgeri neobișnuite sau febră.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau