Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

20 de ponturi utile în sarcină

21-09-2018

Lunile de sarcină ar trebui să fie o binecuvântare pentru corpul oricărei femei, care trece prin schimbări uimitoare, dar și pentru cel al copilului, care trăiește cea mai importantă perioada din dezvoltarea sa.

20 de ponturi utile în sarcină


Deseori temută tocmai din cauza modificărilor radicale pe care le aduce, perioada de sarcină poate fi „îndulcită”, iar nașterea poate fi ferită de emoții negative prin respectarea unor recomandări. Iată cele mai importante dintre acestea:

1 Nu mâncați în exces. În popor circulă un mit potrivit căruia gravida trebuie să „mănânce cât doi”. Nimic mai fals. Varianta corectă este că femeia însărcinată trebuie să se hrănească „pentru doi”, aceasta însemnând că ființa micuță care se dezvoltă în interiorul ei are nevoie de o atenție deosebită acordată hranei. Mesele mici și dese, cu alimente sănătoase și nutritive, furnizează elementele necesare fătului, pentru o bună creștere și o dezvoltare intrauterină corespunzătoare. De asemenea, foarte importantă este eliminarea din alimentație a băuturilor energizante, a sucurilor care conțin cofeină, a ciocolatei cu excepția unei pătrățele pe zi, a cafelei și a alcoolului.

2 Urmați un program regulat de exerciții fizice. Cu excepțiile rare în care medicul care supraveghează sarcina nu recomandă niciun fel de efort, gravida este bine să efectueze activități sportive ușoare, cu ajutorul unui specialist. Sportul de relaxare, înotul spre exemplu, yoga și gimnastica sunt extraordinar de benefice pentru această perioadă. Nu sunt indicate însă ridicarea greutăților mari și nici exercițiile tip cardio epuizante.

3 Viața sexuală nu trebuie întreruptă. Dacă nu există contraindicații medicale, relațiile sexuale în timpul sarcinii sunt permise, dar cu o frecvență moderată și în general până în luna a șaptea.

4 Cântăriți-vă în mod regulat. Pentru a evita îngrășarea excesivă, supravegheați greutatea în mod regulat; în sarcină este normal să luați între 8 și 12 kg.

5 Mergeți cât mai des la consult medical, conform unui program stabilit cu medicul care monitorizează sarcina și semnalați-i acestuia orice problemă care poate apărea, oricât de minoră. De asemenea, consultați-vă medicul imediat dacă aveți febră (temperatură mai mare de 38 de grade Celsius), vărsături frecvente, pierderi de sânge prin vagin, chiar dacă sunt minime, dureri abdominale, tulburări urinare, dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere sau dacă vi umflă picioarele și mâinile, creșteți brusc în greutate ori dacă se răresc mișcările copilului.

6 Evitați zborul cu avionul după luna a șaptea de sarcină.

7 Nu intrați în legătură cu persoane bolnave de boli infecțioase.

8 Renunțați la călătoriile lungi și evitați statul mult timp în picioare.

9 Mențineți distanța față de animalele nevaccinate și nedeparazitate.

10 Evitați stresul cotidian. Munciți mai puțin decât în mod obișnuit, evitați mediile zgomotoase, obositoare și aglomerate, dar și conflictele. Deprinderea și practicarea unor tehnici de relaxare este bine să devină o obișnuință.

11 Faceți plimbări ușoare de două ori pe zi profitând de aerul curat indiferent de condițiile meteorologice. De asemenea, este recomandat să stați 20 de minute pe zi la soare, atunci când este posibil.

12 Dormiți suficient. Încercați să mențineți un somn de opt ore pe noapte și evitați să vă treziți brusc, cu ceas deșteptător.

13 Stați departe de sursele de poluare precum fumul de țigară sau drumurile intens circulate de autovehicule.

14 Nu urmați tratamente fără acordul medicului care monitorizează sarcina și de asemenea nu faceți radiografii fără aprobarea acestuia.

15 Evitați băile fierbinți și sauna, dar și mediile cu temperaturi ridicate.

16 Renunțați la produsele cosmetice, la săpunurile și detergenții cu substanțe chimice care pot pătrunde în piele și circula prin sânge către făt.

17 Masați-vă sânii în fiecare zi după baie, cu un prosop aspru, pentru a întări suprafața areolo-mamelonară.

18 Acordați atenție deosebită igienei corporale deoarece de ea depinde starea de sănătate a fătului. Se fac dușuri cel puțin o dată pe zi, cu apă călduță, nu fierbine, folosind produse cosmetice neiritante, iar dantura trebuie îngrijită cu meticulozitate pentru a îndepărta temeinic bacteriile.

19 Purtați doar îmbrăcăminte largă și comodă și încălțăminte cu tocuri joase și late.

20 În cazul în care pierdeți apa (lichidul amniotic) nu zăboviți și mergeți de urgență la maternitate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau