Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

5 complicaţii ale amânării urinării

28-08-2018

Agenda zilnică încărcată, termenele limită presante, imposibilitatea de a găsi o toaletă în apropiere şi chiar sentimentul de ruşine sunt motivele principale pentru care mulţi dintre noi amână momentul urinării, situaţie care, în anumite condiţii, poate avea consecinţe semnificative pentru sănătate, de multe ori ignorate.

5 complicaţii ale amânării urinării


O persoană sănătoasă urinează de şapte-opt ori în 24 de ore, însă frecvenţa poate varia în funcţie de volumul de lichide ingerate, de dimensiunea vezicii, de prezenţa anumitor afecţiuni, de tipul lichidelor consumate dar şi de medicamentele administrate. Astfel, a merge la toaletă de patru-zece ori în acest interval de timp nu este considerat anormal dacă nu afectează calitatea vieţii.

Când vezica urinară este pe jumătate plină cu lichid, la creier este trimis un impuls care îi semnalizează că este momentul evacuării urinei. La rândul său, creierul creează nevoia de a urina, dar totodată transmite vezicii necesitatea de a reţine lichidul acumulat până la urinare.

Capacitatea vezicii urinare unei persoane adulte este de aproximativ 470 mililitri de lichid. Vezica se poate dilata pentru a reţine o cantitate mai mare de lichid, însă acest lucru poate avea urmări negative.

În cazul unui adult sănătos, amânarea ocazională a evacuării urinei nu aduce cu sine decât mici neplăceri, însă dacă această situaţie devine un obicei ea poate cauza probleme fizice. Aşadar, nu se recomandă ignorarea nevoii de a urina.

Iată cinci dintre efectele neplăcute potenţiale ale reţinerii urinei prea mult timp sau în mod frecvent, conform Medical News Today.

1. Durerea

Persoanele care ignoră în mod regulat nevoia de a urina se pot confrunta cu dureri în zona vezicii sau a rinichilor. Totodată, după amânarea urinării o perioadă mai lungă de timp eliminarea lichidului acumulat poate fi însoţită de senzaţii neplăcute. De asemenea, muşchii pot rămâne parţial încordaţi după ce urina este eliberată, ceea ce poate duce la crampe în zona pelviană.

2. Infecţia de tract urinar

În unele cazuri, reţinerea urinei prea mult timp poate avea drept consecinţă o multiplicare a bacteriilor, ceea ce poate duce la apariţia unei infecţii de tract urinar. Deşi nu există dovezi ştiinţifice potrivit cărora amânarea urinării ar cauza infecţia de tract urinar, mulţi medici recomandă evitarea acestei practici, în special dacă persoana respectivă a suferit anterior o astfel de problemă medicală.

Este bine de ştiut că persoanele care nu beau suficiente lichide au un risc mai mare de a dezvolta infecţii de tract urinar deoarece vezica nu se goleşte de suficient de des iar bacteriile se pot înmulţi în tractul urinar favorizând infecţiile.

Printre simptomele infecţiei de tract urinar se numără: senzaţie de arsură sau de înţepătură în timpul eliminării urinei, durere în zona pelviană sau în cea a abdomenului inferior, nevoi persistentă de a urina, miros puternic al urinei, urină de culoare închisă la culoare, tulbure, şi chiar prezenţa sângelui în aceasta.

3. Dilatarea vezicii

Pe termen lung, reţinerea frecventă a urinei poate cauza dilatarea vezicii urinare. Acest lucru poate face dificilă şi chiar imposibilă contractarea acesteia în vederea evacuării normale a urinei. În cazul în care o persoană are o vezică urinară dilatată se pot aplica, după caz, anumite măsuri, precum introducerea unui cateter.

4. Deteriorarea muşchilor pelvieni

Reţinerea frecventă a urinei poate dăuna muşchilor pelvieni. Unul dintre aceşti muşchi este sfincterul uretral cu rol în menţinerea uretrei închise pentru prevenirea scurgerii accidentale a urinei. Deteriorarea acestui muşchi poate duce la incontinenţa urinară.

Stoparea practicii amânării mersului la toaletă, dar şi adoptarea cu regularitate a unor practici precum exerciţiile Kegel pentru întărirea muşchilor pelvieni poate contribui la prevenirea scurgerilor accidentale a urinei şi chiar la repararea zonelor afectate.

5. Calculi urinari

Urina conţine săruri şi minerale care, în anumite situaţii, pot forma depozite în rinichi. Reţinerea frecventă a urinei poate duce la formarea acestor calculi urinari, numiţi şi pietre la rinichi, în special în cazul persoanelor predispuse la această problemă de sănătate.

* În ciuda miturilor existente, reţinerea urinei o perioadă îndelungată nu va duce la ”explodarea” acesteia decât în cazuri extrem de rare. Mai degrabă, această situaţie va avea ca rezultat scurgerea accidentală a urinei muşchii nemaiputând reţine lichidul în vezică.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau