Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

5 metode simple pentru incetinirea imbatranirii

26-03-2018

Pentru faptul ca imbatranim sunt de vina, in cea mai mare parte, cromozomii. Aceasta este concluzia la care a ajuns specialista in biologie Elizabeth Blackburn, detinatoare a unui premiu Nobel, in urma unei cercetari privind lumea invizibila, celulara, in care se ”ascunde” codul genetic al fiecaruia dintre noi si, implicit, raspunsul la intrebarea ”Cat voi trai?”.

5 metode simple pentru incetinirea imbatranirii


Imbatranirea vine odata cu scurtarea telomerilor, semnalul ca ”e timpul sa murim”, dupa cum s-a exprimat Blackburn intr-conferinta TED talk din 2017.

Telomerii sunt structurile vitale din varful cromozomilor unei persoane care, conform oamenilor de stiinta reprezinta cei mai importanti indicatori ai ritmului de imbatranire a organismului.

Telomerii sunt pozitionati la capetele cromozomilor, structuri celulare care contin ADN-ul esential pentru identitatea oricarui organism, si au rol de protectie a acestora intr-un mod similar capetelor din plastic de la sireturi impiedicand ''desirarea'' cromozomilor.

Telomerii sunt considerati indicatori ai varstei biologice deoarece, pe masură ce corpurile imbatranesc, ei se scurteaza si cu cat sunt mai scurti, cu atat devin mai putin capabili sa protejeze cromozomii, ceea ce poate impiedica functionarea normala a celulelor si duce in final la moartea lor.

Fenomenul scurtării telomerilor nu se petrece intr-un ritm egal la toate persoanele. Un stil de viata neadecvat, cum ar fi nivelul scazut de activitate fizica sau o alimentatie nesanatoasa, putand contribui la grabirea acestui proces prin cresterea stresului oxidativ (incapacitatea corpului de a face fata deteriorarii celulare cauzate de radicalii liberi).

Iata cateva lucruri pe care Blackburn le sugereaza oricarei persoane pentru a mentine cat mai mult timp lungimea telomerilor. Si, desi nimeni nu traieste vesnic, respectarea acestor ponturi poate ajuta la prelungirea ”duratei de sanatate”.

1 Gestionati stresul

Stresul cronic are un rol esential in scurtarea telomerilor. Blackburn a realizat o cercetare care s-a concentratat pe mamele care aveau in grija copii diagnosticati cu autism si alte boli cronice şi a descoperit ca cele care gestionau mai bine problemele stresante cu care se confruntau, percepand situatiile respective mai degraba ca provocari decat ca pe ceva coplesitor si lipsit de speranta, reuseau sa incetineasca procesul de scurtare a telomerilor.

2 Meditati

Despre beneficiile meditatiei, atat pentru corp si minte cat si pentru starea sufleteasca, se vorbeste mult. Iata, insa, ca aceasta practica este benefica si pentru longevitate. Potrivit unui studiu, membrii familiilor care aveau in grija persoane in varsta diagnosticate cu dementa, dar care au meditat timp de cel putin 12 minute pe zi, timp de doua luni, si-au imbunatatit starea telomerilor.

3 Socializati si implicati-va in comunitate

Depresia si singuratatea, pe de o parte, dar si neglijarea emotionala si expunerea la comportament violent si batjocorire isi lasa amprenta si asupra structurii interne, pana la cele mai mici amanunte, iar efectele sunt pe termen lung. Pentru toate acestea, socializarea si implicarea intr-o comunitate solida pot face minuni pentru sanatatea telomerilor.

4 Mentineti o viata de familie fericita si prietenii trainice

In cadrul unui studiu realizat in anul 2013 pe un grup de 298 de adulti cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca participantii care traiau alaturi de un partener de viata aveau telomere mai lungi in comparatie cu subiectii care erau singuri. Si o viata sociala activa, in special cu prieteni de lunga durata, are beneficii in acest sens.

5 Asigurati-va un venit decent

Banii nu pot cumpara dragostea sau fericirea, insa se pare ca un venit decent intarzie procesul de degradare a cromozomilor. Acelasi studiu care a subliniat beneficiile unei vieti de familie fericita asupra ritmului de imbatranire a organismului a indicat de asemenea ca un nivel ridicat de trai este asociat cu telomeri mai lungi. Explicatia consta in faptul ca un venit decent diminueaza nivelul de stres din viata de zi cu zi.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau