Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

6 factori care ne ''întunecă'' mintea

27-11-2018

Gândirea, înțelegerea, capacitatea mentală de reacție, concentrarea și chiar și inteligența pot fi influențate de unele obiceiuri banale. Un stil de viață nesănătos caracterizat printr-o alimentație insuficient de nutritivă, lipsa de mișcare și de odihnă, poluarea sau un mediu stresant pot modifica radical răspunsul creierului.

6 factori care ne


Iată șase factori esențiali care afectează capacitatea de reacție a creierului:

1 Poluarea

Un mediu poluat și mai ales fumatul activ sau pasiv este asociat cu reducerea capacității de reacție a creierului. Expunerea prelungită poluare și fum poate duce la o creştere a cantităţii de monoxid de carbon în corp, înlocuind astfel oxigenul de care au nevoie creierul şi întregul organism. Astfel, abilitatea celulelor nervoase de a reţine informaţia în mod eficient poate fi afectată din cauza deteriorărilor suferite de neuroni şi de vasele de sânge.

Un studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, a demonstrat că expunerea copiilor la fumat ar putea creşte riscul degradării funcţiilor cognitive, cum ar fi memoria. Aceştia au un risc mai ridicat de a avea un coeficient de inteligență mai scăzut şi de a înregistra rezultate mai slabe la şcoală.

2 Stresul și oboseala

În cazul în care nivelul de stres ridicat creierul funcționează la o ''turație'' mai mică şi poate să apară chiar un risc ridicat al bolii Alzheimer. Situaţiile stresante pot reduce numărul conexiunilor între neuroni şi pot deteriora abilitatea de a face faţă altor momente tensionate pe viitor. Pe termen lung, efectul stresului persistent asupra creierului este de a reduce materia cenuşie în zonele cerebrale, care controlează emoţiile şi funcţiile fiziologice ale organismului.

În ceea ce priveșe oboseala, în timpul somnului creierul se odihneşte, iar lipsa odihnei suficiente provoacă moartea celulelor cerebrale.

3 Alimentația săracă în nutrienți

O dietă săracă în fructe și legume proaspete și care abundă în alimente procesate privează organismul și, implicit, creierul de nutrienții atât de necesari funcționării corespunzătoare tuturor proceselor, inclusiv a celor cognitive.

Nici zahărul în exces nu este indicat în acest sens. Studiile arată că e suficient să se consume produse bogate în zahăr chiar și şase săptămâni consecutiv pentru ca activitatea cerebrală să încetinească, lucru care are ca rezultat afectarea procesului de învăţare şi memoria. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Statele Unite, dietele bogate în zahăr afectează plasticitatea neuronală, ceea ce duce la scăderea abilităţii de a forma amintiri noi în mod eficient.

4 Obezitatea

Obezitatea este asociată cu numeroase afecțiuni, dar și cu o viteză mai scăzută de reacție a creierului. Studiile au demonstrat că regiunile creierului responsabile de cogniţie şi memorie sunt mai reduse după o anumită vârstă la persoanele supraponderale sau obeze decât la cele cu o greutate normală.

5 Sedentarismul

O viață sedentară afectează toate procesele metabolice putând duce la apariția bolilor, dar și la scăderea coeficientului de inteligență. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Leicester, Marea Britanie, sedentarismul precum condusul sau urmăritul televizorului, pot reduce scorul testelor de inteligență.

6 Stimularea mentală insuficientă

O viață socială activă, practicarea activităților care stimulează gândirea și memoria, cum ar fi jocurile, lectura zilnică, învățarea constantă a unor lucruri noi și mai ales a unei limbi străine și vorbitul și scrisul în general antrenează creierul, iar în lipsa acestor activități organul gândirii va deveni ''încet''. Și utilizarea unor obiecte electronice poate avea efect stimulant. Potrivit aceluiași studiu realizat la Universitatea din Leicester, aptitudinile cognitive sunt stimulate în cazul persoanelor care folosesc calculatorul zilnic. Nu același lucru se întâmplă, însă, în cazul privitului la televizor, moment în care creierul este mai puţin solicitat.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau