Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

7 cauze ale apariției vânătăilor spontane

17-09-2018

O mică lovitură în colțul patului sau al biroului sau o căzătură ușoară și zona afectată a corpului capătă o culoare vineție ca și cum accidentul superficial ar fi fost mult mai grav decât în realitate. Cu toții am trecut prin așa ceva. De ce, însă, anumite persoane se învinețesc mult mai rapid și mai accentuat decât altele sau capătă vânătăi în mod spontan?

7 cauze ale apariției vânătăilor spontane


O vânătaie este urmarea unei răniri a vaselor de sânge aflate sub suprafața pielii, numite capilare. În cazul în care aceste vase se deteriorează, o cantitate mică de sânge se poate scurge din acestea, de aici apărând binecunoscuta colorație la început albastră, mov sau neagră și apoi galben-verzuie.

Totuși, există persoane care se învinețesc ușor sau care constată apariția ca din senin a unor vânătăi. Iată opt dintre cauzele posibile ale acestor situații:

1 Administrarea unor suplimente

Unele suplimente alimentare pot contribui la apariția inexplicabilă a vânătăilor, printre acestea numărându-se cele care conțin spilcuță, usturoi, ghimbir, gingko biloba, ginseng, acizi grași omega-3 (ulei de pește), palmier pitic și vitamina E, notează Prevention. Motivul? În anumite situații, acestea pot încetini procesul de coagulare a sângelui. Acesta este un motiv în plus pentru care este bine să se solicite avizul medicului înainte de administrarea medicamentelor sau a suplimentelor.

2 Femeile au un risc mai mare

Persoanele de sex feminin au un risc mai mare de a se învineți în urma unor traumatisme în comparație cu bărbații. Aceștia din urmă au pielea mai groasă și o cantitate mai mare de colagen, care protejează vasele capilare. De asemenea, estrogenul joacă un rol important. Studiile au demonstrat că acest hormon acționează ca un vasodilatator, vasele de sânge putându-se lărgi cu ușurință în cazul traumelor.

3 Vasele de sânge devin mai sensibile odată cu înaintarea în vârstă

Pielea devine mai subțire odată cu înaintarea în vârstă, iar vasele de sânge devin mai friabile, susțin oamenii de știință. Astfel, pielea devine mai predispusă la vânătăi „inexplicabile”. Cu pielea subțire, pierdeți grăsime și colagen care v-au protejat anterior vasele de sânge. Și vasele de sânge pierd, de asemenea, elasticitatea, făcându-le mai predispuse să spargă "

4 Administrarea unor medicamente pentru fluidificarea sângelui

În cazul administrării de medicamente care subțiază sângele pentru a trata anumite probleme de sănătate, precum aritmia cardiacă sau cheagurile de sânge, se poate observa apariția „din senin” a vânătăilor. De asemenea, și alte medicamente pot avea ca efect secundat fluidificarea sângelui, de aceea dacă se observă acest fenomen este bine să fie consultat medicul.

5 Existența unei tulburări a sângelui

Hemofilia sau boala von Willebrand sunt tulburări ale sângelui care pot provoca învinețirea cu ușurință. Hemofilia este o boală rară care afectează capacitatea sângelui de a se coagula, punând viața în pericol chiar și în cazul unor leziuni superficiale. Boala Von Willebrand este o tulburare mai ușoară și mai frecventă de coagulare, caracterizată de sângerări recurente și necontrolate.

6 Administrarea de antidepresive

Unele medicamente recomandate pentru persoanele care suferă de depresie pot interacționa cu trombocitele, celule incolore ale sângelui care au un rol important în coagularea sângelui.

7 Deficiență de vitamine

Anumite deficiențe de vitamine, precum cele de vitamina C sau K poate cauza apariția unor vânătăi inexplicabile. Însă, o alimentație sănătoasă, în care predomină fructele și legumele, poate preveni această problemă.

* Vindecarea completă a unei vânătăi poate dura chiar și două săptămâni, timp în care zona afectată își schimbă culoarea devenind mov deschis, mov intens, albastră, verzui, galbenă sau maro deschis. Însă, anumite trucuri pot grăbi vindecarea. Astfel, după o leziune locală trebuie aplicat cât mai repede un pachet cu gheață care se menține timp de zece minute de câteva ori pe zi. De asemenea, unele creme, precum cea cu arnică, sau aplicațiile cu frunze de tătăneasă sunt de real folos.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau