Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

7 cauze ”ascunse” ale senzaţiei de epuizare

13-04-2018

Vă simţiţi frecvent ca şi când organismul a rămas fără ”baterie”? Jonglarea cu un program zilnic supraîncărcat, responsabilităţile din familie şi de la locul de muncă, dar şi problemele neprevăzute care necesită atenţie imediată le pot stoarce de energie chiar şi pe cele mai determinate şi pline de viaţă persoane.

7 cauze ”ascunse” ale senzaţiei de epuizare


Însă, există şi cazuri în care epuizarea se instalează parcă pentru totdeauna şi, în ciuda nenumăratelor ceşti cu cafea consumate şi a orelor de somn starea de letargie continuă şi corpul este obosit în permanenţă. În această situaţie este bine de ştiut că în spatele acestei stări se poate afla o problemă medicală.

Iată cele mai comune şapte motive ”ascunse” ce pot vlăgui corpul:

1 Anemia feriprivă

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta anemie feriprivă, circa o treime dintre acestea având un nivel scăzut de fier în sange din cauza menstrelor abundente.

Fierul este necesar în procesul de producţie a hemoglobinei care se află în globulele roşii ce transportă oxigenul de la plămâni la toate celulele corpului.

În cazul unei deficienţe de fier, celule nu vor fi alimentate cu o cantitate suficientă de oxigen.

Printre simptome se număra starea de slăbiciune şi oboseală aparent inexplicabilă, lipsa de rezistenţă la efort, dar şi respiraţie greoaie în timpul mişcărilor mai vioaie, dureri de cap, tahicardie, probleme de concentrare, iritabilitate, ameţeală, fragilitate a unghiilor şi părului, tegumente decolorate şi sistem imunitar slăbit.

Această problemă poate fi depistată printr-o simplă analiză de sânge şi poate fi eliminată prin administrarea de suplimente cu fier şi prin consumul regulat de alimente bogate în acest mineral.

2 Boala celiacă

Starea de letargie continuă poate fi şi un semn al unei probleme la nivelul intestinelor, precum boala celiacă. Această afecţiune este declanşată de ingestia glutenului, o proteină vegetală ce se găseşte în cereale precum grâul, orzul sau secara şi la care corpul unor persoane care au o predispoziţie genetică manifestă o reacţie negativă. Practic, glutenul stimulează sistemul imunitar într-un mod anormal şi se ajunge la distrugerea mucoasei intestinale astfel încât substanţele nutritive din alimente (mai ales fierul, calciul şi acidul folic) nu mai sunt absorbite în mod corespunzător. Acesta este motivul pentru care se instalează starea de epuizare permanentă, însoţită de obicei de balonare, disconfort abdominal, treceri bruşte de la constipaţie la scaune diareice, iritabilitate şi scădere din greutate.

Circa 1 din 250 de persoane are această problemă, însă de multe ori boala rămâne nediagnosticată.

Pentru a afla dacă aceasta este cauza stării prelungite de oboseală se recomandă efectuarea de teste speciale de diagnostic pentru boala celiacă.

3 Deshidratarea

Soluţia pentru a vă simţi mai plini de energie poate fi una foarte simplă, cum ar fi să beţi mai multă apă. Circa 60% din corpul nostru este compus din apă, de la piele, rinichi, inimă, plămâni şi chiar oase până la salivă şi milioanele de celule care ne alcătuiesc. De aceea, deshidratarea nu trebuie subestimată. Aceasta poate provoca simptome precum lipsă de energie, slăbiciune musculară, dureri de cap, ameţeli, incapacitate de concentrare, piele şi păr cu aspect uscat, anxietate şi stări de leşin.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Connecticut a descoperit că şi o formă uşoară de deshidratare, survenită în urma unui aport insuficient de apă, în cazul unor activităţi zilnice obişnuite, poate avea impact negativ asupra dispoziţiei unei persoane, a nivelului de energie şi a funcţionării memoriei.

Persoanele sedentare trebuie să bea cel puţin 1,5 litri de apă pe zi, iar cele active chiar şi 3,5 litri, în funcţie de necesităţi. De asemenea, o importantă cantitate de apă poate fi asigurată printr-o alimentaţie în care abundă fructele şi legumele proaspete.

4 Sindromul de oboseală cronică

Sindromul de oboseală cronică (SOC) este o problemă de sănătate întâlnită rar, însă trebuie luată în calcul ca posibilă cauză a stărilor de epuizare care nu dispar după un somn bun.

Conform statisticilor, SOC afectează circa 0,4% din populaţie şi poate avea un efect nociv considerabil asupra capacităţii de funcţionare.

Pe lângă epuizare, în acest caz pot fi resimţite dureri de încheieturi şi musculare, dificultăţi de concentrare, memorie slăbită, probleme gastrice şi tulburări de somn.

SOC poate fi diagnosticat de medicul generalist în urma efectuării mai multor teste ce pot elimina treptat alte boli, precum lupus sau scleroză multiplă, înainte de stabilirea unui diagnostic clar.

Pacienţii diagnosticaţi cu SOC primesc îndrumări pentru schimbarea stilului de viaţă, modificări ce includ şi un program gradual de exerciţii fizice.

5 Depresia

O problemă de sănătate mintală poate influenţa în mod grav calitatea somnului şi nivelurile de energie.

Depresia poate afecta, printre altele, sistemul hormonal, dar în special poate epuiza rezerva de serotonină, cea care contribuie şi la reglarea ceasului intern al organismului.

În cazul în care momentele de tristeţe nu sunt doar episodice, perturbă activitatea de zi cu zi şi nu trec după câteva zile este indicat să se consulte medicul deoarece poate fi vorba despre depresie, o problemă de sănătate mintală, ce se tratează prin consiliere specializată, antidepresive şi schimbarea stilului de viaţă.

6. Dieta săracă

În cazul unei alimentaţii nesănătoase, săracă în nutrienţi, sau dacă nu se consumă insuficiente calorii pe parcursul unei zile poate interveni o senzaţie de oboseală persistentă, aparent inexplicabilă.

Astfel, câteva schimbări în acest sens pot avea un impact semnificativ asupra nivelului de energie.

7. Tiroida hipoactivă

Funcţionarea a glandei tiroide în parametri optimi este deosebit de importantă pentru un organism sănătos. În cazul în care, din diferite motive, aceasta nu mai produce suficienţi hormoni tiroidieni se declanşează hipotiroidismul, o afecţiune ce afectează, în medie, 1 din 70 de femei şi 1 din 1.000 de bărbaţi.

O producţie scăzută de hormoni tiroidieni, care au ca principală funcţie reglarea metabolismului corpului şi a sistemului digestiv, are ca efect acumularea de kilograme în plus, apariţia unei stări de letargie, minte înceţoşată, senzaţie de frig, oboseală, fragilitate a părului şi unghiilor şi epuizare care se manifestă nu numai mental, ci şi la nivelul organelor interne.

Aceste simptome trebuie discutate cu medicul de familie, care va recomanda efectuarea unor analize pentru identificarea unor posibile probleme ale tiroidei.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau