Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

7 factori care pot cauza scăderea fertilităţii masculine

17-07-2018

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infertilitatea este ”o boală a sistemului reproducător definită de imposibilitatea (unui cuplu) de a ajunge la o sarcină după 12 luni sau mai mult de acte sexuale regulate, neprotejate”. Această problemă afectează 8% dintre cupluri la nivel global manifestându-se atât la femei cât şi bărbaţi. De altfel, în 65-70% dintre cazuri această problemă este legată de factorul masculin.

7 factori care pot cauza scăderea fertilităţii masculine


Infertilitatea poate fi primară, când un cuplu nu a putut niciodată să conceapă un copil, sau secundară, în cazul în care apare imposibilitatea conceperii unui copil după o sarcină anterioară. Conform statisticilor, infertilitatea secundară este mai frecventă.

1 Prezenţa unor afecţiuni

În cazul bărbaţilor, fertilitatea se află la nivelul maxim în jurul vârstei de 25 de ani şi descreşte după 40 de ani. Printre factorii care o afectează negativ prin producerea unui număr mai scăzut de spermatozoizi sau prin influenţarea calităţii acestora se numără prezenţa unor afecţiuni precum diabetul, hipertensiunea şi obezitatea.

2 Obiceiuri nesănătoase

De asemenea, infertilitatea în rândul bărbaţilor poate fi cauzată de anumite deprinderi nesănătoase, precum consumul regulat de alcool şi fumatul.

3 Disfuncţia erectilă

Şi disfuncţia erectilă este un factor important, care se poate acutiza în timp, dacă nu este tratat. Persoanele afectate trebuie să consulte medicul şi să caute tratamente de specialitate.

4 Utilizarea intensă a dispozitivelor electronice mobile

În plus, creşterea temperaturii la nivelul scrotului poate determina ineficienţa spermatozoizilor. În acest sens, este bine de ştiut că utilizarea intensă a dispozitivelor electronice mobile, atât de prezente astăzi în viaţa noastră, emană o căldură care, în anumite condiţii, poate influenţa în mod negativ fertilitatea masculină. Astfel, telefoanele celulare ţinute mult timp în buzunare sau laptopurile menţinute ore în şir în poală pot reduce fertilitatea la bărbaţi cu un procent cuprins între 25% şi 35%, conform EFE.

5 Boli cu transmitere sexuală

Nu trebuie ignorată nici eventualitatea în care cauza care duce la infertilitate este prezenţa unei boli cu transmitere sexuală. De aceea, se recomandă identificarea precoce a simptomelor unor astfel de afecţiuni.

6 Expunerea la substanţe nocive

Anumite substanţe chimice, pesticide sau poluarea apei ori a aerului reprezintă un posibil factor cauzator al infertilităţii masculine.

7 Stresul

Viaţa profesională stresantă sau un mediu de viaţă stresant reprezintă un alt element, deoseori neglijat, care poate reduce numărul de spermatozoizi. Aşadar, delimitaţi munca de viaţa de familie, folosiţi strategii de control al stresului, apelaţi la tehnici de relaxare (yoga, masaj, meditaţie) şi socializaţi cât mai mult.

În multe cazuri, o îmbunătăţire a stilului de viaţă şi ameliorarea stării generate de sănătate măresc şansele unui cuplu de a concepe un copil.

Stimularea concepţiei poate fi începută cu cel puţin şase luni înainte de a concepe un copil printr-o dietă din care să nu lipsească seleniul, zincul, acizii graşi esenţiali, vitaminele C, E şi complexul B, obţinute atât printr-o alimentaţie bazată preponderent pe legume şi fructe cât şi pe suplimente nutriţionale. Se consumă în special alimente fără pesticide şi se evită cele intens procesate.

De asemenea, exerciţiile fizice sunt esenţiale pentru cuplurile care doresc să conceapă un copil. Se recomandă sport de întreţinere, de intensitate moderată, cel puţin cinci zile pe săptămână pentru stimularea circulaţiei sangvine către organele reproducătoare.

* Infertilitatea masculină nu este un motiv de ruşine sau de anxietate. În numeroase cazuri aceasta poate fi tratată dacă este diagnosticată corect şi la timp.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau