Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

8 motive pentru mirosul neplăcut al gurii

08-05-2018

Respiraţia urât mirositoare este, de multe ori, un efect secundar, supărător, al ultimei mese sau al unor obiceiuri nesănătoase, precum fumatul sau ignorarea igienei dentare, însă în cazul în care persistă poate indica prezenţa unor afecţiuni. Iată opt dintre cele mai comune cauze ale acestui simptom:

8 motive pentru mirosul neplăcut al gurii


1. Igiena deficitară

Igiena bucală deficitară reprezintă cauza principală a mirosului neplăcut al gurii. Pentru a preveni acest lucru se recomandă spălarea danturii după fiecare masă principală şi utilizarea aţei dentare seara, înainte de culcare. De asemenea, odată cu dinţii, se igienizează şi limba, pe care pot rămâne resturi de mâncare şi celule moarte. Foarte important, protezele dentare se igienizează şi ele corespunzător, în fiecare zi. În plus, sunt recomandate renunţarea la fumat şi la consumul de alimente bogate în zahăr - ambele afectează dantura şi de aici apar problemele ce pot accentua halena.

2. Infecţii sau iritaţii la nivelul gurii, nasului sau gâtului

În cazul infecţiilor în zona sinusurilor sau în gât, când se acumulează mucus în aceste căi respiratorii superioare, se pot aduna şi bacterii, fapt ce duce la apariţia infecţiilor şi, ulterior, la un miros neplăcut al gurii.

3. Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian, o afecţiune cronică cauzată de refluarea conţinutului gastric acid din stomac în esofag, poate determina o respiraţie urât mirositoare. Această problemă de sănătate trebuie tratată în mod corespunzător.

4. Prezenţa unui abces

Un abces la un dinte sau la o măsea reprezintă o infecţie gravă care necesită tratament urgent la un cabinet stomatologic. În cazul în care se întârzie intervenţia, pe lângă dureri, se manifestă şi halena (respiraţia urât mirositoare), cauzată de puroiul acumulat în zona afectată.

5. Vărsături recurente

O persoană care, din diferite cauze, vomită timp de peste 24 de ore prezintă de multe ori o respiraţie urât mirositoare. În acest caz, halena este cauzată de o combinaţie de factori, precum gura uscată, conţinutul acid din stomac ce ajunge în gură şi prezenţa în cavitatea bucală a unor bacterii, virusuri sau toxine. Această situaţie necesită intervenţia medicală.

6. Ocluzia intestinală

În cazul unei ocluzii intestinale, când se produce blocarea parţială sau totală a intestinului şi se perturbă procesul de digestie, se pot resimţi dureri abdominale, balonare, greaţă şi vărsături, dar şi respiraţie urât mirositoare.

7. Diabetul

Prezenţa diabetului poate afecta mirosul respiraţiei. În cadrul unui studiu realizat în 2009, oamenii de ştiinţă au putut identifica persoanele cu prediabet în urma analizei mirosului respiraţiei. Există două probleme de sănătate asociate în acest caz: boala periodontală (gingivita, în stadiul precoce) şi nivelul ridicat de cetone (corpi cetonici) - diabetul este asociat cu un risc crescut de gingivită şi boală periodontală, iar în cazul în care respiraţia miroase a acetonă, la mijloc este vorba despre un nivel ridicat de cetone în sânge.

8. Deshidratarea şi alimentaţia necorespunzătoare

Aportul insuficient de apă poate determina uscarea excesivă a gurii, o producţie insuficientă de salivă şi un miros neplăcut al gurii. De asemenea, produsele alimentare intens procesate, bogate în grăsimi animale, pot cauza halenă. Ca regulă, hrana zilnică trebuie să abunde în fructe şi legume proaspete şi zemoase.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau