Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

9 duşmani ai sănătăţii creierului

07-06-2018

Unele obiceiuri de zi cu zi, precum fumatul activ sau pasiv, culcatul la ore târzii, consumul unui pahar în plus cu alcool, preferinţa pentru alimente intens procesate sau activităţile multiple întreprinse simultan pot afecta sănătatea creierului şi pot reduce coeficientul de inteligenţă.

9 duşmani ai sănătăţii creierului


Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

1 Fumatul

Fumatul activ poate degrada funcţiile cognitive, precum memoria. De asemenea, în cazul fumatului pasiv, substanţele poluante din atmosferă pot provoca o creştere a cantităţii de monoxid de carbon în corp, înlocuind astfel oxigenul de care au nevoie celulele nervoase şi organele corpului. Cele mai afectate persoane sunt bolnavii cronici şi copiii. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan, SUA, minorii expuşi la fumatul pasiv au un risc mai mare de a avea un coeficient de inteligenţă (IQ) mai scăzut şi de a înregistra rezultate slabe la şcoală în comparaţie cu semenii lor care nu au intrat în contact cu fumul de ţigară.

2 Stresul

Impactul stresului persistent asupra întregului organism a fost documentat printr-o multitudine de studii. Potrivit acestora, nivelul ridicat de stres conduce, printre altele, la funţionarea mai slabă a creierului şi creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, stresul poate reduce materia cenuşie din organul gândirii, care controlează emoţiile şi funcţiile fiziologice ale organismului, dar şi numărul conexiunilor între neuroni.

3 Greutatea excesivă

Supraponderalitatea şi obezitatea sunt asociate cu declanşarea unei multitudini de afecțiuni (diabet, infertilitate, boli cardiace etc.) dar şi cu o deteriorare a funcţiilor cognitive. Conform cercetărilor, regiunile creierului responsabile de cogniţie sunt mai reduse după o anumită vârstă la persoanele supraponderale şi obeze în comparaţie cu cele care au avut o greutate normală pe parcursul vieţii.

4 Alimentaţia

În cazul în care alimentaţia se bazează pe produse intens procesate, bogate în zaharuri, făină albă, grăsimi animale şi aditivi activitatea cerebrală dă semne de încetinire. Acest lucru afectează calitatea vieţii, activitatea profesională şi, per total, activităţile de zi cu zi. De asemenea, conform unui studiu realizat de specialişti de la Universitatea din California, SUA, o dietă bogată în zahăr afectează plasticitatea neuronală având ca efect scăderea capacităţii de a forma amintiri noi în mod eficient.

5 Somnul insuficient

Pentru funcționarea normală a creierului şi a întregului organism este nevoie de somn suficient. Lipsa odihnei provoacă, printre altele, moartea celulelor cerebrale cu efect direct asupra funcţiilor cognitive şi a a vieţii de zi cu zi. Aşadar, este important să se respecte un program strict de igienă a somnului prin mersul la culcare devreme şi trezirea cât mai naturală, fără ajutorul ceasului deşteptător.

6 Multitaskingul

Un obicei asociat omului modern, din ce în ce mai înconjurat de dispozitive mobile menite să îi uşureze munca, multitaskingul prezintă în aparenţă avantaje, însă are de fapt numeroase dezavantaje. Efectuarea mai multor sarcini în mod simultan epuizează prematur resursele creierului, afectează memoria şi concentrarea şi are impact negativ asupra productivităţii pe termen lung, potrivit unei cercetări efectuată de Universitatea Stanford.

7 Lipsa socializării

Socializarea are un rol deosebit de important pentru sănătatea creierului. Potrivit studiilor, organul gândirii persoanelor introvertite, care socializează rar şi succint, dă semne de „încetineală”. Așadar, socializaţi activ, comunicați verbal și desfăşuraţi cât mai multe activităţi de grup.

8 Alcoolul

Persoanele care consumă alcool în mod obişnuit şi nu se limitează la un pahar cu băuturi alcoolice la câteva zile pot suferi daune considerabile, uneori ireversibile, la nivelul creierului prin scăderea numărului de celule cenuşii din zonele responsabile de învăţare, memorare, luarea deciziilor şi ajustarea comportamentului social, dar şi prin distrugerea materiei albe, conform unei cercetări efectuată la Universitatea Stanford.

9 Sedentarismul

O viaţă sedentară afectează funcţiile creierului şi sănătatea mintală. Pentru reducerea acestui risc se recomandă efectuarea de exerciţii fizice zilnice, timp de cel puţin 20 de minute, şi practicarea frecventă a activităţilor sportive care stimulează eliberarea de endorfine (substanţe chimice ce declanşează starea de bine), ajută la formarea de noi celule nervoase şi stimulează creşterea fluxului de sânge la nivelul creierului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau