Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu diabet zaharat

04-12-2014

Romania se afla printre primele zece tari in lume in ceea ce priveste incidenta accidentului vascular cerebral. Acesta reprezinta o problema serioasa, cu implicatii socio-economice, pentru ca pacientii care supravietuiesc raman uneori cu importante sechele motorii si in sfera cognitiva, majoritatea neputand sa-si reia activitatea pe care o desfasurau inaintea debutului bolii.

Accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu diabet zaharat


Romania se afla printre primele zece tari in lume in ceea ce priveste incidenta accidentului vascular cerebral. Acesta reprezinta o problema serioasa, cu implicatii socio-economice, pentru ca pacientii care supravietuiesc raman uneori cu importante sechele motorii si in sfera cognitiva, majoritatea neputand sa-si reia activitatea pe care o desfasurau inaintea debutului bolii. Ca si afectiunile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral este o suferinta a varstei inaintate, insa, cu o frecventa mai mica, acesta apare si la tineri. Riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale este mai mare la pacientii cu diabet fata de cei fara diabet.

CE ESTE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL?

Accidentul vascular cerebral apare atunci cand irigarea cu sange a unei portiuni a creierului este afectata. Astfel, tesutul nervos este privat de oxigen si de factorii nutritivi esentiali, putand apare moartea celulelor nervoase. Exista doua tipuri de accidente vasculare cerebrale: ischemice si hemoragice. Accidentul ischemic apare atunci cand circulatia sangelui este obstruata printr-un tromb (cheag de sange) sau embol (cheag de sange desprins din alte artere sau de origine cardiaca). Accidentul hemoragic a pare prin ruptura unui vas de sange cu formarea unui hematom in substanta cerebrala si inundarea cu sange a structurilor cerebrale. In cazul pacientilor cu diabet, cel mai frecvent apar accidentele ischemice si mult mai putin frecvent cele hemoragice.

CARE SUNT FACTORII DE RISC?

Cei mai importanti factori de risc sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, dislipidemiile (grasimi crescute in sange), diabetul zaharat, aritmiile cardiace (in special fibrilatia atriala). Asocierea oricarui factor de risc cu diabetul zaharat creste cu mult riscul aparitiei accidentului vascular cerebral.

CARE SUNT SIMPTOMELE ACCIDENTELOR VASCULARE CEREBRALE?

Simptomele difera de la un pacient la altul, in functie de tipul de accident vascular si de zona afectata. Se pot manifesta brusc sau gradat. In general insa apar urmatoarele simptome: dureri de cap foarte puternice, hemiplegie - paralizia muschilor de pe o singura parte a corpului (fata, brat, picior) sau senzatie de amorteala si slabiciune, pierderea controlului asupra muschilor vezicii urinare si ai intestinului gros, afectarea capacitatii de a inghiti, afectarea vederii: neclaritate, incetosare, dublarea imaginii, prezenta unor puncte negre sau pierderea totala a vederii, afectarea partiala sau totala a auzului si a gustului, dificultati in respiratie si ritm cardiac neregulat, afectarea echilibrului si dificultatii in a merge, senzatie de dezorientare si de nesiguranta, pierderea cunostintei, convulsii, varsaturi, modificarea comportamentului. O particularitate a accidentelor vasculare cerebrale o reprezinta accidentele ischemice tranzitorii, afectari neurologice cu durata mai mica de 24 ore, care nu sunt urmate de sechele, dar pot anunta un accident vascular ischemic.

TRATAMENTUL ACCIDENTELOR VASCULARE CEREBRALE

Un pacient care a remarcat unul dintre simptomele de mai sus trebuie sa se adreseze de urgent medicului specialist. Oriceintarziere poate avea consecinte nedorite pentru pacient. Inainte de aplicarea unui tratament adecvat, trebuie efectuate teste de specialitate: examen neurologic, analize de sange, electrocardiograma, tomografie computerizata si/sau rezonanta magnetica, electroencefalograma, ecografie Doppler. Tratamentul difera in functie de tipul de accident: ischemic sau hemoragic. Un accident vascular poate dezechilibra valorile glicemice la pacientul cu diabet. Pe parcursul internarii este necesara o monitorizare atenta a glicemiilor, in colaborare cu medicul diabetolog. Un accident vascular cerebral este mai grav si are o evolutie mai putin buna la pacientul cu diabet.

CUM PUTEM PREVENI ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL LA PACIENTUL CU DIABET?

In primul rand, pacientul cu diabet trebuie sa nu alature diabetului alti factori de risc, cum ar fi: fumatul, obezitatea, consumul de alcool. Tratamentul hipertensiunii si mentinerea valorilor tensionale sub 130/80 mmHg sunt pasi importanti in prevenirea accidentelor cerebrale. Un alt pas important este mentinerea unor valori sub 180 mg/dl ale colesterolului total si sub 70 mg/dl ale LDL-colesterolului. Si, nu in ultimul rand, valorile glicemice cat mai aproape de cele normale pe o perioada mare de timp scad riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale. In concluzie, o stransa legatura cu medicul diabetolog si urmarirea oricarei simptomatologii neurologice pot sa va ajute sa preveniti aparitia sau depistarea in timp util a accidentului vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de deces, dupa bolile cardiace si cancer.

Dr. IONELIA CHIRU
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau