Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

ACIDUL FOLIC - necesar inca din primele zile de viata

04-12-2014

Acidul folic face parte din grupul de vitamine B, fiind cunoscut si sub denumirea de vitamina B9. Nu poate fi sintetizata la nivelul organismului uman, dar este sintetizat de plante si microorganisme, iar aportul necesar omului este asigurat printr-o alimentatie echilibrata si prin administrarea de suplimente nutritive.

ACIDUL FOLIC - necesar inca din primele zile de viata


Acidul folic face parte din grupul de vitamine B, fiind cunoscut si sub denumirea de vitamina B9. Nu poate fi sintetizata la nivelul organismului uman, dar este sintetizat de plante si microorganisme, iar aportul necesar omului este asigurat printr-o alimentatie echilibrata si prin administrarea de suplimente nutritive. Acidul folic a fost descoperit in anul 1931, zece ani mai tarziu in 1941 a fost extras din frunzele de spanac, iar in anul 1946 a fost obtinut prin sinteza chimica pentru prima data.

ROLUL ACIDULUI FOLIC

Acidul folic este o vitamina foarte importanta pentru dezvoltarea organismului uman deoarece intervine in numeroase procese metabolice. Are un rol important in sinteza de acizi nucleici (ARN, ADN), aminoacizi si proteine. De asemenea, actioneaza si ca factor de crestere intervenind in procesul de diviziune celulara si, de aceea, este foarte important in perioada de sarcina. Administrarea acidului folic in sarcina protejeaza fatul de anomalii care pot afecta creierul si coloana vertebrala (de exemplu spina bifida).

Un rol foarte important al acidului folic este in formarea eritrocitelor (globulele rosii) prevenind astfel aparitia anemiei. Alte roluri ale acidului folic: protejeaza organismul de boli cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale; previne aparitia cancerului pulmonar, de colon sau uterin; diminueaza durerea si favorizeaza echilibrul emotional (efect antidepresiv); administrat dupa nastere, creste secretia lactata la mama care alapteaza. Principalele surse naturale de acid folic sunt: legume verzi (spanac, fasole, broccoli, mazare); morcovi , sfecla de zahar; drojdie de bere, grau integral, porumb, migdale, castane; galbenus de ou, organe precum ficatul; lapte si branzeturi fermentate. In general, o alimentatie echilibrata si diversificata asigura necesarul zilnic de acid folic.

Necesarul zilnic recomandat difera in functie de varsta sau de starea fiziologica a organismului. Astfel, la copiii sub un an se recomanda administrarea acidului folic in doze de 0,065 - 0,08 mg, iar intre 1 an si 10 ani dozele recomandate sunt de 0,15 - 0,2 mg. La adulti dozele cresc pana la 0,3 - 0,4 mg, iar in perioada de sarcina si apoi alaptare se pot administra doze de 0,5 - 0,6 mg de acid folic. CARENTA Aportul insuficient de acid folic se manifesta prin aparitia anemiei megaloblastice (eritrocitele au volum marit si sunt distruse la nivelul splinei, iar tesuturile nu mai sunt oxigenate corect). Carenta de acid folic se mai poate manifesta prin diaree, lipsa apetitului, pierdere in greutate, slabiciune, uscaciunea limbii, dureri de cap, palpitatii, iritabilitate si modificari comportamentale, iar la copii poate determina incetinire in dezvoltare.

La femeile insarcinate poate determina risc crescut de avort sau de aparitie a malformatiilor de tub neural la fat (malformatii congenitale grave ale creierului si maduvei spinarii).

Deficitul de acid folic poate aparea in urmatoarele situatii:

aport scazut datorita alimentatiei neadecvata;

deficit de absorbtie (afectiuni gastrointestinale, de exemplu, rezectie intestinala);

nevoi crescute (sarcina, alaptare, hipertiroidieni);

persoanele alcoolice sau in caz de ciroza alcoolica; cancer cu evolutie rapida;

administrarea unor medicamente care interfera in metabolismul acidului folic.

STIATI CA:

Aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie?

Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura, in timpul prepararii alimentelor si in mediile acide sau alcaline?

Medicamente precum contraceptivele orale, aspirina, barbituricele, antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene pot determina stari de carenta a acidului folic?

In combinatie cu alte vitamine din complexul B acidul folic intareste sistemul imunitar?

Este recomandat sa se administreze acid folic in perioada de pregatire pentru sarcina sau cat mai repede dupa ce a fost depistata sarcina?

Farm. drd. DIANA GRIGORE
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau