Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Acneea poate fi tratata

03-12-2014

O boala comuna, care apare cu precadere in adolescenta, dar de care nici adultii nu scapa, acneea este o problema nu doar de estetica, ea afectand adeseori viata sociala a persoanei. Trebuie sa stiti insa, ca acneea poate fi tratata daca veti urma in totalitatea indicatiile medicului specialist.

Acneea poate fi tratata


In limbaj popular, această afecțiune este descrisă ca fiind o inflorescență de coșuri care au forme și dimensiuni diferite, care pot fi dureroase sau nedureroase, trecătoare sau persistente. Acneea este o boală care apare, în principal, pe fondul unui ten seboreic. 

Predispoziția genetică, un frecvent factor de risc

„Aproape la toţi pacienţii cu acnee s-a determinat existența unei predispoziţii genetice, care este cel mai important factor de risc în apariţia acestei boli. Acest fapt este ilustrat foarte bine prin prezenţa acneei în sindromul hiperplaziei adrenale congenitale (afecțiuni moștenite care presupun producția anormală de hormoni ai glandelor suprarenale)“, spune dr. Constantin Stoian, medic specialist dermatovenerologie, Clinica Gral Colentina.

În adolescenţă, factorul de risc pentru acnee este mai mare pentru sexul masculin, iar la vârsta adultă pentru sexul feminin. La această din urmă categorie, precizează doctorul Stoian, este întâlnit şi sindromul ovarelor polichistice, un alt important factor de risc pentru acnee. „Alte cauze ale apariției acneei, indiferent de vârstă sau sex sunt: tratamentul local sau sistemic cu corticoizi, tratamentul cu litiu, expunerea la anumiţi compuşi halogenaţi şi ocluzia mecanică“, a adăugat dr. Constantin Stoian. Pe de altă parte, și obiceiurile alimentare sunt în strânsă legătură cu leziunile de la nivelul pielii. Consumul excesiv de carne de porc, afumăturile, ciocolata, alcoolul sau fumatul agravează această boală, așa cum, după cum au arătat cercetările medicale, și stresul contribuie la dezvoltarea necontrolată a acneii.

Tratament de specialitate pentru acnee - Este foarte important ca pacientul (de orice vârstă) să meargă la un control medical de specialitate. În cazul tuturor celor afectați de acnee este utilă aplicarea locală a unor preparate care conţin compuși chimici, ce nu pot fi prescrise decât de medic. De asemenea, este imperativă îndepărtarea oricărui factor declanşator. „Se discută în ultima vreme despre utilitatea dietelor hipocalorice şi de evitarea junk-food-ului. În cazurile cu forme mai severe de acnee se apelează și la tratamentul cu antibiotice“, a completat doctorul Constantin Stoian.

La pacientele cu acnee rezistentă la alte tratamente şi la cele cu sindromul ovarelor polichistice, medicul poate prescrie și tratamentul cu estroprogestative. În cazul acneei, metodele de tratare naturiste nu funcționează, ba chiar adeseori, unele dintre ele determină înrăutățirea stării pacientului. Deși supărătoare și tratabilă pe perioade lungi de timp, acneea reprezintă o problemă medicală vindecabilă, dar numai atunci când pacientul respectă în totalitate indicațiile medicului specialist.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau