Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Acneea si diabetul zaharat

14-03-2018

Acneea, care apare prin blocarea cu sebum si inflamare a foliculului pilos, afectiune frecventa in adolescenta, poate continua sa deranjeze la varsta adulta persoanele cu diabet zaharat. Hiperglicemia afecteaza bariera imunitara si potentialul de vindecare a pielii datorita tulburarilor de inervatie si vascularizatie periferice cat si afectarii matricei de colagen.

Acneea si diabetul zaharat


Acneea afecteaza pana la o tremie din persoanele cu diabet zaharat, indiferent daca este vorba despre un diabet zaharat de tip 1 sau 2.

Preventia de baza este igiena zilnica a pielii cu o solutie, daca se poate, fara sapun, urmata de aplicarea unei creme hidratante, pentru ten acneic.

Pentru persoanele diabetice masurile igieno-dietetice respectiv consumarea de alimente cu index glicemic scazut sunt binevenite pentru controlul glicemic si preventia acneei.

Hidratearea prin consumarea zilnica de mai mult de un litru de lichide este importanta, intrucat aportul scazut de lichide favorizeaza dezvoltareaa acneei la persoanele cu diabet.

In puseele de acnee moderata spre severa sunt recomandate atat cremele decapante dar si antibiotice, precum eritromicina si tetraciclina.

Antibioticele pot fi eficiente in tratamentul acneei la persoanele cu diabet deoarece infectiile cutanate cu Propiobacterium acnes sunt intalnite frecvent in caz de diabet zaharat dezechilibrat.

Daca aveti acnee severa si medicul dermatolog va recomanda isotretinoina sau Roaccutane trebuie sa fiti atent la faptul ca Roaccutane determina fluctuatii ale glicemiei.Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau