Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Adenomul de prostata - intre terapia conventionala si fitoterapie

04-12-2014

La intrebarea - Ce este HBP? - as raspunde mai intai cu ceea ce nu este HBP si anume ca nu este cancer iar evolutia HBP nu este catre cancer cu mentiunea ca exista un risc crescut al celor cu adenom de prostata care predispune la cancerul de prostata. Am facut aceasta precizare spre a inlatura confuzia frecventa pe care o fac pacientii intre adenomul si cancerul prostatei si a inlatura de asemenea eventualele comportamente daunatoare evolutiei si mai ales terapiei ce trebuie instituita.

Adenomul de prostata - intre terapia conventionala si fitoterapie


La intrebarea - Ce este HBP? - as raspunde mai intai cu ceea ce nu este HBP si anume ca nu este cancer, iar evolutia HBP nu este catre cancer, cu mentiunea ca exista un risc crescut al celor cu adenom de prostata care predispune la cancerul de prostata. Am facut aceasta precizare spre a inlatura confuzia frecventa pe care o fac pacientii intre adenomul si cancerul prostatei si a inlatura de asemenea eventualele comportamente daunatoare evolutiei si mai ales terapiei ce trebuie instituita.

Adenomul de prostata este o crestere in dimensiuni a prostatei, glanda a aparatului reproducator masculin, care intra in contact strans cu uretra si canalele ejaculatorii, modificarile de volum interferand astfel functia urinara si cea sexuala a barbatului. Boala apare frecvent in randul barbatilor peste 50 de ani astfel ca 60% din barbatii peste 60 de ani si 80% din cei peste 80 de ani sufera de aceasta boala.

Totusi doar 1/3 dintre acestia prezinta simptome manifeste ale bolii (cunoscute in literatura de specialitate ca LUTS-lower urinary tract symptoms) cum ar fi : nicturie(urinare in timpul noptii), hematurie(prezenta de sange in urina), dificultate in initierea urinarii, jet slab uneori chiar picatura cu picatura, senzatie imperioasa de urinare, impotenta, disurie(durere la urinare).

Tratamentul HBP constituie o decizie care trebuie luata impreuna de medic si pacient, pentru ca rezultatele sa fie optime. Fiecare pacient are "adenomul lui", de aceea tratamentul este individualizat si nu colectiv si se stabileste in urma unui consult urologic. Multi bolnavi incep terapia (cel mai frecvent bazata pe plante) la sfatul unui prieten care are si el adenom sau la indicatia farmacistului, fara a sti ca fiecare optiune terapeutica se adreseaza unui anumit stadiu al bolii.

Metodele actuale de tratament constau in:

[i]tratament medicamentos;[/i] [i]fitoterapie (extracte de plante);[/i] [i]interventie chirurgicala;[/i] [i]terapia conventionala.[/i] 1. [i]Watchful waiting[/i] (supraveghere atenta) - atitudine ce consta in monitorizarea atenta a bolnavului fara a se interveni terapeutic si e de preferat pentru cei cu simptome usoare si moderate la care nu au aparut complicatii (retentie acuta de urina, insuficienta renala).

2. [i]Tratamentul medicamentos cuprinde:[/i] inhibitorii de 5 alfa reductaza - Finasteridum(Proscar); Dutasteridum(Avodart). blocanti alfa adrenergici - Prazosin (Minipres); Doxazosin (Cardura); Tamsulosin (Omnic) Alfuzosin (Xatral); combinatii intre aceste doua categorii de medicamente.

Tratamentul medicamentos este indicat pentru pacientii cu simptomatologie moderata si severa si are ca efecte diminuarea LUTS, scaderea nevoii de interventie chirurgicala. Frecvent efectele apar la interval de cateva luni de la initierea tratamentului. 3. [i]Terapii minimal invazive[/i] laserterapia, termoterapia, introducere de stenturi uretrale. 4. [i]Interventiile chirurgicale[/i] - constituie o solutie in cazul pacientilor la care tratamentul medicamentos nu poate controla eficient simptomatologia bolii si la cei la care apar complicatii. rezectia transuretrala a prostatei (TURP) este metoda cea mai frecvent utilizata; electrovaporizare transuretrala; laservaporizare transuretrala; lasercoagulare transuretrala; adenectomia transvezicala deschisa.

Fitoterapia

Efectul benefic al folosirii extractelor de plante in tratamentul adenomului de prostata a fost demonstrat prin numeroase studii, insa chiar si aceste interventii terapeutice trebuie initiate la sfatul medicului urolog, iar pacientii trebuie sa stie ca efectele fitoterapiei sunt inferioare celor medicamentoase sau chirurgicale. Se folosesc in acest sens extracte din coaja de prun african (Pygeum Africanum), din fructe de palmier pitic din America de Nord (serenoa repens), din seminte de dovleac (cucurbita pepo), din polen de secara (Secale cereale) sau din radacini de urzica (urtica dioica)..

Efectele cele mai importante sunt cele antiinflamatorii la nivelul tesutului prostatic, de inhibitie a 5 alfa reductazei, antiandrogenic, antiestrogenic si alfa blocante adrenergice. Cele mai cunoscute asemenea produse la noi sunt PROSTENAL si PROSTAMOL UNO care contin combinatii din aceste extracte de plante. Ceaiurile din diverse plante: pufulita, urzica moarta alba, muguri de pin, salvie, coada soricelului, nemuritoarele galbenele, sunt cateva dintre cele mai utilizate remedii empirice la care bolnavii apeleaza ca "tratament de prima intentie" inainte de ajunge la medic.

Utilizarea extractelor de plante este frecvent preferata datorita faptului ca produc reactii adverse minime. De multe ori bolnavii recurg la aceste tratamente bazate pe extracte de plante odata cu aparitia LUTS, fara a consulta medicul urolog, ceea ce este total contraindicat. Adenomul de prostata si dieta Bolnavului cu HBP i se recomanda un regim dietetic care trebuie sa contina rosii (contin licopen o substanta ce reduce volumul prostatei), carne, peste, cereale, fasole, nuci, seminte de dovleac si de floarea soarelui (contin zinc care se pare ca este implicat in metabolismul hormonal). Este interzis consumul alimentelor condimentate sau afumate, precum si al conservelor , iar carnea , ouale si alcoolul trebuie utilizate cu prudenta .

De asemenea, pacientii trebuie sa evite starile de constipatie.

In loc de concluzii... Adenomul de prostata este o suferinta complexa, ale carei simptome pot perturba nu doar activitatea cotidiana a bolnavului ci si viata de cuplu. Putem spune asadar ca HBP este mai degraba o suferinta a cuplului, initierea tratamentului devenind o necessitate pentru ambii parteneri. Medicul urolog este singurul in masura sa recomande terapia optima deoarece acesta opereaza cu anumite scoruri care stabilesc exact stadiul bolii, starea generala de sanatate a bolnavului si cea mai buna modalitate de tratament.

Dr. Botu Elvis
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau