Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Administrarea medicatiei pe cale inhalatoare

04-12-2014

Eficienta unui tratament medicamentos depinde, in egala masura, de biodisponibilitatea preparatului prescris si de aderenta pacientului la regulile de administrare a acestuia.Utilizarea caii respiratorii permite administrarea unor substante active cu actiune preponderent locala precum bronhodilatatoare simpatomimetice sau anticolinergice, antiinflamatoare sau combinatii fixe ale celor amintite.Exista mai multe tipuri de dispositive pentru administrarea medicamentelor prin inhalare precum spray-urile, inhalerele cu pulberi uscate, nebulizatoarele.

Administrarea medicatiei pe cale inhalatoare


Eficienta unui tratament medicamentos depinde, in egala masura, de biodisponibilitatea preparatului prescris si de aderenta pacientului la regulile de administrare a acestuia. Utilizarea caii respiratorii permite administrarea unor substante active cu actiune preponderent locala precum bronhodilatatoare simpatomimetice sau anticolinergice, antiinflamatoare sau combinatii fixe ale celor amintite.

Exista mai multe tipuri de dispositive pentru administrarea medicamentelor prin inhalare precum spray-urile, inhalerele cu pulberi uscate, nebulizatoarele. Spray-urile sau inhalerele MDI (metered dose inhaler) contin dispersii fine ale substantelor terapeutic active conditionate in flacoane speciale, presurizate, care permit eliberarea unei cantitati determinate (doza) la actionarea declansatorului. Particulele expulzate din dispozitivul generator sunt inhalate, tranziteaza caile arborelui bronsic si se fixeaza la nivelul epiteliului bronho-alveolar de unde sunt absorbite.

Pentru a realiza un contact cantitativ optim cu celulele epiteliului bronsic este important un inspir profund in timpul declansarii dispozitivului, apoi oprirea respiratiei pentru 10-15 secunde, permitand astfel fixarea particulelor aerosolului la nivelul mucoasei. Este necesara, de asemenea, adoptarea ulterioara a unui ritm respirator lent care sa mareasca timpul de tranzit si de retentie al substantei active inhalate.

Tehnica in sine nu este complicata, dar impune sincronizarea precisa a momentului inspirului cu declansarea dispozitivului. Atasarea unui spacer creste efectivitatea tratamentului si nu necesita o coordonare speciala in timpul administrarii. Spacer-ul este practic o camera de retentie a substantei active din care sa poata fi aspirata lent, in timp, pe gura sau pe nas (spacer-ul este prevazut cu o piesa bucala si cu o masca).

Pentru a exclude posibilitatea de aparitie a unor efecte secundare locale, precum candidozele orale in cazul administrarii corticosteroizilor, dupa administrare, gura se clateste bine cu apa. Daca pentru preparatele orale (solutii, comprimate s.a.) modul de administrare este relativ simplu si binecunoscut, exista si cazuri in care pacientul trebuie sa primeasca o informare prealabila si, uneori, chiar o demonstratie practica pentru a deprinde administrarea corecta a produsului prescris. Preparatele farmaceutice inhalatorii, larg folosite pentru tratarea simptomelor acute sau cronice ale bolilor respiratorii (astm bronsic, bronsite cronice) sunt un exemplu sugestiv in acest sens.

Cum folosim inhalerele MDI (spray-uri, "puff"-uri): se agita flaconul si se detaseaza capacul protector; se expira complet si se apleaca capul putin spre spate; se fixeaza flaconul la nivelul gurii, cu buzele strans lipite in jurul piesei bucale a inhalatorului; flaconul trebuie pozitionat vertical (rasturnat, daca instructiunile din prospect indica astfel); se apasa dispozitivul in timp ce se inspira profund; se mentine flaconul la nivelul gurii 10-15 sec., timp in care se stopeaza respiratia; se indeparteaza flaconul si se respira usor; daca sunt prescrise mai multe doze se asteapta 30-60 sec. pana la urmatorul "puff"; se clateste gura cu apa. DPI (dry powder inhaler) sunt dispozitive mai noi pentru farmacoterapia inhalatorie care nu necesita o sincronizare speciala intre momentul inspirului si declansarea "puff"-ului, fiind deci mai usor de folosit de catre pacient.

Aceste inhalere contin pulberi medicamentoase uscate a caror eliberare in caile respiratorii este declansata doar de fluxul de aer din inspir. Fiecare tip de DPI prezinta particularitati de utilizare si diferente privind modul de conditionare a dozelor de substanta activa: DPI cu rezervor multidoza si camera de dozare (turbuhaler); DPI cu mai multe doze individuale dispuse pe un blister incorporat dispozitivului (diskus); DPI cu capsule individuale care se insera manual in inhaler inainte de fiecare administrare (handihaler). Inhalerele multidoza prezinta de regula, un sistem de contorizare care indica numarul dozelor ramase disponibile si o atentionare speciala asupra ultimelor doze. Aceste tipuri de dispositive sunt utile, in special, pacientilor care nu pot sincroniza respiratia cu declansarea puff-ului unui inhaler presurizat (MDI). Ele necesita insa un flux inspirator mai mare si, de aceea, nu sunt utile pacientilor care prezinta o reducere severa a ventilatiei si copiilor cu varste sub 5 ani. Nebulizatoarele sunt aparate electrice (cu compresor sau cu ultrasunete) care permit administrarea medicamentelor lichide pe cale respiratorie cu ajutorul unei masti sau piese bucale. Substanta lichida exact masurata si introdusa in recipientul corespunzator este dispersata in particule foarte fine (aerosoli) care pot fi usor aspirate in caile respiratorii.

Curatarea si dezinfectarea pieselor nebulizatorului sunt obligatorii dupa fiecare folosire pentru a se indeparta pericolul unor contaminari microbiene a acestora. Nebulizatorul poate fi folosit de catre pacienti de toate varstele (inclusiv de copii mici) aflati in stari clinice diferite, iar dozele de o medicament pot fi usor individualizate. Cu ajutorul nebulizatorului se pot administra chiar si combinatii de mai multe substante active.

Principalele dezavantaje (comparativ cu inhalerele) sunt timpul mai lung necesar utilizarii si dimensiunile care il fac mai greu portabil. Indiferent de tipul de dispozitiv indicat pentru administrarea medicatiei pe cale respiratorie, pacientul trebuie sa cunoasca exact modul de utilizare a acestuia.

Tinand cont ca aceeasi substanta activa poate fi conditionata pentru tipuri diverse de dispositive (ex. salbutamol - inhaler presurizat, salbutamol - solutie pentru nebulizator) la eliberarea prescriptiei bolnavul trebuie sa primeasca toate informatiile privind tehnica de administrare. Citirea atenta a indicatiilordin prospect urmata de simularea practica a etapelor administrarii conduc la deprinderea corecta a utilizarii acestor dispozitive si, prin urmare, asigura eficienta actului terapeutic.

Farm. MONICA DIACONESCU
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau