Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Administrarea vitaminelor in siguranta

24-11-2014

Vitaminele A, B, C, D, E, K - un cocteil de micronutrienti indispensabili bunei functionari a organismului nostru, pe care acesta nu si le poate fabrica singur. Necesarul de astfel de elemente variaza in functie de varsta, sex si etape speciale ale vietii. Nu trebuie insa sa administrati vitamine fara sa cereti sfatul medicului sau farmacistului, excesul putand genera reactii adverse nedorite.

Administrarea vitaminelor in siguranta


Vitaminele A, B, C, D, E, K - un cocteil de micronutrienti indispensabili bunei functionari a organismului nostru, pe care acesta nu si le poate fabrica singur. Necesarul de astfel de elemente variaza in functie de varsta, sex si etape speciale ale vietii. Nu trebuie insa sa administrati vitamine fara sa cereti sfatul medicului sau farmacistului, excesul putand genera reactii adverse nedorite. Active in cantitati infime, vitaminele intervin in cadrul a numeroase reactii in organism. Pana in prezent, au fost identificate 13 astfel de elemente, repartizate in doua categorii: liposolubile (A, D, E, K) se gasesc in special in carne, grasimi vegetale si animale, branzeturi si se stocheaza in organism la nivelul ficatului si tesutului adipos, de unde sunt eliberate treptat, in functie de nevoile organismului, si hidrosolubile (8 vitamine din grupa B si vitamina C) ce sunt transportate de catre apa din alimente. Excesul poate dauna grav sanatatii Foarte multe persoane considera ca aportul de vitamine nu poate face decat bine organismului, apeland la administrarea lor in orice situatie. In urma cercetarilor de specialitate, s-a dovedit insa ca dozarea lor necorespunzatoare poate produce efecte toxice grave, ce le transforma din suplimente nutritive cu efect preventiv sau curativ in adevarate otravuri. Astfel, administrarea necontrolata de vitamina A poate cauza hipertensiune intracraniana, manifestata in special prin dureri severe de cap, hiperexcitabilitate, prurit, marirea in volum a ficatului si splinei. De asemenea, un tratament prelungit sau in doze prea mari de vitamina D poate duce la hipercalcemie (absorbtie crescuta de calciu) si la depunerile acestui element in oase. Hipervitaminoza D se manifesta prin oboseala, dureri de cap, slabiciune generala, greata, stari de voma, diaree. La copii, efectele pot fi si mai dramatice, putand determina ingreunarea procesului de crestere si insuficienta renala. Hipervitaminoza E determina disfunctii la nivelul organelor reproductive, precum tulburari de spermatogeneza, involutia ovarelor, tulburari de menstruatie etc. Vitamina B6 luata in exces poate dauna sistemului nervos, tocmai aceluia caruia ii este necesara administrarea acestui element. Vitamina C, considerata cea mai inofensiva de catre majoritatea consumatorilor, poate modifica, daca este administrata in cantitati mai mari de 5 g pe zi, rezultatul anumitor analize biologice, precum creatinina, glucoza sanguina si urinara. Hipervitaminoza C poate sta la originea starilor de greata, a diareii, iar in timp poate afecta smaltul dintilor. Vitamina K este esentiala pentru o circultie sanguina buna, insa, daca este consumata fara limita, poate cauza anemie, caci determina distrugerea globulelor rosii din organism, precum si intoxicatii ale ficatului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau