Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Afectarea simtului orientarii, primul semn de Alzheimer

09-02-2018

Cazurile unor persoane care obisnuiesc sa se rataceasca si nu mai stiu sa ajunga la destinatie desi se afla in zone pe care le frecventeaza des sau ale unor soferi care se bazeaza exclusiv pe sistemele GPS chiar daca, aparent, nu sunt straini de drumul pe care il parcurg sunt considerate comune. Insa, in spatele lor se poate afla un adevar confirmat de oamenii de stiinta: afectarea simtului orientarii si dificultatea in a gasi drumul corect poate fi primul semn al unei probleme grave de sanatate, de multe ori nediagnosticata.

Afectarea simtului orientarii, primul semn de Alzheimer


In cazul Alzheimer, o afectiune degenerativa progresiva a creierului ce afecteaza aproape 50 de milioane de persoane la nivel global - cifra despre care se estimeaza ca ar putea creste la 75 de milioane in 2030 si la 131,5 milioane in 2050, conform Alzheimer Disease International - problemele de navigare isi fac simtita prezenta inaintea tulburarilor de memorie si a altor simptome specifice.

Acest lucru a fost confirmat printr-un studiu publicat in jurnalul Alzheimer's Disease, efectuat de oameni de stiinta de la Universitatea Washington in cadrul caruia participantii trebuiau sa gaseasca drumul corect in cadrul unui labirint virtual orientandu-se dupa tipare si puncte de reper. Subiectii au fost impartiti in trei grupuri: primul format din pacienti cu Alzheimer in stadiu timpuriu, persoane care nu fusesera diagnosticate cu aceasta afectiune (Alzheimer preclinic) si un grup de control. Cercetarea a demonstrat ca indivizii din al doilea grup prezentau dificultati mai mari de orientare, o descoperire care, dupa parerea specialistilor, sugereaza ca dificultatile pe care le intampina persoanele cu Alzheimer preclinic sunt in mare parte asociate cu dificultatea de a-si insusi informatii din mediul inconjurator.

Asadar, identificarea precoce a problemelor de memorare a reperelor si tiparelor in timpul navigarii poate reprezenta un instrument puternic si eficient pentru detectarea celor mai timpurii modificari ale functiilor cognitive asociate Alzheimer, o boala identificata pentru prima data în 1906, de catre medicul german Alois Alzheimer, dar care prezinta inca numeroase necunoscute.

Aceasta maladie afecteaza celulele creierului si ale coloanei vertebrale si cauzeaza un proces de deteriorare progresiva a functiilor cognitive, precum memoria, atentia, perceptia si altele.

In ciuda numeroaselor cercetari, nu a fost descoperita o cauza clara a acestei boli, care nu are in prezent posibilitatea unei vindecari, ea fiind progresiva si ireversibila.

O persoana afectata de boala Alzheimer traieste in medie 8-10 ani de la aparitia simptomelor clinice, daca nu intervin alte cauze de deces.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau