Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Afectiuni agravate de expunerea la soare

04-12-2014

Intrarea in luna lui cuptor inseamna si riscul maxim de actiune a razelor solare asupra tuturor formelor de viata. Expunerea la actiunea radiatiei solare, voit sau nevoit, determina aparitia unor reactii la nivelul suprafetei expuse si nu numai, cele mai frecvente manifestari s-au identificat la nivelul pielii.

Afectiuni agravate de expunerea la soare


Intrarea in luna lui cuptor inseamna si riscul maxim de actiune a razelor solare asupra tuturor formelor de viata. Expunerea la actiunea radiatiei solare, voit sau nevoit, determina aparitia unor reactii la nivelul suprafetei expuse si nu numai, cele mai frecvente manifestari s-au identificat la nivelul pielii.

Radiatia solara ajunge pe pamant sub trei forme si anume: raze infrarosii, raze vizibile (lumina vizibila) si razele ultraviolete (UV). Fiecare tip de radiatie are actiune specifica si cu reactii cunoscute deja asupra formelor vii.

Radiatia infrarosie este responsabila de incalzirea corpurilor, iar cea vizibila ne permite sa vedem, imbunatateste starea de spirit si produce nutrientii necesari plantelor. Razele ultraviolete sunt responsabile de aparitia leziunilor asupra formelor de viata, in special la oameni, leziuni precum: arsurile solare cu gradele specifice; imbatranirea pielii si cel mai de temut - cancerul de piele.

Actiunea nociva asupra tegumentului potenteaza aparitia de novo a unor leziuni, dar, in acelasi timp, agraveaza unele leziuni preexistente. Radiatia solara are efecte de agravare asupra unor forme de patologie dermatologica fara sa fie cauza declansarii acestora. Unele forme cum ar fi eczemele minore, acneea, psoriazisul sunt agravate de razele solare desi unele persoane resimt o ameliorare a simptomatologiei in perioada de vara.

Nu exista studii clare in acest sens, motiv pentru care este bine sa se reduca expunerea la soare, desi, in unele cazuri, o fototerapie preventiva nu ar fi de neglijat. Utilizarea fototerapiei depinde de forma patologiei, debutul, particularitatea individului si gandita in comun acord cu medicul curant. Afectiunile agravate de expunerea la soare si care au ca prima masura reducerea sau prevenirea expunerii la soare sunt: lupusul, albinismul, vitiligo si melasma.

LUPUSUL este o afectiune datorata unor modificari imunologice, caracterizata prin aparitia unei zone rosii sub forma de fluture la nivelul nasului si a obrajilor. Se poate asocia cu dureri articulare si o stare generala modificata. Masurile de tratament si preventie se refera la evitarea expunerii la soare in perioada de vara, chiar si la munte, coroborate cu protectia solara bazata pe creme, lotiuni cu factor inalt de protectie UV. Tratamentul de fond si al episoadelor acutizate este apanajul medicului curant. ALBINISMUL este o afectiune aparuta de la nastere ce consta in lipsa pigmentului melanic si imposibilitatea pielii de a se apara. In felul acesta exista o agresiune continua asupra pielii din partea razelor solare. Masura de preventie si tratament consta in reducerea la minimum a expunerii solare si acoperirea zonelor cu haine, utilizand intotdeauna creme cu factor de protectie mare. VITILIGO se manifesta prin zone depigmentate si presupun acelasi mod de preventie. Fiind o afectiune dobandita, tratamentul poate raspunde la actiunea unor creme ce contin steroizi sau extracte din plante.

MELASMA sau CLOASMA - este o afectiune caracterizata prin aparitia unor pete brune pe fata tample, obraji si buza superioara cauzata de excesul de estrogeni si de unii factori genetici. Masurile de preventie sunt similare si anume reducerea expunerii la radiatia solara si utilizarea factorilor de protectie, dar in asociere si cu substante ce reduc coloratia pigmentara (preparate cu hidroquinona).

Tratamentul este, de asemenea, apanajul medicului sau al farmacistului. Toate afectiunile descrise au in comun exacerbarea simptomatologiei dupa expunerea prelungita la radiatia solara si la ore nepotrivite. Acest lucru confirma necesitatea de a reduce expunerea la soare si utilizarea factorilor de protectie solara judicios. Celelalte forme patologice ce apar in urma expunerii necontrolate la soare (arsura, pielea imbatranita, tumorile maligne, unele leziuni premaligne) au ca referinta alta abordare a masurilor de preventie si tratament. La sfarsit de articol va recomand, cu drag, utilizarea adecvata a produselor ce contin substante cu factori de protectie potrivit tipului de ten impotriva radiatiei solare nocive: creme, lotiuni etc., la fiecare ora, dupa inot, transpiratie sau exercitii.

De asemenea, este bine sa:

Folositi accesorii de imbracaminte pentru protectia fetei, gatului si a capului.

Va expuneti doar in orele recomandate de specialisti (pana la orele 11.00 si dupa orele 16.00).

Alimentatie sanatoasa bazata pe legume, fructe si hidratare cel putin 2 l /24 ore.

In speranta ca aceste randuri va vor feri de efectele nocive ale radiatiei solare, va doresc tuturor zile insorite in suflet.

Dr. VALENTIN PANTEA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau