Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Afectiunile esofagiene la persoanele cu diabet zaharat

08-05-2017

Diabetul zaharat se asociaza cu o frecventa mai mare a disfunctiilor esofagiene din cauza scaderii presiunii la nivelul sfincterului esofagian inferior, ceea ce determina reflux gastroesofagian.

Afectiunile esofagiene la persoanele cu diabet zaharat


Incidenta refluxului gastroesofagian la persoanele cu diabet este surprinzator de mare, aproape o persoana diabetica din doua avand simptome de disfagie si eructatii, precum si dureri epigastrice si toracice asociate cu dificultate la inghitire (odinofagie). Esofagul, in portiunea toracica, si sfincterul esofagian inferior sunt compuse din fibre musculare netede, cu inervatie autonoma, de aceea sunt frecvent afectate la persoanele cu istoric de diabet zaharat care asociaza neuropatie diabetica. Apare cu aceeasi frecventa la femei si la barbati, atat in caz de diabet zaharat de tip 1, cat si de tip 2. Intrucat cauza este legata de neuropatia diabetica, se poate asocia cu retinopatia diabetica.

Prevalenta bolii de reflux esofagian este mai mare la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si sindrom metabolic.

Astfel, la persoanele cu diabet zaharat, acumularea grasimii viscerale (depusa la nivelul organelor si cavitatilor mari ale organismului) se asociaza cu scaderea nivelelor de adiponectina, un alt factor care poate influenta aparitia disfunctiilor esofagiene.

Detectarea refluxului de acid gastric la nivel esofagian se poate realiza fie prin studii conventionale de determinare a pH-ului esofagian prin manometrie, fie, mai modern, prin cateterizare si masurare prin impedanta a pH-ului ori prin manometria de inalta rezolutie.

Refluxul gastroesofagian si dismotilitatea sunt ameliorate de un bun control glicemic.

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian este recomandat si prescris numai de medicii specialisti si consta in medicamente prokinetice, precum metoclopramidul sau inhibitori de pompa de  protoni. De asemenea, la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, medicii pot recomanda un tratament cu eritromicina timp de doua saptamani, care poate reduce timpul de tranzit esofagian si imbunatati golirea stomacului.

Medicamentele trebuie sa fie luate cu multa apa si sa se consume lichide la scurt timp dupa, pentru a evita esofagita indusa de medicamente.

MESAJ GLOBAL PENTRU PACIENTII DIAGNOSTICATI CU DISFUNCTII DIGESTIVE SI DIABET ZAHARAT

Desi relativ frecvente, complicatiile gastrointestinale care pot aparea la persoanele cu diabet zaharat sunt adesea ignorate de medici. O identificare rapida si un tratament adecvat, initiat cu  promptitudine sunt necesare pentru a evita complicatii importante. Cele mai dese tulburari digestive intalnite la persoana diabetica sunt dismotilitatea digestiva, boala de reflux gastroesofagian, gastroparezia, enteropatia, steatohepatita nonalcoolica.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinolog   Comentarii

Lasa-ne comentariul tau