Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Afectiunile nutritionale la copii

04-12-2014

Obezitatea la copii poate avea consecinte pe termen lung ca de exemplu: boli cardiovasculare, diabet zaharat, deformari osoase la nivelul gambei si, nu in ultimul rand, consecinte psihologice, care, nu de putine ori, pot necesita interventie psihoterapeutica.Pentru asigurarea succesului pe termen lung, tratamentul excesului ponderal la copil trebuie sa includa modificarea dietei, implicarea familiei, in susirea unor informatii nutritionale, un program de activitati fizice si modificarea comportamentului alimentar. In alcatuirea dietei trebuie incluse produse cu un continut redus in grasimi: lactatele slabe si proaspete, fructele, legumele si sucurile naturale fara zahar.

Afectiunile nutritionale la copii


Intrucat alimentatia este foarte importanta, ne-am propus sa va prezentam cateva informatii despre consecintele cele mai frecvente ale unei alimentatii inadecvate la copii. Obezitatea In ultimele decenii s-a remarcat o tendinta constanta a cresterii prevalentei obezitatii la copii. Dintre cauze putem enumera: sindroame genetice (Prader-Willi, Bardet-Biedl), endocrine (hipotiroidia, sindromul Cushing) si cea mai importanta cauza: grupa factorilor de mediu. Dintre acestia, dezechilibrul balantei energetice si anume aportul caloric excesiv si activitatea fizica redusa par sa fie cauzele cele mai des intalnite la copiii cu obezitate.

Obezitatea la copii poate avea consecinte pe termen lung ca de exemplu: boli cardiovasculare, diabet zaharat, deformari osoase la nivelul gambei si, nu in ultimul rand, consecinte psihologice, care, nu de putine ori, pot necesita interventie psihoterapeutica. Pentru asigurarea succesului pe termen lung, tratamentul excesului ponderal la copil trebuie sa includa modificarea dietei, implicarea familiei, in susirea unor informatii nutritionale, un program de activitati fizice si modificarea comportamentului alimentar. In alcatuirea dietei trebuie incluse produse cu un continut redus in grasimi: lactatele slabe si proaspete, fructele, legumele si sucurile naturale fara zahar. Trebuie redusa marimea portiei si eliminate produsele de tip fast-food si sucurile artificiale.

Greutatea mica/Intarzierea cresterii

Scaderea in greutate, lipsa cresterii ponderale sau intarzierea cresterii pot fi cauzate de o afectiune acuta sau cronica, nutritie inadecvata varstei, lipsa apetitului, lipsa hranei, deprivare alimentara sau cauze psiho-afective care impiedica alimentatia corecta. Cei mai predispusi sunt sugarii si copiii mici. Tratamentul acestei afectiuni presupune, in primul rand, educatia nutritionala a parintilor, stimularea apetitului si asigurarea unui ambient linistit, propice alimentarii. Succesul acestui tratament necesita rabdare si perseverenta din partea parintilor subatenta indrumare a medicului pediatru. Deficitul de fier Este cea mai frecventa afectiune nutritionala a copilului si, in special, a celui cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani. Manifestarea clinica a a cestui deficit este anemia feripriva, care este mai frecventa la copiii ce provin din familii cu venituri reduse, cu nivel educational redus si cu acces limitat la serviciile de sanatate. Copiii cu deficit de fier prezinta o dezvoltare psihica deficitara ce poate duce la o reducere a performantelor scolare.

In cazuri severe, se administreaza tratamentul cu fier a sociat introducerii in dieta nutritionala a alimentelor bogate in fier: carne rosie, peste, pasare, le gume cu frunze verzi in asociere cu fructe bogate in vitamina C, in special citricele. Cariile dentare Sugarii si copiii mici care consuma lichide dulci, inainte de culcare sau frecvent pe parcursul zilei, sunt predispusi la aparitia cariilor dentare. Alimentele fermentabile, lipicioase determina scaderea pH-ului placii bacteriene si predispun la aparitia cariilor. Dar consumul lor, in combinatie cu alimentele bogate in proteine (branza, nucile, carnea), previne scaderea pH-ului si aparitia cariilor. Astfel, deserturile ar trebui consumate mai rar si incluse la sfarsitul mesei. Parintii trebuie sa constituie modele pentru copii, atat in ceea ce priveste obiceiurile alimentare, cat si igiena dentara.

Periuta de dinti ar trebui folosita zilnic, inca din perioada de sugar.

Alergiile alimentare

Aceste suferinte apar inca din copilarie, fiind mai frecvente in familiile cu istoric de alergii. Manifestarile alergiilor alimentare sunt initial digestive (varsaturi, edemul buzelor, diaree, scaune cu striuri de sange, tulburari in absorbtia alimentelor ce pot determina tulburari ale cresterii). Dintre manifestarile dermatologice, dermatita atopica sau urticaria sunt cele mai frecvente simptome.

Pot sa apara si manifestari respiratorii: respiratie suieratoare (wheezing), rinita, otita. Forma cea mai severa de alergie alimentara este socul anafilactic, ce se intalneste rar, dar poate determina decesul. De aceea, recunoasterea semnelor posibile ale unei alergii alimentare poate sa fie cruciala pentru un copil. Introducerea alimentelor alergene, precum albusul de ou, fructele de mare, capsunele, fragii, murele, laptele de vaca, nu este indicata inaintea varstei de 1 an. In concluzie, putem afirma ca a avea un copil este o mare bucurie, dar si o mare responsabilitate!

Dr. IONELIA SOCOLIUC (CHIRU)




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau