Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Afinul (Vaccinium myrtillus)

22-12-2014

Afinul este un arbust frecvent intalnit in zona alpina. Are o inaltime de pana la 60 cm, frunze ovale si alungite. Fructele sale se numesc bace, sunt negre-albastrui si au gust acrisor.

Afinul (Vaccinium myrtillus)


Descriere

Afinul este un arbust frecvent intalnit in zona alpina. Are o inaltime de pana la 60 cm, frunze ovale si alungite. Fructele sale se numesc bace, sunt negre-albastrui si au gust acrisor. In scop medicinal se utilizeaza atat frunzele, cat si fructele. Frunzele se recolteaza in timpul verii si se usuca la umbra, iar fructele se recolteaza la deplina lor maturitate, incepand din iulie pana la sfarsitul lunii august si se usuca la 60-70 grade C.

Principii active

Frunzele contin: taninuri si derivati flavonici, iar fructele contin taninuri, mirtilina A si B- care sunt raspunzatoare de coloratia lor cand ajung la maturitate, vitamina C, vitamine din complexul B, provitamina A, principii bacteriostatice. Fructele sunt benefice pentru vedere, usureaza adaptarea de la lumina la intuneric (datorita antocianozelor pe care le contin) si ajuta la dezvoltarea capacitatii vizuale.

Actiune farmacologica

Atat funzele cat si fructele au importante proprietati astringente si antiseptice, activitate hipoglicemianta.

Intrebuintari

Din frunze se prepara ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet, avand proprietatea de a scadea zaharul din sange ( actiunea se datoreaza mirtilinei).Pentru a creste eficacitatea ceaiului putem asocia frunzele de afin cu pastai de fasole si frunze de dud. Se consuma cate o ceasca de ceai inaintea fiecarei mese principale.

Datorita continutului de tanin, frunzele au si actiune astringenta, fiind folosite in tratamentul diareei, iar datorita arbutinei si hidrochinonei (au proprietati bacteriostatice) sunt folosite ca antiseptic urinar si usor diuretic. Se mai recomanda in guta si reumatism. Fructele de folosesc in combaterea tuturor formelor de diaree, ajutand la ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie intestinala. Se recomanda si in combaterea oxiurilor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau