Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ai alunițe? Trebuie să ți le monitorizezi

02-04-2019

Alunițele pot fi frumoase (de aceea se numesc și semne de frumusețe), ne individualizează, unele pot fi moștenite, altele apărute ca urmare a expunerii la soare fără protecție corectă. Însă pot fi și periculoase, deoarece pot conține celule modificate care evoluează în cancer de piele (melanom) cu un risc mare de deces dacă nu este diagnosticat și tratat corect la timp.

Ai alunițe? Trebuie să ți le monitorizezi


Însă, chiar dacă avem un număr mare de alunițe, deci și un risc crescut de melanom, trebuie să știm că există niște pași de urmat ca să prevenim această afecțiune, doar trebuie să ne adresăm unui medic dermatolog. 


Cu monitorizare atentă periodică și o protecție corectă a pielii față de ultraviolete, totul va fi bine.


Ce sunt alunițele?


Alunițele sunt numite și nevi melanocitari, unele sunt tipice, altele atipice (acestea având potențialul de risc). Cu unele ne naștem, altele apar în prima parte a vieții.  5% dintre alunițele cu diametru de peste 1 cm cu care se nasc copiii noștri se transformă în melanom. De aceea părinții este bine să discute cu un neonatolog și un dermatolog imediat după naștere în cazul copiilor cu astfel de nevi. 


Controalele ar trebui începute în copilărie sau adolescență și apoi medicul va stabili periodicitatea lor (la 3, 6 luni sau la 1 an).


De ce este necesar consultul dermatologic?


Chiar dacă avem alunițe care sunt tipice (simetrice), nu înseamnă că le lăsăm pur și simplu în pace. Un dermatolog le va contabiliza și cartografia, le va verifica individual pentru a stabili dacă vreunul dintre semnele noastre de frumusețe prezintă un risc. Există un algoritm de evaluare ABCDE pe care este bine să îl cunoaștem și noi deoarece suntem primii care vedem ce se modifică pe corpul nostru:


A - Asimetrie. Este cel mai important. O aluniță care nu este perfect rotundă sau ovală prezintă un risc, de aceea trebuie atent monitorizată și la orice modificare trebuie să discutați cu dermatologul.


B – Borders/ margini. Marginile neregulate indică potențial de modificare/ activitate.


C - Culoare. Orice aluniță care are mai mult de două culori observabile cu ochiul liber prezintă un risc.


D - Dimensiuni. Orice depășește 5mm trebuie verificat de dermatolog.


E vine de Evoluție. Orice modificare a formei, culorii, aspectului, dimensiunilor trebuie să ne ducă urgent la dermatolog.


 


Pe scurt, orice modificare sau senzație diferită (de exemplu, mâncărime) sau sângerare e un semnal de alarmă.


Dermatologul ne va face recomandări privind măsurile de fotoprotecție pe care trebuie să le luăm, inclusiv dacă să expunem sau nu anumite zone în care avem alunițe problematice. Pe piață, în special în farmacii, sunt prezente multe game de produse dermato-cosmetice care oferă protecție solară, însă trebuie să alegem ce este mai potrivit pentru noi, tipul de piele și stilul de viață.


Când este mai bine să ne adresăm medicului? 


Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dacă suntem părinți, să ne ducem copiii cât mai devreme și apoi să îi urmărim. Dacă deja suntem adulți, niciodată nu e prea devreme să luăm măsuri de prevenție, nu? Dar există anumite perioade ale anului când este mai potrivit să mergem la dermatolog - toamna, iarna și primăvara, asta dacă nu avem unul dintre simptomele considerate urgente enumerate mai sus în algoritmul ABCDE. De ce? După ce ne inventariază alunițele (cartografiere digitală), dermatologul le analizează microscopic (dermatoscopie) și poate decide ca să efectueze excizia și biopsia celor atipice. Cartografierea este necesară deoarece ne oferă posibilitatea să știm ce se întâmplă în timp cu alunițele, dacă se modifică, cât de repede, dacă apar altele noi.


Iar excizarea preventivă a alunițelor este de preferat să fie făcută în perioade când nu este foarte cald sau nu suntem expuși la soare. Vindecarea va fi mai rapidă și mai puțin problematică. Așadar, să profităm de începutul primăverii și să ne pregătim pentru expunerea la soare din timp. Este momentul unei vizite la dermatolog!Comentarii

Lasa-ne comentariul tau