Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ai diabet și rămâi însărcinată. Ce faci?

02-04-2019

Există două tipuri – diabetul gestațional, adică cel care se declanșează în timpul sarcinii (1-3% dintre gravide) și dispare după naștere și cazul diabetului de tip 1 sau 2. În continuare vom discuta cel de-al doilea caz, al femeilor care au deja diabet de tip 1 sau 2 și totuși rămân însărcinate. Spun totuși deoarece diabetul și complicațiile sale sunt printre cauzele obținerii dificile a unei sarcini sau cauza avortului spontan; mai mult, diabetul crește morbiditatea și mortalitatea mamei și a fătului.

Ai diabet și rămâi însărcinată. Ce faci?


Sarcina este o mare încercare pentru întregul organism, inclusiv al organismului sănătos. De aceea, în cazul gravidelor cu diabet, situația se complică și boala se agravează, iar medicii acordă o atenție sporită femeii în cauză.

Monitorizarea glicemiei este mult mai strictă, recomandările nutriționale trebuie respectate ca atare, fără excepție. Medicii preferă să prescrie insulina în ambele tipuri de diabet deoarece nu traversează placenta (deci nu afectează fătul) și conferă un control mai bun al glicemiei viitoarei mame. Așadar, dacă ai diabet de tip 2 și medicul îți spune că treci pe insulină, nu te speria! Este o măsură de siguranță pentru controlul mai bun al bolii.

Însă acum există și hipoglicemiante orale cu profil de siguranță pentru a fi administrate în timpul sarcinii. Din păcate, gravidele cu diabet de tip 1 au cel mai mare risc, deoarece pot face episoade de hipoglicemie. Din această cauză, orice femeie însărcinată care are diabet trebuie să aibă și o trusă de măsurarea glicemiei pe care să o folosească de mai multe ori pe zi, în funcție de recomandările medicului. Monitorizarea atentă a fluctuației glicemiei va oferi informații importante echipei medicale și posibilitatea ajustării corecte a tratamentului astfel încât sănătatea mamei și a copilului să nu fie puse în pericol. Riscul unei nașteri premature este mai ridicat în cazul mamelor cu funcția renală afectată.

Dar există și câteva vești bune. Anumite complicații ale diabetului (precum retinopatia, neuropatia sau nefropatia diabetică) nu se vor manifesta mai neplăcut și nici agrava din cauza sarcinii.

Însă este bine să cunoști că există riscuri atât pentru tine, cât și pentru copil. Nou-născuții au risc de detresă respiratorie (una dintre primele cauze de deces la nou-născuți), dar și de hipoglicemie, hipocalcemie, hiperbilirubinemie. Iar dacă diabetul nu este bine controlat în primele 10 săptămâni de sarcină, atunci crește riscul de malformații congenitale majore la făt.

Femeile însărcinate care au retinopatie trebuie monitorizate în fiecare trimestru de sarcină pentru a stabili evoluția complicațiilor. În cazul celor cu retinopatie proliferativă în trimestrul I, oftalmologul va efectua fotocoagularea ca să împiedice deteriorarea progresivă și deci, pierderea vederii.

Cele cu afecțiuni cardio-vasculare vor face investigații suplimentare deoarece sarcina forțează și sistemul cardio-vascular sănătos, darmite unul deja bolnav. În această perioadă volumul de sânge crește cu cca 30-50 și cu un plus de 20% la fiecare contracție din timpul nașterii. În Statele Unite ale Americii 10% din decesele maternale în timpul sarcinii sunt cauzate de afecțiuni cardiace. Sarcina chiar este contraindicată în anumite afecțiuni ale inimii, deoarece agravează orice boală legată de funcționarea inimii

Deoarece este o afecțiune sistemică serioasă, echipa medicală multidisciplinară va include pe lângă medicul endocrinolog, medicul de familie, neurolog, oftalmolog, nutriționist, nefrolog, obstetricianul și medicul pediatru. Sunt controlate toate detaliile nașterii, inclusiv data nașterii care va depinde de starea de sănătate a fătului și a mamei. Rolul mamei și al familiei ei este foarte important în toată această perioadă. Mama are nevoie de sprijin ca să poată să își facă singură testele de glicemie, să își administreze corect tratamentul, să respecte regimul alimentar.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau