Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ai tiroidita cronică autoimună? Iată ce trebuie să știi

28-12-2018

Tiroidita cronică sau autoimună sau Hashimoto este inflamația tiroidei cauzată de sistemul imun care atacă (și distruge în timp) glanda tiroidă. Sistemul imunitar secretă auto-anticorpi care atacă tiroperoxidaza, o enzimă esențială în sinteza hormonilor tiroidieni. Din această cauză, tiroida nu mai funcționează corect și nu mai produce cantitatea necesară de hormon tiroidian.

Ai tiroidita cronică autoimună? Iată ce trebuie să știi


Fără monitorizare și substituție hormonală, această afecțiune evoluează și cauzează în timp hipotiroidism, o complicație care trebuie tratată corect sau va avea consecințe grave asupra organismului.

Tiroidita autoimună este o afecțiune care se poate moșteni și care afectează mai mult femeile decât bărbații (fiind diagnosticată cu precădere la femeile între 30 și 50 de ani). În anumite cazuri este asociată și cu alte afecțiuni autoimune și crește riscul de a dezvolta boala dacă ai astfel de boli (lupus, artrită reumatoidă, boala celiacă, diabet de tip 1, anemie pernicioasă – anemie cauzată de deficiența de vitamina B12). De aceea trebuie serios investigată și eliminate alte cauze, afecțiuni asociate și complicații.

Poate să apară la anumite femei după naștere – tiroidita postpartum. Funcția tiroidiană, de obicei, își revine la normal la 12-18 luni după declanșarea simptomelor. Dar dacă ai sau ai avut tiroidită postpartum, atunci ai un risc crescut de a face (permanent) hipotiroidism.

În cazuri rare, tiroidita autoimună poate fi legată de alte probleme hormonale cauzate de sistemul imunitar. De exemplu, poate să apară în diabetul de tipul 1 sau probleme ale glandelor suprarenale (sindromul poliglandular autoimun tip 2). Foarte rar (mai ales în cazul copiilor) este diagnosticat sindromul poliglandular autoimun tip 1, când apare tiroidita cronică alături de:

- Disfuncții ale suprarenalelor

- Infecții fungice ale gurii și unghiilor

- Activitate sub parametri a glandei paratiroide.

Care sunt simptomele

Persoanele cu tiroidită Hashimoto au unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

- Constipație

- Dificultăți de concentrare și de gândi

- Piele / tegumente uscate

- Căderea părului

- Gușă (poate fi primul simptom)

- Intoleranță la frig

- Creșteri moderate în greutate

- Menstruații mai abundente sau neregulate

- Micșorarea glandei tiroide (în stadiile avansate)

Ce e de făcut

Uneori tiroidita evoluează lent și silențios, ani de zile, până să fie diagnosticată, deoarece simptomele ei nu sunt specifice și exclusive. Diagnosticul se pune doar după evaluarea funcției tiroidiene prin analize de sânge specifice (hormoni tiroidieni, TSH, auto-anticorpii anti-TPO) și ecografie tiroidiană și după excluderea asocierii cu alte afecțiuni.

În funcție de rezultatul analizelor, medicul endocrinolog stabilește necesitatea administrării de hormoni tiroidieni de substituție (levotiroxină). Rar, poate fi recomandată intervenția chirurgicală.

După stabilirea diagnosticului, evoluția tiroiditei va trebui monitorizată, iar dozajul hormonal periodic ajustat în funcție de valorile analizelor. Deși mică, tiroida este o glandă foarte importantă care contribuie la buna funcționarea sistemelor din organism.

Fiind o boală cronică progresivă, tiroidita autoimună poate evolua în hipotiroidism.

Hipotiroidismul poate cauza probleme de fertilitate, infertilitate sau complicații în timpul sarcinii (inclusiv avort, preeclampsie, placenta abruptio). Circa 50% din femeile cu hipotiroidism cauzat de Hashimoto au dificultăți în obținerea unei sarcini. Din cauza nivelului scăzut de hormoni tiroidieni în sarcină, creierul și sistemul nervos ale fătului sunt afectate, iar acesta se poate naște cu probleme.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau