Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alaptarea: beneficii in preventia diabetului zaharat

14-03-2018

Diabetul gestational afecteaza pana la 10% din femei si este asociat cu un risc de 7 ori mai mare de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Mai multe studii au evaluat efectele alaptarii materne in ameliorarea echilibrului si metabolismului glucidic si lipidic si in cresterea sensibilitatii la insulina. Rolul alaptarii in preventia diabetului zaharat de tip 2 ramane insa controversat, intrucat studiile realizate au adus rezultate contradictorii.

Alaptarea: beneficii in preventia diabetului zaharat


Studiul SWIFT (Study of Women, infant feeding and Type 2 Diabetes after Gestational Diabetes Mellitus) a evaluat efectele alaptarii materne asupra incidentei diagnosticarii unui diabet zaharat tip 2 la mama la 2 ani dupa nastere.

Studiul a fost unul prospectiv care a urmarit femeile care au nascut intre anii 2008-2011 intr-un centru medical din Carolina de Nord si care aveau diabet gestational descoperit incepand din saptamana 35 de sarcina. Aceste femei au beneficiat de un test de toleranta la glucoza in cele 2 luni de dupa nastere si urmarite in consultatie lunar, pentru evaluarea alimentatiei nou- nascutului (alaptat la san sau lapte artificial). Testul de toleranta orala la glucoza a fost repetat la un an si la doi ani dupa nastere. Participantele la studiu au fost impartite in mai multe grupuri in functie de tipul de alaptare intre saptamanile a 6-a si a 9-a post nastere : alaptat la san exclusiv ; alaptare mixta cu lapte matern majoritar ; alaptare mixta cu lapte artificial majoritar versus grupul cu alaptare exclusiva cu lapte artificial sau care au alaptat la san mai putin de 3 saptamani dupa nastere.

In studiu au fost incluse 1035 de femei cu diabet gestational. Din acestea 1010 au continuat studiu neavand diabet zaharat de tip 2 in post-partum.

Studiul a aratat ca incidenta diabetului  zaharat a fost invers proportional cu importanta alaptarii materne fiind de 2 ori mai mare la mamele care au alaptat nou-nascutii exclusiv cu lapte artificial. Femeile care au dezvoltat diabet zaharat tip 2 aveau marea majoritate factori predispozanti (supraponderalitate), au necesitat insulinoterapie pentru tratarea diabetului gestational, au avut mai frecvent nevoie de cezariana si au prezentat complicatii medicale in timpul sarcinii.

Durata alaptarii la san este si ea fundamenala, studiul aratand ca riscul de a face diabet zaharat de tipa doi este de 0,55 daca durata alaptarii la san este de sub 5 luni si de 0,43 daca durata alaptarii la san depaseste 10 luni.

Efectele benefice ala alaptarii materne sunt legate atat de cresterea consumului energetic global si de mobilizarea rezervelor de grasime ale mamei cat mai ales datorita efectelor prolactinei (hormon crescut in sange in perioada alaptarii) care amelioreaza functia celulelor beta pancreatice si insulinosensibilitatea, mobilizeaza grasimile din stocurile de tesut adipos si inhiba elberarea de citokine si adipokine, avand un rol antiinflamator.

Studiul SWIFT a aratat rolul important al alaptarii materne in protectia impotriva dezvoltarii diabetului zaharat la mamele cu diabet gestational ; studiul are avantajele numarului mare de participant de etnii variate si a dovedit astfel ca alaptatul la san este un factor protector si modulator al insulinosensibilitatii, independent de factorii socio-demografici, de stilul de viata al mamei, de statutul matern prenatal. Astfel strategia de preventie a diabetului zaharat de tip 2 la femeia care a avut un diabet gestational incepe printr-o optimizare a alaptarii materne ; modificarile dietetice si de activitate fizica se impun mai tarziu, la finalizarea perioadei de alaptare, care este de dorit sa fie cat mai lunga.

Intr-un alt studiu (CARDIA), publicat in ianuarie 2018 in revista americana JAMA Internal Medicine, s-au administrat chestionare  la peste 1200 de femei intre 18-30 ani, care nu aveau diabet in momentul intrarii in studiu si care au fost urmarite timp de 30 de ani in ceea ce priveste numarul si tipul de nasteri si tipul si durata alaptarii. Si acest studiu a confirmat relatia invers proportionala intre durata alaptarii la san si incidenta diabetului zaharat de tip 2.

Studiile au aratat ca alaptarea materna a fost subestimata ca strategie potentiala in preventia precoce a bolilor metabolice la femei in perioada fertila, alaptarea oferind beneficii in privinta sanatatii pe termen lung.

In plus alaptarea materna exclusiva sau predominanta aduce beneficii si nou-nascutului asigurand imunitate, expunere la antigene alimentare o mai buna rezistenta la infectii si la alergii, preventia obezitatii neo-natale cat si o dezvoltare psiho-motorie precoce datorita continutului bogat in acizi omega 3 si omega 6.Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau