Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Albirea dintilor: implicatiile pe termen lung

26-07-2016

Dintii albi si frumosi indica o stare de sanatate buna si aici vorbim despre perceptia sociala a zambetului. Un zambet larg si armonios genereaza oamenilor din jur o imagine de deschidere, optimism, comunicare si, de ce nu, inteligenta.

Albirea dintilor: implicatiile pe termen lung


Paradoxal, mai in voga este albirea dentara decat restaurarea dintilor cariati, a dintilor lipsa sau tratarea unei parodontoze, iar lumea vorbeste mai mult despre albire decat despre preventie dentara. Sunt multe  metode de albire , diferentiate dupa substantele folosite, care sunt pe baza de peroxid de hidrogen de diverse concentratii. De asemenea, exista metode naturiste, practicate de bunicile noastre, pentru mentinerea starii de sanatate dentara si gingivala si care produc si o albire a dintilor: masajul simplu al dintilor si gingiei cu bicarbonat, zeama de lamaie sau ulei de cocos. Ca specialist, le recomand – singura problema este faptul ca ne dorim cu totii ceva rapid, care sa actioneze imediat si sa fie vizibil - de aceea eu practic chirurgia orala!

In clinica dentara, albirea se face cu 2 tipuri de aparate, ce actioneaza printr-o substanta aplicata pe dinti intr-o gutiera, un gen de mulaj dentar. Aparatele folosite sunt specializate pentru albire. Albirea cu laser este mai biologica, deoarece peroxidul din substantele folosite este de concentratie mai redusa.

O albire similara se poate realiza si acasa, cu kit-uri special cumparate de la farmacie, dar necesita un contact cu dantura pentru mai multe ore, ele folosindu-se pe timpul noptii.

De asemenea, exista paste de dinti cu efect de albire. Efectul nu este imediat, dar si acestea sunt mai blande cu smaltul dintilor si gingia din jur.

Albirea se poate face incepand din adolescenta, cand dentitia definitiva a terminat de erupt si conformatia oaselor faciale s-a stabilizat. Dintii trebuie sa atinga un anume grad de maturare, smaltul este consolidat si puternic, iar linia gingivala este bine precizata deja in aceasta etapa. Procedura se poate face pana la orice varsta.

Rezultatele sunt, deseori, spectaculoase si se remarca o diferenta semnificativa de nuanta de la prima procedura, prin urmare, pacientii sunt multumiti. Procesul implica proceduri repetate la un interval de timp si o dieta cu cantitati reduse de cafea si alimente colorate.

In timp, albirea afecteaza smaltul dintilor, mai ales la zona de intalnire cu gingia, care se numeste gatul dintelui sau colet. Aici smaltul se subtiaza si se continua spre radacina dintelui cu un alt strat, dentina, care nu este atat de dur. De aceea, sunt destul de frecvente leziunile la coletul dintelui, la ceva timp dupa albiri succesive.

Avand in vedere toate aceste aspecte, pentru albirea danturii recomand o pasta de dinti cu efect de albire si metodele naturiste (coroborate cu mentinerea impecabila a sanatatii dentare prin vizite periodice la dentist ) la fiecare 6 luni, detartraj si periaj profesionist, o radiografie panoramica la fiecare an si remedierea imediata a celor mai mici leziuni aparute, care altminteri nu sunt observate de pacienti, ci numai de doctor, pentru ca nu dor. In egala masura, la nivelul mucoasei orale/gingiei sunt foarte multe leziuni virale sau precancerigene, de care nu suntem constienti in momentul aparitiei lor. Asadar, cuvantul de ordine este preventie!

DR. LORELEI NASSAR

D.M.D., M.D.

Clinica 24/7 Dental

Tel: +40747.538.288  Comentarii

Lasa-ne comentariul tau