Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alcoolismul poate fi combatut prin dieta

22-09-2015

Adultii din Romania consuma, in medie, peste 18,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana este in jur de 15 litri, potrivit unor statistici ale Asociatiei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomanilor (ALIAT). De asemenea, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) peste 2 milioane de romani beau alcool in mod regulat, iar 70% din cazurile de violenta in familie si aproape jumatate din cazurile de crima sunt cauzate de bautura. Persoanele care consuma alcool in cantitati mari, cu regularitate, se confrunta cu simptome precum greata, insomnie, perturbarea digestiei, afectiuni ale stomacului (gastrita, hiperaciditate, hemoragii digestive), ale ficatului (ciroza, icter), dar si cu insomnii, amorteli, furnicaturi, depresii, lipsa poftei de mancare, dementa, varice esofagiene, scaderea imunitatii, pancreatita, tumori, accident vascular, infertilitate si anxietate.

Alcoolismul poate fi combatut prin dieta


Adultii din Romania consuma, in medie, peste 18,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana este in jur de 15 litri, potrivit unor statistici ale Asociatiei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomanilor (ALIAT). De asemenea, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) peste 2 milioane de romani beau alcool in mod regulat, iar 70% din cazurile de violenta in familie si aproape jumatate din cazurile de crima sunt cauzate de bautura. Expertii internationali de la OMS mai atrag atentia ca abuzul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc. In Romania, aproximativ 100 de persoane mor anual, in medie, din cauza bauturii.

Persoanele care consuma alcool in cantitati mari, cu regularitate, se confrunta cu simptome precum greata, insomnie, perturbarea digestiei, afectiuni ale stomacului (gastrita, hiperaciditate, hemoragii digestive), ale ficatului (ciroza, icter), dar si cu insomnii, amorteli, furnicaturi, depresii, lipsa poftei de mancare, dementa, varice esofagiene, scaderea imunitatii, pancreatita, tumori, accident vascular, infertilitate si anxietate. De asemenea, consumul de alcool contribuie la aparitia unui strat de celule adipoase in jurul inimii si a vaselor de sange, fapt ce creste considerabil riscul unor afectiuni cardiovasculare grave, precum coronaropatiile, cardiomiopatiile si cardiopatia ischiemica.

In plus, alcoolismul poate cauza deficienta de absorbtie a vitaminelor – in special a celor din complexul B, ceea ce are impact asupra sistemului nervos – dar si a mineralelor, cu precadere a nivelului calciului, magneziului, zincului si fosforului din organism.

Trebuie identificate cauzele

Motivele pentru care o persoana incepe sa bea din ce in ce mai des si din ce in ce mai mult tin mai ales de factorii psihologici: stres si presiune crescuta la locul de munca sau in viata personala, pierderea unei persoane apropiate, depresii, fobii, nesiguranta de sine, incapacitatea de a gestiona problemele cu care se confrunta in viata de zi cu zi si chiar incercarea de a fugi de responsabilitati. Deseori, consumul ocazional de alcool, la anumite evenimente sociale, devine tot mai frecvent si ajunge sa se permanentizeze, persoana in cauza devenind alcoolica, deoarece alcoolul poate provoca foarte repede dependenta.

Din pacate, renuntatea la acest viciu este, in general, ca si in cazul fumatului, cu atat mai dificila cu cat impactul psihologic este mai mare.

Pentru a renunta la acest obicei nociv este nevoie de multa vointa, rabdare si perseverenta, dar si de ajutor din exterior, de la persoanele apropiate sau de la specialisti.

Este bine sa se solicite ajutor specializat

In primul rand, este indicat sa se inceapa o dieta de cel putin 14 zile, bazata doar pe alimente naturale, neprocesate – sucuri de fructe proaspat preparate, salate fara adaosuri supe de legume si verdeata facute la blender. Aceasta cura va ajuta organismul sa elimine toxinele acumulate si va actiona in mod benefic si asupra psihicului.

Sucul de telina diluat este un foarte bun remediu impotriva alcoolismului daca este consumat zilnic, timp de cel putin doua saptamani. La fel sunt si strugurii, deosebit de indicati deoarece acest fruct contine multe zaharuri care suprima pofta de alcool. De asemenea, castravetii sunt foarte buni, la fel si orice alte fructe si legume zemoase.

Ceaiurile de plante amare precum armurariul, pedicuta, papadia, cicoarea, gentiana si tintaura sunt si ele binevenite. De altfel, acestea se regasesc si in unele produse antialcool din comert. Ele au actiune hepatoprotectoare si hepatoregeneratoare si este bine sa fie consumate de mai multe ori pe zi in timpul perioadei in care organismul este dezobisnuit de alcool. Si ceaiul de cimbrisor poate fi de ajutor deoarece este un bun purificator al corpului. Acesta este bine sa fie proaspat preparat si baut de trei-patru ori pe zi.

Dieta se continua cu o alimentatie privata de prajeli, grasimi, produse de patiserie, sucuri carbogazoase si mezeluri. Mancarea trebuie sa fie proaspat gatita in fiecare zi, fara aditivi alimentari. Astfel, ficatul se va regenera si treptat va disparea nevoia presanta de a bea alcool.

In cazul in care consumul de bauturi alcoolice este determinat de probleme emotionale, este esential ajutorul unui psihoterapeut si eliminarea cauzelor. De asemenea, ajutorul medicului, prin prescrierea unor medicamente ce sustin tratamentul antialcoolic,  poate fi deosebit de important.



 



Comentarii

Lasa-ne comentariul tau