Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alergia - o boala a tuturor

04-12-2014

Pentru multi dintre noi primavara tarzie apoi vara sunt insotie de senzatii neplacute cum sunt nasul infundat guturai eruptii rosii pe piele prurit difuz crize de tuse sau de greutate in respiratie etc. Acestea pot fi manifestari ale alergiei la diferite substante din aer din mancare din medicamente.

Alergia - o boala a tuturor


Pentru multi dintre noi primavara tarzie, apoi vara sunt insotie de senzatii neplacute cum sunt nasul infundat, guturai, eruptii rosii pe piele, prurit difuz, crize de tuse sau de greutate in respiratie etc. Acestea pot fi manifestari ale alergiei la diferite substante din aer, din mancare, din medicamente.

Alergia este o reactie particulara a unor oameni la substante care in mod normal sunt inofensive si bine tolerate de majoritatea oamenilor. Aceasta sensibilitate explica reactiile anormale ale unor oameni la polenul florilor, la parul animalelor de casa, la praful din casele vechi, la unele alimente cum sunt capsunile, ciocolata, frisca etc, la unele medicamente (aspirina, penicilina, substante de contrast pe baza de iod), chiar la frig sau la expunerea la soare, stimuli care poarta numele de alergeni.

Aceste reactii se impart in functie de zona afectata in: rinite alergice, astm alergic, urticarie si angioedem, dermatita atopica, conjunctivita alergica, reactia anafilactica.

Rinita alergica se poate manifesta prin stranut, rinoree, dificultati in respiratie aparute cand persoana traverseaza o zona cu aer incarcat de polenul diferitelor plante, sau cand viziteaza o casa de tara in care aerul are o cantitate importanta de acarieni( mici organisme responsabile de alergia la praf), sau intra in contact cu animale de casa ( caini, pisici).

Netratata si daca se mentine o perioada mai lunga de timp, inclusiv la expunerea la cantitati mici de alergen aceasta afectiune se poate complica, ducand in final la aparitia astmului.

Astmul alergic este o boala care afecteaza mai ales persoanele de varste tinere si se manifesta dupa expunerea la substanta alergena prin crize de dificultate in respiratie cel mai frecvent, chiar si doar prin accese de tuse seaca in faza de inceput a bolii.

Urticaria este numele eruptiei de papule rosii si pruriginoase care apar mai frecvent dupa ce persoana predispusa mananca un anumit aliment (capsuni, frisca, smantana, mustar, galbenus de oua etc) si de obicei e doar inestetica, mai rar complicandu-se cu angioedem sau soc anafilactic.

Dermatita atopica afecteaza pielea, dar pe langa pruritul generalizat se insoteste de eczema de obicei la locul de contact. Angioedemul este o manifestare alergica ce se caracterizeaza de tumefierea diferitelor mucoase si poate pune in pericol viata prin asfixiere daca afecteaza mucoasa ce acopera epiglota.

Rectia anafilactica este cea mai grava manifestare alergica, apare frecvent la administrarea intravenoasa a unei cantitati mari din medicamentul la care persoana este alergica. Se manifesta prin stare generala alterata, hipotensiune, tahicardie si diferite manifestari alergice din ciclul celor descrise mai sus. In cazul aparitiei acestor manifestari este indicat sa mergeti de urgenta la medic deoarece viata dumneavoastra este amenintata.

Dr. Buzila Simona
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau