Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alergiile de primavara-vara - afectiuni frecvente -

04-12-2014

Reactiile alergice reprezinta reactii anormale ale sistemului imun fata de substante ambientale inofensive, rezultand in simptome suparatoare si uneori debilitante la indivizii afectati. Estimarile actuale apreciaza ca aproximativ 25% din populatia globului sufera de o afectiune alergica si se prognozeaza ca pana la jumatatea secolului, 50% din populatia globului va suferi de o forma de alergie conform WAO (organizatia mondiala de alergologie).

Alergiile de primavara-vara - afectiuni frecvente -


Reactiile alergice reprezinta reactii anormale ale sistemului imun fata de substante ambientale inofensive, rezultand in simptome suparatoare si uneori debilitante la indivizii afectati. Estimarile actuale apreciaza ca aproximativ 25% din populatia globului sufera de o afectiune alergica si se prognozeaza ca pana la jumatatea secolului, 50% din populatia globului va suferi de o forma de alergie conform WAO (organizatia mondiala de alergologie).

Substantele responsabile de reactii se numesc alergene si sunt clasificate in alergene sezoniere si perene. Alergenele sezoniere (prezente in aerul atmosferic in lunile de primavara si vara) sunt reprezentate de polenuri si fungi, iar alergenele perene (care sunt prezente pe tot parcursul anului in special in interiorul cladirilor) sunt reprezentate de epiteliile de animale (caini, pisici, alte animale cu blana), acarieni din praful de casa, gindaci de bucatarie si mucegaiuri. Principalele alergene responsabile pentru manifestarile alergice din lunile de primavara-vara sunt polenurile.

Dintre polenuri cele responsabile pentru alergii sunt cele ale plantelor anemofile (plante care sunt polenizate cu ajutorul vantului). Grauncioarele de polen ale acestor plante au dimensiuni foarte mici, sunt produse in cantitate mare si sunt usor aeropurtate la distante mari. Polenurile plantelor entomofile (plante cu flori viu colorate polenizate de insecte) sunt mai grele si mai mari si au o importanta extrem de redusa in simptomatologie.

Sezoanele de polenizare difera in functie de tipul de plante implicate. Principalele sezoane polenice in Romania sunt: februarie-mai sezonul polenului de arbori si arbusti (alun, arin, mesteacan, fag, stejar, frasin, salcie, plop, lemn cainesc); mai-iulie sezonul polenului de graminee salbatice (golomat, iar ba de gazon, paius rosu, secara, timoftica, iarba cailor, vitelar, ovascior) si graminee de cultura (grau, ovaz, orz); iulie-septembrie sezonul polenului de buruieni (macris, pelin, patlagina in gusta, iarba parloagelor, urzica).

Trebuie mentionat ca, in ultimii ani, datorita fenomenului de incalzire, globala perioadele de polenizare pot dura mai mult decat cele cunoscute clasic. Ca si amanunt, pacientii care se plang de diferite simptome a lergice pe perioada zborului pufului de plop sunt, de fapt, sensibilizati la polenul de graminee care isi au sezonul de polenizare in aceeasi perioada. Principalele manifestari ale alergiilor de primavara sunt: rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica si astmul alergic. Simptomele sugestive pentru fiecare dintre afectiuni sunt dupa cum urmeaza: rinoree apoasa (scurgeri apoase din nas), prurit nazal (mancarime de nas), stranuturi in salve, obstructie nazala (senzatie de nas infundat) sugestive pentru rinita alergica; prurit ocular (mancarime la ochi), lacrimare, eritem/hiperemie conjunctivala (ochi rosu), edem conjunctival (pleoape umflate) sugestive pentru conjunctivita aler gica; dispnee (senzatie de sufocare), tuse seaca, wheezing (respiratie suieratoare), senzatie de constrictie toracica sugestive pen tru astm alergic, o parte dintre pacienti pot acuza diminuarea sau lipsa mirosului (hiposmie/anosmie), mancarime in cerul gurii (prurit palatinal) si la nivelul urechii, durere de cap (cefalee).

Diagnosticarea acestui tip de afectiuni este realizata de catre medicul specialist alergolog in ambulatoriul de specialitate sau in spital. Primul pas il reprezinta vizita la medicul de familie pentru evaluarea primara a pacientului si evaluarea oportunitatii trimiterii la medicul specialist.

Examenul de specialitate consta in ancheta alergologica (determinarea din istoricul bolnavului a potentiatelor alergene implicate), testarea cu tanata alergologica prick cu diverse extracte alergenice (Halcis, Stallergenes), teste in vitro pentru determinarea IgE specific atunci cand, din varii cauze, testarea cutanata alergologica nu este fezabila si, in functie de localizarea specifica, examen de specialitate ORL, oftalmologic si spirometrie. Tratamentul afectiunilor alergice datorate sensibilizarii la polenuri implica doua componente: una nefarmacologica si una farmacologica.

Principalele masuri nefarmacologice sunt reprezentate de evitarea activitatilor in exterior in timpul sezonului de polenizare, evitarea zonelor cu concentratii mari de polen (iesirile la iarba verde sau la padure), inchiderea ferestrelor locuintei sau geamurilor de la masina ziua, in timpul sezonului polenic, aerisirea locuintelor seara sau noptea cand miscarile curentilor de aer sunt reduse sau absente, uscarea rufelor in interiorul locuintei.

Tratamentul farmacologic este adaptat in functie de tipul de afectiune: Tratamentul rinitei alergice cuprinde antihistaminice orale sau topice, corticosteroizi intranazal, antileucotriene si imunoterapie specifica. Ordinea pasilor de tratament este urmatoarea:

1. Evitarea alergenului;

2. Farmacoterapie;

3. Imunoterapie.


In tratamentul conjunctivitei alergice exista urmatorii pasi: evitarea alergenului specific, antihista minice orale, medicatie oculara topica cu actiune duala, terapie combinata cu cele doua tipuri de tratamente amintite anterior, imunoterapie. Tratamentul astmului este bazat pe atingerea nivelurilor de control si pe pasi de tratament si include educatie astmatica, controlul mediului ambiant, antileukotriene, dispozitive inhalatorii cu sub stante antiinflamatoare si bronhodilatatoare, teofilina cu eliberare sustinuta.

Farm. specialist ALINA BERGHI
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau