Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Alergiile sezoniere

26-05-2016

Primavara si vara, tot mai multe persoane se plang ca incep sa stranute, le curge nasul, au ochii rosii, inlacrimati sau isi simt gatul infl amat si prezinta o ragusela accentuata. Desi este posibil sa crezi ca ai racit, problema ta este deseori o alergie.

Alergiile sezoniere


Alergia este un cumul de simptome si de reactii organice, care rezulta in urma unei reactivitati anormale fata de una sau mai multe substante straine organismului, numite alergeni. Alergiile pot afecta atat adultii, cat si copiii. Sunt studii care arata ca sensibilitatea la alergeni poate sa fi ereditara.

Simptome

Stranutul, ochii iritati si rosii, congestia nazala, pruritul sunt principalele simptome ale rinitei alergice sau ale altor alergii. Aceste simptome iti arata ca sistemul imunitar reactioneaza exagerat la contactul cu anumite substante  care in mod  normal  nu sunt daunatoare, cum ar fi polenul, praful, parul de animale sau mucegaiul.

De cele mai  multe ori, sistemul imunitar  ignora acesti  factori si se concentreaza pe protectia ta  impotriva virusurilor si bacteriilor. Insa, atunci cand o persoana are o alergie, sistemul imunitar nu poate deosebi substantele  inofensive de cele cu adevarat periculoase (bacterii, virusi).

Alergenii pot patrunde in organism odata cu  hrana pe care o ingeram, aerul pe care il inspiram, daca ne inteapa vreo insecta sau la simplul contact cu pielea.

Cauze

Alergiile sezoniere sunt adeseori provocate de polen. In literatura de specialitate se disting  3 tipuri de alergii sezoniere:

Alergiile de primavara - cauzate de polenul pomilor  si arbustilor. Acestea debuteaza la jumatatea lui martie si  se sfarsesc in iunie.

Alergiile de vara – cauzate de polenul gramineelor (gazon, fan, porumb).

Alergiile de la sfartitul  verii – cauzate de polenul erbaceelor.

Alergiile pot provoca dereglari si modificarii interne, precum vasodilatarea vaselor de sange, spasme musculare, cresterea productiei de mucus  bronsic, dificultati de respiratie, tulburari intestinale,  diaree.

Efecte

Locale – manifestate prin urticarie, pete rosii pe piele, cresterea secretiei bronsice;

Generale – scaderea tensiunii arteriale, difi cultati de respiratie;

Generalizate – soc  anafilactic. Acesta reprezinta o reactie alergica severa a organismului, care apare la cateva minute dupa intrarea  in contact cu o substanta alergena. Atentie!! Daca nu se actioneaza in timp util, socul anafilatic poate pune in pericol viata persoanei  afectate, de aceea  trebuie sa suni de urgenta la 112! Medicii  le recomanda persoanelor cu antecedente de alergii sa aiba mereu  asupra lor autoinjectoare cu epinefrina, pentru a putea actiona iute in cazul unui soc anafilactic.

Diagnosticul alergiei si identificarea alergenului care cauzeaza  reactia alergica este difi cila, necesitand  identificarea anticorpilor, imunoglobulinele E (IgE) specifice, prin diverse metode. Medicul alergolog  iti va efectua teste  alergologice fie cutanat (tehnica prick), fie prin  recoltare de sange si tehnici specifi ce de laborator.

Tot specialistul iti va recomanda un tratament adecvat.

Solutii naturale

Exista cateva solutii naturale, care te pot ajuta sa reduci simptomele alergice. Iata ce remedii  iti pot fi de folos:

Fagurii de miere. Mesteca de sase ori pe zi cate o bucatica de fagure, timp de 20 de minute. Cura trebuie tinuta trei saptamani. Si mierea produsa de albinele locale poate contribui la desensibilizarea sistemului  imunitar la polenul local. De aceea, poti  manca  miere de 2 ori pe zi, insa este bine sa incepi aceasta cura cu 2 luni inainte de sezonul rinitei alergice.Si  otetul de mere este bun  impotriva alergiei. Trebuie sa bei dimineata o lingurita de otet diluata intr-o jumatate de cana cu apa. Totodata, cura cu ulei de chimen negru actioneaza pe termen  lung  impotriva alergiei la polen.   Comentarii

Lasa-ne comentariul tau