Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Algocalminul se va lua doar cu reteta

04-12-2014

In curand va intra in vigoare interdictia comercializarii fara reteta, a tuturor medicamentelor ce contin metamizol, principala substanta activa din multe analgezice simple si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Preparatul de gen, cu notorietatea cea mai mare printre romani este Algocalminul, folosit de multi, cu un entuziasm periculos pentru efectele de calmare a durerii si de scadere a febrei, iar de unii chiar ca panaceu.

Algocalminul se va lua doar cu reteta


In curand va intra in vigoare interdictia comercializarii fara reteta, a tuturor medicamentelor ce contin metamizol, principala substanta activa din multe analgezice simple si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Preparatul de gen, cu notorietatea cea mai mare printre romani este Algocalminul, folosit de multi, cu un entuziasm periculos pentru efectele de calmare a durerii si de scadere a febrei, iar de unii chiar ca panaceu. Fara dubiu, este realmente ingrijorator numarul concetatenilor care isi administreaza produse farmaceutice din proprie initiativa, fara a fi facut in prealabil un consult de specialitate si fara a avea prescriptie de la medic, nu rareori in doze complet irationale si/sau pentru perioade exagerate. In fruntea listei se afla antalgicele; dintre acestea cel care are, inca, in randul populatiei statutul de [i]"medicament uzual"[/i] fiind Algocalminul.

Pe de-o parte cu intentia de a limita aceasta atitudine generala imprudenta, pe de alta, intrucat s-a constatat de ani buni ca exista riscul unui efect advers notabil si din dorinta de a ne alinia la normele de circumspectie adoptate de alte tari ale Uniunii Europene, Institutiile Statului abilitate au decis ca preparatele care contin metamizol, sa nu mai poata fi procurate fara reteta.

O masura profilactica justificata Inca de acum mai bine de sase decenii s-a sugerat posibilitatea existentei unui raport de cauzalitate intre agranulocitoza si metamizol, un derivat de pirazolona, substanta cu o structura chimica asemanatoare aminopirinei. Patologia implica un deficit substantial, chiar dramatic, de leucocite (globule albe), in special scaderea neutrofilelor, o importanta clasa a celulelor cu rol imunitar.

Pentru exemplificare, in agranulocitoza, concentratia neutrofilelor, bazofilelor si eozinofilelor (grupul celulelor albe) se reduce sub o suta de unitati pe milimetru cub de sange, reprezentand doar 5% din valoarea normala. Problema poate fi asimptomatica, dar la fel de bine se poate evidentia prin semne clinice precum febra, frisoanele, inflamatiile si leziunile ulcero-necrotice ale cavitatii bucale, faringelui, tubului digestiv, organelor genitale si pielii. In absenta terapiei antiinfectioase adecvate, evolutia este destul de rapida, posibil fatala prin complicatii (pneumonie, septicemie etc). Reactii diferite la nivel mondial O cercetare ce a debutat in 1980 si care s-a intins pana in 1986, implicate fiind 107.000.000 de persoane din cateva tari europene si din Israel, a relevat existenta a 257 de cazuri de agranulocitoza, adica 2,4 imbolnaviri la un milion de subiecti cuprinsi in studiu.

Daca in Germania s-a inregistrat cea mai mare incidenta, in Ungaria, Bulgaria si Italia, aceasta a fost nula. Nu s-au deslusit diferentele de ordin geografic, privind riscul metamizolului in inducerea agranulocitozei (unii specialisti suspecteaza o predispozitie genetica). Cert este ca in numeroase state europene (Suedia, Danemarca, Norvegia, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania), dar si din restul lumii (SUA, Arabia Saudita, Japonia, Australia, Ghana, Nepal, Bangladesh), utilizarea metamizolului fie a fost strict restrictionata, fie de-a dreptul interzisa. In Israel, substanta se administreaza exclusiv in spitale, iar in Belgia, Germania si Spania se poate procura numai cu prescriptie medicala. In Brazilia, se elibereaza fara reteta, dar cu obligativitatea ca producatorii sa imprime pe cutii avertismentul [i]"interzis sub 19 an"[/i]. Medicamentul poate fi cumparat inca fara nicio restrictie Egipt, India, China, Polonia, Macedonia, Mexic, Rusia si Turcia.

Interdictia comercializarii a fost ridicata intre 1995 si 1999 in Suedia, dar acum este din nou in vigoare. 13 medicamente, o singura substanta activa In septembrie 2009, compania Sanofi-Aventis solicita Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) schimbarea statutului de eliberare a produselor farmaceutice de uz oral care contin metamizol, respectiv Quarelin (400 mg substanta activa per comprimat) si Algocalmin (500 mg metamizol per comprimat), de la procurare fara reteta (OTC), la eliberare pe baza unui astfel de act valabil sase luni, putandu-se reinnoi (P-6L). Luand in calcul aceasta propunere si pentru a fi in conformitate cu rezolutia in vigoare a Consiliului Europei, in care se specifica faptul ca metamizolul, fie prin prisma eventualelor reactii adverse, fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului, nu se poate obtine fara reteta, prin Hotararea Consiliului Stiintific al ANM nr.7 din martie 2010, s-a decis schimbarea modului de eliberare a preparatelor care contin aceasta substanta activa, de la OTC, la medicamente eliberate doar pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie (P-RF).

Pe langa Algocalmin si Quarelin, alte 11 medicamente din aceeasi grupa isi vor schimba treptat statutul: Fabocalm, Efisen D, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin. Reprezentantii ANM au precizat ca, in tara noastra, masura are, in special, rol de reducere a consumului abuziv al acestor medicamente, dar in parte si profilactic, chiar daca pana acum nu s-au semnalat cazuri grave, de tipul agranulocitozei, dupa administrarea de metamizol.

STIATI CA... ... Algocalminul a fost in 2010 cel mai utilizat OTC? ...aproape jumatate din concetateni acuza dureri de cap, cel putin o data pe luna, 63% dintre ei apeland la Algocalmin pentru tratament? Urmatoarele cele mai folosite medicamente, in cazul aparitiei acestor simptome, sunt Paracetamol, Antinevralgic, Nurofen si Aspirina.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau